JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kommunene bruker 1,1 milliard kroner på å leie inn helsevikarer.

Kommunene bruker 1,1 milliard kroner på å leie inn helsevikarer.

ANB-arkiv

Kommentar:

«Uklok bruk av helsevikarer i kommunene»

Kommunene hyrer inn stadig flere helsevikarer fra byråer.
02.07.2019
14:00
02.07.2019 10:57

kjell.wener@anb.no

Det viser en kartlegging som Norsk sykepleierforbund har fått utført. I fjor brukte landets kommuner over 1,1 milliarder kroner på å leie inn vikarer innen helse og omsorg. Det er 100 millioner mer enn i 2017 og nesten en dobling siden 2012. Sykepleierforbundets leder, Eli Gunhild By, mener det er viktig at helsetjenesten organiserer tjenester med nok og riktig kompetanse i faste stillinger.

– Det er mine og dine skattekroner kommunene bruker når de leier inn sykepleiere fra vikarbyråer som skal gå med profitt, sier Bye til bladet Sykepleien.

Følg oss på Facebook

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) er langt på vei enig i dette budskapet. Ministeren peker nemlig på at mange kommuner har innsett at det å øke grunnbemanningen er bedre og rimeligere enn å bruke penger på dyre vikarbyråer.

Direktør Even Hagelien i NHO Service er imidlertid av en annen mening. Han mener at helsevesenet trenger bemanningsbyråene for å lete fram kompetente vikarer.

– Dersom kommunene selv skulle gjøre denne jobben, ville det kreve store ressurser. Det er viktig å huske at sykepleiere ikke står i kø for å jobbe i mange grisgrendte kommuner, sier Hagelien. Han karakteriserer det som urimelig av sykepleierforbundet å ha som mål at kommuner skal bruke mindre på innleie enn de gjør i dag. Hagelien poengterer videre at de aktuelle vikarbyråene i NHOs rekker fakturerte kommunene for færre helsetimer i 2018 enn året før.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det er sikkert mange årsaker til at omfanget av innleide gjennom vikarbyråer øker innen helse og omsorg. Noen steder er det en bevisst handling fra byråkrater eller lokalpolitikere, andre steder blir man nærmest tvunget til en slik løsning. Innleie kan også være et fornuftig supplement i en spesiell og kortvarig situasjon, men å basere seg på bruk av vikarbyråer som fast ordning er både dyrt og kortsiktig.

Det synes åpenbart at det er best for pasientene å ha færrest mulig pleiere å forholde seg til. Da bør faste stillinger i hele stillinger være svaret. Ved høstens lokalvalg bør politikerne konfronteres med om de vil innfri på dette punktet eller ikke. Videre må det settes inn ytterligere tiltak for å redusere sykefraværet og legge til rette for at helseansatte står lenger i jobb. Det er også en utfordring å sørge for at flere av de utdannede sykepleierne forblir i yrket.

Regjeringen må ta hovedansvaret for at det er mangel på sykepleiere og annet helsepersonell. Men løsningen på vikarproblemet må først og fremst finnes lokalt. I høst er det opp til velgerne å fortelle hvor skapet med de hvite frakkene skal stå.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.07.2019
14:00
02.07.2019 10:57