Enova må gjøre mer enn de har planlagt, skriver Tore Strandskog.
Nelfo
Debatt
Vi trenger en revolusjon, men får revisjon
Den eneste realistiske måten å unngå et fremtidig kraftunderskudd på er en storstilt satsing på energieffektivisering og lokal energiproduksjon.
De fleste har fått med seg at Norge styrer mot et kraftunderskudd om få år. Å få bygd ny kraftproduksjon i stor skala har vist seg vanskelig, og nå har motkreftene også vendt seg mot det som skulle bli redningen; havvind. Energikommisjonen har pekt på et behov for over 2 TWh i årlig energieffektivisering frem mot 2030. Det er en mangedobling sammenlignet med dagens tempo. Da trengs det en revolusjon i måten vi jobber med Enøk.
Derfor har politikerne gitt Enova klar beskjed om å bidra til mer energieffektivisering. Enova har nylig lagt frem sitt svar på den bestillingen. Det er forsåvidt mye fornuftig i den – hvis man har god tid. Problemet er at vi har dårlig tid.
Enova vil støtte energioppgraderinger i næringsbygg og flerboliger basert på hvor mye effektivisering man oppnår. For å måle dette ønsker de at flere bygg får energimerking, at denne kobles til EUs taksonomi og at TEK-forskriften tilpasses rehabilitering i eksisterende bygg. Slik skal vi få flere aktører i markedet som leverer ulike energitjenester.
Å stimulere markedet på denne måten er noe de fleste kan stille seg bak. Men revisjon av regelverk tar lang tid å gjennomføre og det vil sannsynligvis gå flere år før det får noen merkbare utslag i markedet. De vil aldri gi et høyt nok tempo raskt nok til å løse problemet med det kommende kraftunderskuddet, som også vil ha betydelige samfunnsøkonomiske kostnader.
På motsatt side er de samfunnsøkonomiske gevinstene av energieffektivisering og et fleksibelt forbruk store. Da får vi forsyningssikkerhet, reduserte nettkostnader og naturinngrep, samt tilrettelegging for elektrifisering og grønn industri. Dette bør også være en del av Enovas helhetlige vurdering.
Det raskeste, enkleste og mest effektive som kan gjøres, er å bredde ut og øke satsene for å støtte energitiltak, også til lønnsomme tiltak. Den langsiktige gevinsten av å sikre nok kraft er større enn det kortsiktige provenytapet ved å gjøre noen lønnsomme tiltak litt mer lønnsomme for forbrukerne.
Erfaringene fra Energitilskuddsordningen høsten 2022 viste at det norske samfunnet klarer å mobilisere. På en ukes tid leverte 3.200 bedrifter energikartlegging og søknader om energitiltak som vil gi over 0,5 TWh varig energisparing.
Nå må vi i samme ånd lage tilpassede støttetilbud til hele næringslivet, kommunene, landbruket og ikke minst til husholdningene.
Med et slikt løft kan vi frigjøre nok kraft, raskt nok til å sikre kraftbalansen på kort og lengre sikt. Men da må politikerne gi klar beskjed til Enova om at kraftbalansen er viktigere enn å la markedet fungere mer eller mindre uforstyrret. Og politikerne må gi Enova de økonomiske musklene som trengs.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin