JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Vi trenger global skatt»

Med Joe Biden i Det hvite hus kom den nødvendige forløsnigen, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Med Joe Biden i Det hvite hus kom den nødvendige forløsnigen, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Gage Skidmore

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
130 land har blitt enige om en plan for bedre internasjonale skatteregler.

Det viktige grepet er en minimumssats på 15 prosent selskapsskatt. De nye reglene vil føre til at multinasjonale giganter som Amazon, Facebook, Google og Apple kan skattlegges også i land der selskapene ikke er fysisk til stede, noe som de til nå har sluppet.

Skatt skal ikke lenger bare være et nasjonalt anliggende. I dag er situasjonen den at mange multinasjonale selskaper ordner seg slik at de knapt betaler skatt.

I åtte år har OECD jobbet for et internasjonalt system som hindrer uthuling av skattegrunnlaget og samtidig kan legge en demper på usunn skattekonkurranse. USA har lenge strittet imot, men med Joe Biden på plass i Det hvite hus kom den nødvendige forløsningen. Vi kan like det eller ikke, men det er fortsatt slik at USA har en helt avgjørende rolle i internasjonale spørsmål.

Denne skaper debatt: At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, mener to norske professorer

De 130 landene som nylig ble enige om minstesatsen for global skatt, står for 90 prosent av verdensøkonomien. En skatteprosent på 15 er for lavt, men 15 er bedre enn null. Derfor er OECDs globale skatt et viktig steg i riktig retning. Et felles regelsett med en minstesats i bunnen vil gi en mer rettferdig skattlegging. Foreløpige beregninger tyder på at det vil komme inn rundt 1.300 milliarder kroner ekstra til fellesskapene gjennom en global minstesats på 15 prosent.

Men ni av landene, som har vært involvert i OECD-planen, har dessverre vendt tommelen ned. Irland er blant dem. Irland har en selskapsskatt på 12,5 prosent og er dermed den store skattemagneten i Europa. Flere teknologiselskaper har derfor kontor i Irland. Problemet er at vi har fått en usunn skattekonkurranse, som består i å lokke bedrifter til å etablere seg i land med lav selskapsskatt.

Mye lest: Industri Energi mener Høyres skattelette for unge arbeidstakere er et meningsløst forslag

Også Norge har blitt trukket nedover i denne spiralen. For ikke å bli stående igjen som taper, har Norge på relativt få år satt ned selskapsskatten fra 28 til 22 prosent. Men den gale trenden er klokelig i ferd med å snu. Joe Biden vil nemlig sette opp USAs selskapsskatt fra 21 til 28 prosent.

En global minimumsskatt på 15 prosent er en god begynnelse. Det er avgjørende viktig at USA, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland nå er på samme lag. Planen er todelt. Først skal den sørge for stabilitet i det internasjonale skattesystemet og gi en mer rettferdig fordeling. I neste omgang kommer det en global minimumsskatt på 15 prosent som skal gjelde fra 2023.

Det er gledelig å registrere at vi endelig står overfor en historisk modernisering i en stadig mer globalisert verden.

Mye delt: Vil ha ny arveavgift: – Norge har flere dollarmilliardærer enn USA

Warning
Annonse
Annonse