«Folkhemmet» demonteres
Hvor store forskjeller i et samfunn skal innbyggerne tillate? Så enkelt kan valgets kvaler formuleres i Sverige, men ingen tar debatten.
nina.sandaas@lomedia.no
Den borgerlige regjeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt søker ny tillit hos velgerne. I løpet av fire år ved makten har denne regjeringa med sin skattelettepolitikk gjort bestående forandringer i svenskenes stolthet; «folkhemmet» som utjevnet klasseforskjellene.
Nærmere 100 milliarder svenske kroner har regjeringa gitt i skattelette til folk som er så heldige og har en jobb. Mesteparten har havnet hos den fjerdedelen av befolkningen som tjener mest.
Den halve million svensker som er arbeidsledige og får maksimalt 15 000 kroner i dagpenger per måned, må betale en tusenlapp mer i skatt enn en lønnstaker med samme månedsinntekt. Samme skattetrekk rammer de som mottar sykepenger. 34 milliarder kroner er hentet inn fra de syke og arbeidsledige.
Snakk om omvendt Robin Hood-politikk!
En større inntektsforskjell mellom de som jobber og de som ikke er i arbeid må til. Det er regjeringas hellige overbevisning. Skattelette øker sysselsettingen fordi det stimulerer folk til å jobbe mer.
Så langt er ikke det siste argumentet bevist; arbeidsledigheten er over to prosentenheter høyere nå enn for fire år siden. Hver fjerde ungdom går uten jobb.
Undersøkelser om inntektsfordeling mellom ulike grupper i Sverige viser tydelig at de arbeidsledige og syke nå opplever økonomisk fattigdom. Forskjellene til de som er i jobb har økt betraktelig.
Er det noe som undergraver samholdet i et samfunn, er det økende forskjeller. I Sverige er forskjellene godt synlige for de som vil se.
De tre rødgrønne partiene – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet – har nå 11 dager på seg for å overbevise velgerne om det fornuftige i en mer solidarisk politikk. De rødgrønnes valgprogram innebærer likevel ikke noe stort løft for de som er blitt hengende etter. Unntaket er pensjonistene, en stor velgergruppe, som skal få beholde mer av pensjonen etter skatt.
De rødgrønne må kjempe hardt for å snu den rådende valgvinden. Den borgerlige alliansens forsprang til de rødgrønne har økt den siste uka og ligger rundt 5 prosentenheter, ifølge flere meningsmålinger. Valgmanifestet som de rødgrønne la fram i forrige uke ble ikke noe løft for de rødgrønnes statsministerkandidat Mona Sahlin. Hun personlig har dessuten vansker med å vinne velgernes sympati og tillit, i motsetning til Reinfeldt som selv hver fjerde sosialdemokrat og halvparten av LO-medlemmene foretrekker som statsminister. Tidligere sosialdemokratiske ministre som Björn Rosengren og Kjell-Olof Feldt har ikke gjort situasjonen bedre for Sahlin med å kritisere henne åpent.
Vår egen Jens stilte opp ved Monas side i Göteborg i går på flere valgarrangement, snill og lydig som han er, og hyllet Sahlin som en dyktig og erfaren politiker.
Han og vi andre må nok belage oss på at valgnatta 19. september vil gi fortsatt borgerlig regjering i Sverige, hvis ikke et mirakel inntreffer.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
Brian Cliff Olguin