JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan jeg klage på en kollega som «vet alt»?

Kjetil Andersen, Handel og Kontor

Kjetil Andersen, Handel og Kontor

Anne Myklebust Odland

Spørsmål: På min jobb (en organisasjon) sitter vi ganske tett i kontorlandskap, og vi er blandet litt sammen på tvers av avdelinger. Jeg «sliter» litt med en kollega, som hele tiden blander seg inn i det jeg driver med, selv om hun ikke jobber på mitt felt.

Det er fælt å si det, men min kollega er en sånn bedreviter og tar ikke fem øre for å gi oss andre skråsikre råd. Jeg har lyst til å si fra, men nå har det gått så lang tid at jeg synes det er vanskelig. Jeg vet ikke hvordan jeg skal gripe det an. Har dere et råd?

Svar: Ja, hvordan forholde seg til vanskelige personer? Som ellers i livet velger en ikke alltid hvem som er i nærheten. I fritiden er det kanskje lettere å styre unna folk som gir negativ energi, enn i arbeidslivet og familien. Noen ganger er det også slik at folk som oppfattes som bedrevitere og skråsikre, slett ikke oppfattes slik av alle.

Det er ikke for sent å si fra selv om problemet har pågått over lengre tid, og en skulle kanskje reagert tidligere. Feilen kan oppstå ved måten en gjør det på. På hvilken måte bør en si fra til en kollega som av en selv oppfattes som bedreviter og skråsikker? Jeg ville nok forsøkt å unngå å involvere andre. Vil en oppnå en positiv endring i arbeidsmiljøet, er det lurt å unngå å sette en kollega, også en irriterende kollega, i et dårlig lys, slik at vedkommende føler seg ydmyket og nedsnakket.

Det er mer fornuftig å ta praten på tomannshånd, og forsøke å formulere seg slik at vedkommende oppfatter at du tar høyde for at det som er problemet, er noe du oppfatter selv, eller erfarer, og at du gjerne vil at det blir en endring.

Når du først har gjort det, er det ikke sikkert at det fungerer slik du ønsker det, umiddelbart. Men hvis du er raskt frampå, fortsatt på tomannshånd, hver gang det skjer, vil de fleste korrigere seg. Hvis ikke dette hjelper, kan det hende at dere har et arbeidsmiljøproblem som bør tas tak i slik som arbeidsmiljøloven anbefaler. Kanskje har dere både verneombud og tillitsvalgt på jobben? I så fall har du muligheter som ikke alle har.

Kjetil Andersen, faglig sekretær Handel og Kontor

Kjetil Andersen, Handel og Kontor

Kjetil Andersen, Handel og Kontor

Anne Myklebust Odland

(Denne saken ble først publisert i HK-Nytt 1/19)

Annonse
Annonse