JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søndagsåpne butikker:

Det blir ikke flere søndagsåpne butikker under denne regjeringen

Det slås fast i statsbudsjettet. HK spretter champagnen.
Regjeringen vil ikke forslå endringer i helligdagslovgivingen. Dermed blir det ikke flere butikker som får lov til å holde åpent enn før.

Regjeringen vil ikke forslå endringer i helligdagslovgivingen. Dermed blir det ikke flere butikker som får lov til å holde åpent enn før.

Ylva Holm Torsteinson

lene.svenning@lomedia.no

– Det er all grunn til å feire. Jeg er glad for at regjeringen nå anerkjenner at det ikke er vilje i folket til å holde butikkene åpne på søndager, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.

– Det nytter

For nå har HK det svart på hvitt: «Regjeringen tek ikkje sikte på å liberalisere reglene for søndagshandel». Det står det i barne- og familiedepartementets del av statsbudsjettet for 2020. «Departementet reknar vedtaket som følgt opp», står det videre. Vedtaket det siktes til, er det som ble gjort i Stortinget 31. januar 2018, som lød «Stortinget ber regjeringen om ikke å liberalisere reglene for søndagshandel. Dette for at ikke flere må arbeide på helligdager». Det var et flertall bestående av partiene Sp, Ap, SV og KrF som reiste forslaget som ble vedtatt. Først nå stadfester altså regjeringen Stortingets snart to år gamle vedtak.

p

Handel og Kontor i Norge jubler.

– Dette viser at det nytter å engasjere seg, sier Sundnes til HK-Nytt.

– Veldig glad

Kamp mot søndagsåpne butikker er en av HKs kjernesaker.

– Søndag er den eneste dagen ansatte i varehandelen er garantert å ha fri sammen med familie og venner. Det er viktig for alle andre arbeidstakere også. Hvis alle butikker fikk holde åpent på søndager, ville mange flere yrkesgrupper blitt berørt, sier hun.

– Jeg er veldig glad for at det har gått som det har gått, sier Sundnes til HK-Nytt

Det er Lov om helligdager og helligdagsfred som regulerer handel på søndager og helligdager. Loven slår fast at butikker skal holde stengt disse dagene, men gir visse unntak. Blant annet har butikker under hundre kvadratmeter, bensinstasjoner, blomsterbutikker og hagesentre lov til å holde åpent på søndager.

– Dette er det all grunn til å feire, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.

– Dette er det all grunn til å feire, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.

Martin G. Slørdal

Kvittert ut

Etter at vedtaket om ikke å liberalisere reglene for søndagshandel ble gjort i Stortinget i januar 2018, har KrF gått inn i regjeringen. KrF har imidlertid vært et parti som ikke har ønsket å endre helligdagslovgivningen. HK tar likevel ingenting for gitt.

– KrF har vært et parti som har holdt søndagsfanen høyt, med det gjøres jo hele tiden avtaler om hva regjeringen til enhver tid mener. Så når denne regjeringen kvitterer ut vedtaket fra Stortinget, er det all grunn til å være fornøyd med det, sier Sundnes til HK-Nytt.

p

– Er siste spiker i denne kista slått inn?

– Når det gjelder politikk, varer ingenting evig, sier Sundnes.

Søndagsutvalg

Den første Solberg-regjeringen, som besto av Høyre, FrP og Venstre, ivret etter å endre helligdagslovgivningen slik at flere butikker kunne holde åpent på søndager. Det ble nedsatt et offentlig utvalg som skulle gå grundig gjennom mulighetene. Utvalget la fram sin rapport før jul i 2017, der flertallet ønsket å gi alle butikker under 150 kvadratmeter lov til å holde åpent mellom klokka 13.00 og 19.00 på søndager og helligdager.

p

HK-leder Trine Lise Sundnes satt i utvalget, men utgjorde et mindretall sammen med arbeidsgiverforeningene i varehandelen. Regjeringen sendte flertallets forslag ut på høring i januar 2018. Stortingsvedtaket 31. januar samme år spente imidlertid beina under hele høringsrunden.

I statsbudsjett for 2020 har regjeringen altså hørt etter.

Annonse
Annonse