JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i kommunene

Helsearbeidere bør få et ekstra lønnsløft, mener lokalpolitikere

En fersk undersøkelse fra NorgesBarometeret viser at lokalpolitikere ønsker å gi helsearbeidere et særskilt løft i årets lønnsoppgjør.
PRIORITERT: Et flertall blant lokalpolitikere ønsker at helsearbeidere får et særskilt lønnsløft i året tariffoppgjør i kommunene.

PRIORITERT: Et flertall blant lokalpolitikere ønsker at helsearbeidere får et særskilt lønnsløft i året tariffoppgjør i kommunene.

karin svendsen

per.flakstad@fagbladet.no

I mars ble over 8000 kommunestyrerepresentanter spurt om det er yrkesgrupper de mener bør ha et særskilt lønnsløft i årets tariffoppgjør. Over halvparten av de som svarte mener at helsearbeidere bør få et slikt løft.

Blant lokalpolitikerne er det 55 prosent som mener sykepleiere bør få et særskilt løft, mens 50 prosent vil at hjelpepleiere og helsefagarbeidere bør få et ekstra lønnsløft.

Tilsvarende tall for barnehageansatte og lærere er 44 prosent og 41 prosent, mens 16 prosent svarer at ingen yrkesgrupper bør ha et særskilt lønnsløft.

Undersøkelsen stemmer godt overens med uttalelsene fra forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS, som var at det kommunene har bedt ham om hjelp til å løse er mangel på helsepersonell.

Les også: Disse skal prioriteres i lønnsoppgjøret

Fakta om undersøkelsen:

• Spørsmålet som ble stilt var: Er det yrkesgrupper i din kommune du mener bør ha et særskilt lønnsløft.

• Undersøkelsen ble sendt til et utvalg på totalt 8174 kommunestyrerepresentanter.

• 2016 besvarte spørsmålet.

• Undersøkelsen ble gjennomført i mars 2024 av NorgesBarometeret.

Rødgrønn og borgerlig forskjell

Blant lokalpolitikerne som har svart, er det en overvekt av kommunestyrerepresentanter fra de rødgrønne partiene som ønsker at utvalgte yrkesgrupper skal få et særskilt lønnsløft.

Spesielt når det gjelder hjelpepleiere/helsefagarbeidere og barnehageansatte er forskjellen markant.

Det er 54 prosent fra rødgrønne partier som ønsker å løfte hjelpepleiere/helsefagarbeidere, mens tilsvarende tall er 40 prosent for lokalpolitikere fra de borgerlige partiene.

SVARENE: Slik fordeler svarene seg fra landets lokalpolitikere.

SVARENE: Slik fordeler svarene seg fra landets lokalpolitikere.

Norgesbarometeret

For barnehageansatte er tallene 51 prosent for rødgrønne politikere og 31 for borgerlige.

Samtidig er det 13 prosent fra de rødgrønne partiene som svarer at ingen yrkesgrupper bø ha særskilt lønnsløft, mens det er 22 prosent av de borgerlige politikere som mener dette.

Mette Nord: – Hele laget må få økt reallønn

Lønnsoppgjøret for kommuneansatte startet på mandag med kravoverlevering. Der kom det fram at Utdanningsforbundet og Unio ønsker å utrede om lærerne bør få sin egen lønnsavtale slik at de kan løftes særskilt.

Mette Nord mener det er viktig at alle skal få bedre lønn.

Mette Nord mener det er viktig at alle skal få bedre lønn.

Werner Juvik

Undersøkelsen fra NorgesBarometeret viser at dette ikke er noe et flertall av lokalpolitikere har på sin ønskeliste.

Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, er forhandlingsleder i LO Kommune. Hun sier at det er viktig med en felles tariffavtale.

– Kommuneansatte samarbeider ofte på tvers av utdanninger og yrker, og en felles tilnærming til lønn og andre arbeidsbetingelser er viktig for at dette samarbeidet skal gli godt og samtidig bidra til et godt arbeidsmiljø, sier hun.

Hun sier også at hele laget, det vil si alle kommuneansatte, må få økt reallønn i årets oppgjør. Det vil si at lønnstillegget deres blir større en prisstigningen.

Warning
Annonse
Annonse