JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jeg er over 60 år. Kan jeg jobbe mindre uten å tape så mye penger?

Mange vil gjerne jobbe litt mindre når de blir over 60 år.

Mange vil gjerne jobbe litt mindre når de blir over 60 år.

Colourbox.com

Spørsmål: Jeg er over 60 år, og blir innimellom litt sliten av å være i full jobb. Kan jeg be om å jobbe litt mindre uten å tape så mye penger? Jeg mener å ha lest et sted at det er noe som heter «seniortimer». Er det riktig? Jeg jobber i administrasjonen i en privat bedrift.

Svar: Enkelte tariffavtaler har ordninger for seniorer, men disse dreier seg gjerne om en ekstra ferieuke eller fridager i løpet av et år. Det du spør om er jo egentlig noe annet, det å kunne jobbe i redusert stilling eller deltid, uten at det får lønnsmessige konsekvenser. I kvinnedominerte yrker som helse og omsorg samt varehandel jobbes det mye deltid, men det er ofte ufrivillig deltid. Dette er en uting en samlet fagbevegelse forsøker å gjøre noe med, og det er det mange grunner til. Pensjonsopptjening er en av dem.

Redusert stilling uten å tape lønn på det, er tematisk sett ikke ukjent for fagbevegelsen. Men da snakker vi om sekstimersdagen som et gode for alle, med full lønn. Politisk har dette vært et mye diskutert tema i mange år. I vår tid er redusert arbeidstid igjen blitt aktualisert som følge av hvordan teknologien påvirker arbeid.

• Følg oss på Facebook.

I arbeidsliv og forskning spekuleres det mye på om i hvilken grad teknologi kommer til å overta mange arbeidsoppgaver, slik at det å ha arbeid blir et gode forbeholdt færre mennesker enn i dag. Og i en slik situasjon kan det diskuteres om fordeling av arbeid, slik lønn fordeles, åpner for sekstimersdagen.

Som du forstår blir det fort til at det skrives om annet her, enn akkurat det du spør om. Det er vanskelig å få øye på ordninger som du etterspør, selv om de kanskje finnes. Det kan inngås såkalte særavtaler mellom fagforeninger og arbeidsgivere. Dette er i så fall som supplement til tariffavtaler. Det er mulig å avtale arbeidstid på en slik måte at seniorer har redusert arbeidstid, med full lønn. Men da må dette i så fall være noe fagforeningen på arbeidsplassen prioriterer.

Bedrifter som er med i arbeidsgiverorganisasjoner, som NHO og Virke, er forpliktet til å inngå tariffavtale og gi de ansatte mulighet til å få AFP (avtalefestet pensjon). Men de ansatte må ta initiativet, og sørge for at arbeidstakerne blir medlem av en fagforening som HK. Hvis din arbeidsplass allerede er regulert av tariffavtale, kan du ha mulighet til å trappe litt ned, uten å pensjonere deg fullt ut. Men det kreves at det avtales med din arbeidsgiver.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Ifølge arbeidsmiljøloven kan arbeidstakere ha rett til redusert arbeidstid fra fylte 62 år, eller hvis arbeidstaker har egne helseproblemer, eller har sosiale grunner som sykdom i familien.

Det er nok arbeidsmiljøet, hvor meningsfull jobben er, og graden av selvstendighet i jobb som er mest avgjørende for hvor lenge folk fortsetter å jobbe etter fylte 62 år. På landsbasis er gjennomsnittlig avgangsalder 65,6 år.

Altfor mange bedrifter har ingen strategi for å utvikle og beholde seniorer. Hvis du går inn på nettsiden Seniorpolitikk.no vil du se at det er mye viktig informasjon der.

Hvis det er slik at din arbeidsplass mangler en tariffavtale, er saken klar; da bør du undersøke mulighetene for å få orden på dette. Det gir bedre arbeidsmiljø, mer meningsfull jobb, og muligheter for å inngå avtaler om egne ordninger for seniorer.

Kjetil Andersen, faglig sekretær i Handel og Kontor

Kjetil Andersen, faglig sekretær i Handel og Kontor

Anne Myklebust Odland

Kjetil Andersen, faglig sekretær, Handel og Kontor

(Saken ble først publisert i HK-Nytt 1/19)

Annonse
Annonse