JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Viktige arbeidsplasser kan gå tapt. Nå må LO øke presset»

Ett av tre vindmølleblad i Europa produseres med glassfiber fra vår fabrikk, skriver Ove Vehusheia. (Illustrsjonsfoto)

Ett av tre vindmølleblad i Europa produseres med glassfiber fra vår fabrikk, skriver Ove Vehusheia. (Illustrsjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
3B Fibreglass på Birkeland i Agder er den eneste glassfiberprodusenten i Norden, men nå er eksistensen i fare.

Ett av tre vindmølleblad i Europa produseres med glassfiber fra denne fabrikken. Dette er en bedrift med 50 års erfaring og cirka 215 ansatte. Det er den største bedriften innenfor TEKO på Agder.

Med en omsetning på 600 millioner per år og lokale innkjøp på 50 millioner årlig er dette en stor arbeidsgiver i en liten kommune som Birkenes.

Bedriften er av en slik produksjonskarakter at det er helkontinuerlig drift. Dette grunnet smelteovner som ikke bør/kan stoppes uten betydelig kostnader. Smelteovnene går 24/7-365 fra de er nye til de må ombygges eller erstattes av nye. En slik levetid vil fort være 12-15 +/- år, avhengig av driftsslitasje eller andre uforutsette faktorer.

Det er en meget krevende utfordring for bedriften å måtte gå gjennom en energipriskrise som vi nå opplever. Med et tidligere normalforbruk på cirka 22 millioner per år til 100 millioner i 2022. Hvis trenden fortsetter så vil strømkostnadene for 2023 bli anslagsvis 150 millioner i strømkostnader.

Dette er en svært problematisk situasjon og vil uten tvil sette 3B Fibreglass sin fremtidige eksistens i fare.

Bedriften har i 2022 hatt eierskifte og ny eier er innforstått med at bedriften i 2023-24 må reinvestere anslagsvis 200 millioner i oppgraderinger av nye smelteovner.

Spørsmålet er hvorvidt ny eier anser det som lønnsomt å reinvestere i en bedrift som får slike økte utgifter, eller faktisk vurdere det dithen å legge ned virksomheten på Birkeland og forflytte produksjonen til en av konsernets to øvrige produksjonslokaliteter som er i Belgia og India.

Som klubbleder for Fellesforbundet er det ikke vanskelig å forstå den krevende økonomiske situasjonen bedriften og dets ansatte er stilt ovenfor. Her handler det om så mye mer enn kun en bedrift, det handler om et lokalsamfunn, familier, andre bedrifter. Dominoeffekten vil raskt melde sin ankomst.

Energikrisen bør kunne overkommes ved politisk styring. I første omgang bør staten legge ordninger som får bedrifter som står overfor ekstreme energipriser kompenseres ned mot tidligere normalpriser som gjør det levedyktig å drifte i Norge.

Det bør også tas politisk styring for fremtiden å sikre ren energi til norsk kraftkrevende industri til konkurransedyktige priser. Dette er essensielt for at Norge skal kunne utvikle seg til en nasjon som ikke er totalavhengig av olje- og gassutvinning på norsk sokkel.

Det er å håpe at Fellesforbundet og LO øker presset mot beslutningstagende myndigheter og presiserer at viktige arbeidsplasser kan gå tapt.

Det er ikke arbeidsplasser som normalt sett hadde forsvunnet, men faktisk arbeidsplasser som hadde bestått under normale omstendigheter. 

Annonse
Annonse