Debatt
YS kjemper for sykelønna
Kutt i sykelønna var aldri på bordet, skriver Hans-Erik Skjæggerud.
Jan-Erik Østlie
Vi er alltid på parti med den enkelte arbeidstaker.
YS-leder
I en analyse av sykelønnsdebatten skriver FriFagbevegelse at: «Mange ble overrasket at YS valgte arbeidsgiversida. Det er mer åpenbart hvorfor Unio og Akademikerne valgte å stille seg i opposisjon til LO.»
Det er feil at YS har valgt arbeidsgiversiden. Vi har som alltid tatt parti med arbeidstakerne i debatten om sykelønna.
Sykelønnsordningen er viktig og gir arbeidstakerne trygghet. Slik vil YS at det også skal være i fremtiden.
Vårt viktigste mål i forhandlingene om IA-avtalen har vært å bruke trepartssamarbeidet for å finne løsninger som reduserer sykefraværet, øker inkluderingen i arbeidslivet og forhindrer at de som blir syke taper økonomisk.
YS mener vi er bedre tjent med å forhandle frem en IA-avtale som et utgangspunkt for løsninger som sikrer den enkelte arbeidstaker inntekt under sykdom.
YS ønsker utvikling av kunnskap innenfor rammen av IA-avtalen. Det er nøkkelen for å bevare en rettferdig sykelønnsordning og redusere sykefraværet på sikt.
Det lå mange gode forslag i det utkastet til IA-avtale som vi ønsket å realitetsbehandle i forhandlingene. Inkludert forslaget om å endre for når i et sykefraværsforløp arbeidsgiver skal betale.
Dessverre fikk vi aldri mulighet til å realitetsbehandle verken dette eller andre forslag, fordi ultimatumene til LO og NHO førte forhandlingene ut i en ensidig diskusjon i media om sykelønnsordningen.
Kutt i sykelønna var aldri på bordet.
Som følge av at NHO og LO la seg på en uforsonlig linje, risikerer vi at sykelønnsordningen blir en politisk kampsak, der partiene på Stortinget avgjør ordningens fremtid.
Det ønsket YS å unngå, ikke minst i en tid da det fra noen hold har vært press for å endre sykelønnsordningen.
Derfor ønsker vi at partene i arbeidslivet går sammen og finner løsninger som trygger sykelønnsordningen.
Sykelønnsordningen er en grunnstein i den norske modellen. Kampen for å bevare sykelønnsordningen må bygge på samarbeid, og ikke mistenkeliggjøring og valgkamp.
I YS jobber vi ikke for å sikre oppslutning om politiske partier, men er alltid på parti med den enkelte arbeidstaker.