JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets landsmøte

Dette var de viktigste vedtakene på Fagforbundets landsmøte

Her er alt du trenger å vite om det som skjedde på Fagforbundets landsmøte 2022.
Mette Nord ble gjenvalgt som leder i Fagforbundet.

Mette Nord ble gjenvalgt som leder i Fagforbundet.

Per Flakstad

redaksjonen@fagbladet.no

459 delegater fra hele landet har brukt uka på å snekre det som skal være Fagforbundets politikk og organisering de neste tre åra. Her er en oversikt over de viktigste sakene som var på dagsordenen:

Billigere å være medlem

På møtets første dag vedtok landsmøtet å sette ned kontingenten fra 1,45 til 1,2 prosent av brutto lønn.

Denne saken var grundig debattert før landsmøtet.

Landsmøtet gikk lenger enn innstillinga da de vedtok å gjøre det billigere å være yrkesaktivt medlem i Fagforbundet. Det er satt et makstak på 746 kroner i måneden. Reduksjonen i kontingent vil skje allerede fra 1. januar 2023.

I samme sak ble det vedtatt å heve pensjonistenes kontingent fra 1000 kroner til 1500 kroner i året. Ny kontingent dekker det pensjonistmedlemmene får av tilbud, inkludert innboforsikring.

Kommentar: Pensjonister og uføre på selvkost?

Nyvalgt pensjonistleder håper de eldste medlemmene blir i Fagforbundet.

Hva ny kontingentsats har å si for deg som medlem i Fagforbundet, kan du sjekke i Fagbladets egen kontingentkalkulator.

NY LEDELSE: Fra venstre; Odd-Haldgeir Larsen, Gerd Øiahals, Svend Morten Voldsrud, Iren Luther, Helene Harsvik Skeibrok, Jeanette Lea Romslo, Ingunn Reistad Jacobsen, Trond Finstad, Anne Green Nilsen, May-Britt Sundal og Mette Nord.

NY LEDELSE: Fra venstre; Odd-Haldgeir Larsen, Gerd Øiahals, Svend Morten Voldsrud, Iren Luther, Helene Harsvik Skeibrok, Jeanette Lea Romslo, Ingunn Reistad Jacobsen, Trond Finstad, Anne Green Nilsen, May-Britt Sundal og Mette Nord.

Per Flakstad

Ny ledelse

Mette Nord ble gjenvalgt som leder i Fagforbundet.

Helene Harsvik Skeibrok ble ny nestleder i forbundet etter Sissel M. Skoghaug som tidligere i år ble valgt inn i LOs ledelse.

Ingunn Reistad Jacobsen ble ny leder av yrkesseksjonen for samferdsel og teknisk. Hun etterfølger Stein Guldbrandsen som går av med pensjon.

Les intervju med Guldbrandsen: Se hva han mener om forholdet til Arbeiderpartiet og Rødt

Les også: Dette er Fagforbundets nye ledelse

Enstemmig om pensjon

Mange var opptatt av både særaldersgrenser og pensjonsalder under de mange debattene på landsmøtet.

Redaksjonskomiteene tok inn følgende formuleringer om det i forbundets nye prinsipp- og handlingsprogram som ble vedtatt:

«Fagforbundet mener at alle må sikres en god og verdig pensjon, uavhengig av aldersgrenser. Fagforbundet legger til grunn at det i framtida vil være viktig å sikre gode ordninger for særaldersgrenser».

Ungdommene inn i ledelsen

Forbundets yngste medlemmer krevde å bli bedre representert i de styrende organer, og tok kampen for dette på landsmøtet. Det endte med plass i forbundets toppledelse med tale- og forslagsrett.

– Dette er en ekstremt viktig seier, uttalte avtroppende leder av ungdomsutvalget, Victoria De Oliveira.

Godtgjøringer

Mange på talerstolen tok til orde for å øke godtgjøringene for ungdomstillitsvalgte til nivået for øvrige regiontillitsvalgte. Forslaget ble vedtatt oversendt til forbundsstyret.

Et forslag om å offentliggjøre sentrale tillitsvalgtes godtgjøringer på forbundets nettsider ble enstemmig vedtatt.

Les også: 12 tillitsvalgte i Fagforbundets ledelse har over en million i lønn

Profittforbud

I landsstyrets innstilling til nytt prinsipp- og handlingsprogram ble det foreslått fjernet at Fagforbundet ønsker å forby profitt fra velferdstjenester.

Fagforbundet Oslo foreslo å beholde denne formuleringen, og det endte med at landsmøtet enstemmig vedtok følgende formulering:

«Privatisering, konkurranseutsetting og utskilling av offentlige tjenester er ikke løsninga på framtidas utfordringer. Profitt på velferdstjenester må forbys».

For Nord-Norgebane

Flere av landsmøtedelegatene fra de nordligste fylkene hadde med seg kampen for Nord-Norgebanen som sin hjertesak. De fikk støtte fra landsmøtet som vedtok at forbundet skal «arbeide for god infrastruktur som stimulerer til verdiskaping og bosetting i distrikta, herunder Nord-Norgebanen».

STREIKESTØTTE: De streikende barnehageansatte fikk massiv støtte i landsmøtesalen. Blant annet kom Elling Borgersrud fra Gatas Parlament og framførte låta «Streikevakt».

STREIKESTØTTE: De streikende barnehageansatte fikk massiv støtte i landsmøtesalen. Blant annet kom Elling Borgersrud fra Gatas Parlament og framførte låta «Streikevakt».

Michael Brøndbo

Streikemarkeringer

Samtidig som landsmøtet gikk av stabelen, streiket rundt 1000 av Fagforbundets medlemmer i private barnehager for like god pensjonsordning som i kommunale barnehager.

De streikende fikk massiv støtte fra landsmøtet, blant annet gjennom en egen uttalelse.

Les også: Barnehageansattes pensjonskrav har bred støtte i befolkningen, viser ny undersøkelse

Foretaksmodellen

Det var mye debatt om foretaksmodellen for sykehus.

Flere savnet kritikk av modellen i landsstyrets innstilling til prinsipp- og handlingsprogram.

Nyvalgt nestleder og leder av redaksjonskomiteen, Helene Harsvik Skeibrok, tok til orde for å jobbe for å endre finansieringsmodellen og få mer folkestyrte helseforetak, men at det per i dag ikke finnes et alternativ til selve foretaksmodellen.

Landsmøtet støttet innstillingen.

Politiske allianser

Hvilke partier Fagforbundet skal samarbeide med, ble også debattert på landsmøtet.

Flere ønsket at forbundet skal samarbeide med hele venstresida.

Sannsynligvis var intensjonen til forslagsstillerne et mer formalisert samarbeid med Rødt, men ifølge Helene Harsvik Skeibrok kunne ikke redaksjonskomiteen støtte et forslag som ville pålegge fagforeninger lokalt hvem de kan inngå samarbeidsavtaler med.

Hun kom med eksempler fra egen region på resultater som ble oppnådd ved å samarbeide med andre partier enn venstresida, samtidig som partier som anses å være på venstresida nasjonalt oppfører seg som høyrepartier lokalt.

Følgende formulering ble vedtatt:

«Det er viktig med et godt samarbeid med politiske partier og organisasjoner som deler Fagforbundets ideologi og verdier».

Endrer fra forbundsregion til fylkeskrets

Landsmøtet vedtok også å endre dagens benevnelse forbundsregion tilbake til fylkeskrets, slik det var før.

Fagforbundet endret dette i 2017 i forbindelse med regionreformen.

I utgangspunktet hadde landsstyret avvist forslaget om navneendring, og redaksjonskomiteen la fram en delt innstilling, seks mot fem. Da landsmøtet stemte, fikk forslaget flertall.

Warning
Annonse
Annonse