De som kjempet før oss fikk aldri likelønn, men de ga aldri opp kampen. Vi kjemper fortsatte deres kamp, skriver Mimmi Kvisvik.
Hanna Skotheim
Kronikk
«Våre døtre kan ikke vente 50 år på likelønn»
Vi oppnår ikke likelønn i Norge av å diskutere tallene. Vi må diskutere løsningene. Det er på tide at partene i arbeidslivet og staten setter seg ned.
For tallenes tale er tydelig.
Kvinner tjener i snitt 87,6 prosent av en gjennomsnittlig mannsinntekt, og nye tall fra teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at kvinners lønnsandel gikk tilbake hele 0,3 prosentpoeng i fjor. For hvert skritt vi tar i retning likelønn, rykker vi to tilbake.
Det er uholdbart.
Mange er raske med å forklare lønnsgapet. Det er ingen hemmelighet at kvinner jobber mer deltid, i omsorgsyrker, i offentlig sektor. Dette forklarer noe av forskjellen, men ikke alt.
Og hvorfor er det slik at vi må forsvare lønnsgapet, kun fordi vi kan forklare deler av det? Det betyr at flere må få hel stilling, at omsorgsyrker må bli verdsatt høyere og at offentlig ansatte må få lik lønnsutvikling som privat sektor.
Selv om vi får til alt dette, blir vi uansett ikke kvitt de uforklarte lønnsforskjellene som ble presentert i 2020 i rapporten Likelønn og det kjønnsdelte arbeidsmarkedet.
I 2021 skrev Faktisk.no at «Deltidsarbeid, ulike yrkespreferanser og en høyere andel kvinner i offentlig sektor forklarer en del (…) Men det forklarer ikke alt». Og i 2022 sammenlignet 29 forskere lønnsnivået i 15 forskjellige land.
Etter å ha analysert lønnen til alle norske arbeidstakere mellom 30-55 år, totalt 950 000 personer, fant forskerne at kvinner i Norge tjener 8,6 prosent mindre enn menn, selv om de er ansatt for å gjøre den samme jobben.
Ulikelønn handler ikke om manglende tall, det handler om manglende tiltak.
FO er fagforeningen for sosialarbeidere. Våre medlemmer har, eller studerer til, en høyere utdanning som barnevernspedagog, sosionom, vernepleier eller velferdsviter. De fleste er kvinner, i helse- og omsorgsyrker, i offentlig sektor. Selv med lang utdanning, kommer de til arbeidslivet med en startlønn mer enn 100 000 kroner under industriarbeiderne og betydelig studiegjeld.
Senter for likestillingsforskning mener det vil ta over 50 år før vi er likestilte. Dagens kvinnelige studenter vil dermed aldri tjene likt som sine mannlige medstudenter.
For dem er ikke dette et abstrakt tankeeksperiment. De stiller svakere i boligmarkedet, får mindre muligheter og får til og med lavere pensjon, på grunn av lavere innbetaling.
Det er noe man kjenner det på kroppen. Spesielt nå i krevende tider, kriser og dyrtid.
Pandemien viste oss hvor avhengige vi er av kvinnedominerte yrker, og at det er bred støtte i folket for at de får lønn som fortjent. Den siste tiden har vi knapt hørt om annet enn behovet for flere helse- og sosialarbeidere.
Det at de samme yrkene har vært lønnstapere de siste tre årene, sender et farlig signal. At lønnsgapet mellom kvinner og menn vokser, er ikke likestillingslandet Norge verdig.
Dyrtid rammer hardest dem med lave lønninger, fordi mat og basisprodukter utgjør en større andel av utgiftene. Det rammer dem med omsorgsansvar for barn, fordi de forsørger flere. Det rammer unge i etableringsfasen, med høye studie- og boliglån.
For å bli kvitt både de forklarte og uforklarte lønnsforskjellene, må vi ha en felles problemforståelse og felles løsninger. Vi har lang tradisjon i Norge for å løse de store utfordringene i fellesskap.
Nå må regjeringen invitere partene i arbeidslivet til et samarbeid om likestilling og likelønn. Myndighetene, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene må enige om politiske løsninger, på tvers av sektorer.
Våre tillitsvalgte bruker Aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP) til å motvirke lønnsforskjeller på arbeidsplassene. LO skriver i den tariffpolitiske uttalelsen at likelønn skal prioriteres i lønnsforhandlingene, og krever høyere lønnsvekst for kommuneansatte som har blitt hengende etter.
Likevel trenger vi politikerne på laget. Vi trenger et partssammensatt utvalg til å analysere tallene som kommer gjennom ARP. Vi trenger politiske løsninger for å utjevne lønnsforskjellene som ikke kan adresseres i ordinære tarifforhandlinger.
Likelønn kommer ikke av seg selv, og det kommer i hvert fall ikke av at vi bortforklarer statistikken eller ser sektorer isolert.
Det er over 130 år siden de kvinnelige fyrstikkarbeidere i Oslo streiket fordi de nektet å ha dårligere lønn enn sine mannlige kollegaer.
Siden har fagbevegelsen kjempet for å redusere forskjellene, steg for steg.
De som kjempet før oss fikk aldri likelønn, men de ga aldri opp kampen. Vi kjemper fortsatte deres kamp. Ikke bare på kvinnedagen, men hver dag, for at døtrene våre skal få lønn som fortjent.
De kan ikke vente i 50 år til, men for at de skal få likelønn før de når pensjonsalder, må vi få fortgang i arbeidet.
Som fagforeningene deres skal vi sørge for at de får økt kjøpekraft, et solidarisk lønnsoppgjør og mer uttelling for kompetanse og ansvar. Også lover vi å være konstruktive når partene setter seg ned for å diskutere de politiske tiltakene.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Jan-Erik Østlie
LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad