JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Koronaviruset

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

Kirsten Jakobsen sliter med utmattelse og hjernetåke etter at hun ble syk av koronavirus. Denne typen senplager bekreftes i en ny studie fra FHI: Omlag halvparten av deltakerne oppgir langtidsvirkninger.13.01.2022
12:19
13.01.2022 14:39

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Kirsten Jakobsen er sint og fortvilet over at de ansatte i barnehage og skole ikke tas på alvor. I denne artikkelen er hun er delvis anonymisert etter eget ønske.

– I mitt yrke finnes det ikke noe smittevern, og jeg er så sint over at vi ansatte i barnehage og skole blir så dårlig behandlet.

Jakobsen jobber som pedagogisk leder i en liten, privat barnehage med tre avdelinger. I mars i fjor ble hun smittet under et smitteutbrudd i barnehagen. Det samme ble halve staben og flere barn.

Jakobsen forteller at hun ikke har noen underliggende sykdommer, likevel ble hun veldig dårlig. Pusten var tung og hun måtte følges opp av fastlegen. Heldigvis slapp hun respirator, men i dag sliter hun med ettervirkningene.

– Jeg ble aldri helt frisk. Jeg gikk tilbake i jobb da det var rødt nivå. Da fikk jeg og en annen ansatt ansvar for fire barn under to år. Det gikk så vidt.

Barnehageansatte Camilla: – Vi kan ikke ta støyten

Klarer ikke mer

På gult nivå måtte hun ta ut sykemelding, for da gikk det ikke lenger. Sommerferien brukte hun til å slappe av og komme seg før hun prøvde seg i full jobb igjen. Det gikk så vidt, men det var ikke energi til å gjøre noe på fritiden.

– Nå er jeg mye borte fra jobb og sliter med dårlig samvittighet. I helgene er jeg helt ødelagt. Jeg som aldri har vært borte fra jobb, har nå tatt ut alle egenmeldingsdagene og må gå over til sykemeldinger. Jeg har ingen flere dager igjen før juni, og jeg måtte sykemelde meg 50 prosent. Jeg klarer ikke mer.

Gult nivå får ansatte til å se rødt: – Myndighetene gambler på at lærere ikke blir syke

Fulgte uvaksinerte i undersøkelsen

Personer som har gjennomgått covid-19 melder oftere om hjerne- og luftveisplager enn de som ikke har hatt sykdommen, melder Folkehelseinstituttet (FHI) i en rapport nylig. Gjennom hele pandemien har Folkehelseinstituttet fulgt rundt 70.000 voksne deltakere (foreldre i MoBa) og bedt dem svare på ulike spørsmål hver 14. dag. Vaksinasjon startet opp kort tid før dataene ble hentet inn og derfor er ikke vaksinerte deltakere med i studien.

Dataene viser at personer som har gjennomgått covid-19-sykdom opplever en overhyppighet av symptomer tolv måneder senere, skriver instituttet.

– Jeg kjenner bare rett og slett at jeg blir utrolig provosert og sint på vegne av alle oss ansatte i barnehager. Her viser FHI at kvinner i større grad enn menn blir langvarig syke. Ansatte i barnehager ble ikke prioritert for vaksiner, og mange fikk ikke tatt før etter sommeren når barnehagene var åpnet igjen etter ferien, sier Jakobsen.

Hun peker på at det i studien kommer tydelig fram at mange sliter med ettervirkninger av korona. Det kommer nemlig fram at blant dem som ble smittet av covid-19 våren 2020, rapporterte litt over halvparten (56 prosent) om minst ett nytt symptom som hadde oppstått etter smittetidspunktet tolv måneder tidligere.

Dette var det samme tidspunktet hvor Jakobsen også ble smittet.

– Vi blir smittet unødig, og nå vet jeg at myndighetene også vet at det er mange som sliter med korona. Likevel skal barnehagene være åpne for enhver pris og stenges ikke selv om barn og ansatte tester positivt.

Stor smittespredning: Lise (31) ble smitta i jobben som kontaktlærer: – Én etter en måtte hjem

Tas på alvor på jobb

Jakobsen sier at de har vært heldige i barnehagen hvor hun er ansatt. De ansatte tas vare på for å løse de utfordringene de nå står oppe i med mye langtidssykdom.

– Vi jobber mye med nærvær framfor fravær – det vil si at vi snakker om hva vi kan gjøre for å være på jobb. Hos oss er det slik at den som har tidligvakt er på jobb til senvakten kommer og kan gå hjem da, eller at senvakten får komme senere og stenger barnehagen.

De ansatte mister ikke timer eller egenmeldingsdager på dette. Det er også muligheter for lengre pauser ved behov og det hender at flere av de ansatte velger å sove i pausen sin.

– Styreren min er helt fantastisk. Jeg var veldig redd for å ta opp at jeg hadde ettervirkninger av korona, men jeg har aldri opplevd så mye støtte fra en leder. Derfor sier jeg også at vår barnehage har vært heldig, men likevel kjenner vi på presset.

Koronasmitte i skoler og barnehager: Over 33.000 lærere og barnehageansatte må vente på vaksinepåfyll

På kanten av stupet

Siden presset er så stort på dem som er på jobb og smittefaren er høy, føler hun at hun ikke klarer å gjøre den jobben hun skal godt nok. Jakobsen brenner for å hjelpe de sårbare barna, men kjenner på at hun ikke kan det når hun ikke er frisk nok til å fungere som et vanlig menneske lengre.

– I mitt yrke finnes det ikke noe smittevern, og jeg er så sint over at vi ansatte i barnehage og skole blir så dårlig behandlet. Nå rømmer mange fra yrkene, vi utsettes for unødig smitte og vi blir langvarig syk av korona. Hvor mye skal vi ansatte egentlig tåle? Vi er på kanten av stupet, jeg er på kanten av stupet.

Kan ikke møte familien

Jakobsen har ikke sett familie siden sommeren 2020, da trykket var lavt. Da var hun ferdig med barnehagelærerutdannelsen, og hadde vært isolert i tre uker før de møtte hverandre.

– Vi har barn i vår barnehage med underliggende sykdommer som kan dø av korona. Jeg har venner og nær familie med underliggende sykdommer som kan dø av korona og jeg turte ikke feire jul med familien min.

Hun tør heller ikke være sammen med sine nærmeste venner i fare for å smitte dem.

– Familie og venner leser om smittetall og fritidskarantene i barnehagene og tør heller ikke være sammen med meg. Jeg skjønner det godt, en negativ test kan snu seg til en positiv test på få timer.

Dette er hovedfunnene fra FHI-studien:

Blant personer som ikke hadde hatt påvist SARS-CoV-2 (korona) rapporterte 21 prosent om minst ett nytt symptom som hadde oppstått i løpet av de siste tolv månedene.

Blant personer som hadde fått påvist SARS-CoV-2 våren 2020 rapporterte litt over halvparten (56 prosent) om minst ett nytt symptom som hadde oppstått etter smittetidspunktet tolv måneder tidligere.

Av de 22 ulike plagene som ble undersøkt, fant forskerne at 13 av disse ble rapportert hyppigere blant personer som hadde fått påvist SARS-CoV-2 enn blant personer som ikke hadde fått påvist SARS-CoV-2.

Ett år etter den første smittebølgen våren 2020 rapporterte:

* 44 prosent om ingen symptomer

* 16,5 prosent om ett symptom

* 10,6 prosent om to symptomer

* 14,7 prosent om tre til fire symptomer

* 14,2 prosent om fem eller flere symptomer.

* 17,4 prosent av smittede rapporterte at de opplevde utmattelse («fatigue») tolv måneder etter infeksjon.

* 1 av 6 at smak- eller luktesans fortsatt var endret ett år etter infeksjon (16,9 prosent). Langvarig endring i smak eller lukt opptrådte ikke nødvendigvis sammen med andre plager.

* 18,2 prosent om redusert hukommelse tolv måneder etter.

Forekomsten av angst og depresjon så ikke ut til å være spesielt knyttet til det å ha vært smittet av viruset i seg selv, men risikoen økte med alvorlighet av sykdom og kan derfor være en konsekvens av å ha opplevd alvorlig sykdom og eventuelt innleggelse på sykehus.

Plagene var vanligere hos kvinner enn hos menn, og var også vanligere blant dem som hadde vært ganske eller veldig syke sammenliknet med de som svarte at de nesten ikke hadde vært syke. Plagene så ikke så ut til å opptre i et entydig mønster hos de som har vært smittet.

Forskerne identifiserte to hovedgrupper av symptomer:

Noen opplevde symptomer knyttet til hjernen, for eksempel i form av hjernetåke, dårligere hukommelse eller svimmelhet, og i tillegg hjertebank og utmattelse.

Andre rapporterte om symptomer fra luftveiene, slik som hoste og kortpustethet.

Kilde: FHI.no

Dette er long covid-symptomene

Det finnes ingen internasjonal definisjon, så mål på hvor vanlig det er eller hvilke symptomer som er involvert, varierer.

En veiledning for britiske helsearbeidere beskriver såkalt lang-covid som symptomer som fortsetter i mer enn 12 uker etter en infeksjon og som ikke kan forklares av en annen årsak.

Dette kan være symptom som:

* ekstrem tretthet

* kortpustethet, hjertebank, brystsmerter eller tetthet

* problemer med hukommelse og konsentrasjon ("hjernetåke")

* endringer i smak og lukt

* leddsmerter

Kilde: bbc.com

13.01.2022
12:19
13.01.2022 14:39Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten

Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.

Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.

Brian Cliff Olguin

Ikke alle bonuser virker, advarer forsker. Her er noen tabber


Flere saker