JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-splittelsen er fortsatt sterk på rødgrønn side

Fagforbundet forsøker å gjenforene de rødgrønne partiene. Men EØS-spørsmålet skaper splid.
Mens SV-leder Audun Lysbakken (t.v.) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er dypt skeptiske til norsk EØS-medlemskap, ønsker Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet at Norge skal forbli i avtalen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix/ANB

Mens SV-leder Audun Lysbakken (t.v.) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er dypt skeptiske til norsk EØS-medlemskap, ønsker Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet at Norge skal forbli i avtalen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix/ANB

Lise Åserud, NTB scanpix/ANB

Denne uka har partilederne for alle de tre rødgrønne partiene holdt hilsningstaler til Fagforbundets landsmøte.

Forbundsleder Mette Nords store politiske prosjekt har denne uka vært å samle de tre partiene til igjen å danne en felles blokk før neste stortingsvalg. Men uka har bekreftet at partiene står langt fra hverandre i enkelte store og viktige saker. Ett av dem er i EØS-spørsmålet.

Uføre Jane (60) må betale nesten 50.000 kroner for smertemedisin med Høies kuttforslag

Gjenvinne kontroll

– Er EØS-avtalen perfekt? Nei. Kan den bli bedre? Ja. Men den gjør et lite land som Norge trygg mot bølgene som kommer. Det sikrer et regelverk for en sammenvevd økonomi. Dagens regjering er en større trussel enn EØS-avtalen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han møtte Fagforbundets landsmøte tirsdag.

Han var mest opptatt av å skape ro rundt EØS-spørsmålet, som er et av de skarpeste stridstemaene under landsmøtet.

SV-leder Audun Lysbakken på sin side valgte å være tydelige på SVs EØS-motstand.

– EØS-spørsmålet diskuteres i alle forbundene i LO. Alle landsmøtene jeg besøker har den samme diskusjonen. Vi ønsker å gjenvinne kontroll over eget arbeidsliv. Vi mener det er en unik mulighet til det nå fordi Europa er i endring. Vi kommer til å løfte den saken når vi kan sammen med Senterpartiet framover, sier Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Europa i endring

Samtidig må Lysbakken forholde seg til at det ikke er noe flertall for å røre EØS-avtalen de neste fire årene.

– Vi har ingen forventning om at vi skal få en umiddelbar endring i flertallet i norsk politikk. Men jeg tror at de endrede realitetene i Europa kommer til å få også ja-siden til å være villige til å tenke over disse spørsmålene. Vi skal huske på at da det var antydninger til en ny EU-kamp på begynnelsen av 2000-tallet, var det ja-siden som sa at EØS-avtalen var så dårlig.

Et av hovedpoengene til Støre er at det er urealistisk at Norge, Island og Liechtenstein skal kunne framforhandle en bedre avtale med EU, særlig nå som Storbritannia forhandler om Brexit. Men det er Lysbakken uenig i.

– Det er en litt tidlig konklusjon. Vi må se hva slags løsning britene kommer fram til. Vi må huske at det er en konservativ regjering i Storbritannia som har laget kaos av Brexit. Men du har også et Labour som vil gjennomføre Brexit på en annen måte der de nettopp er opptatt av å sikre seg friheten til å sikre arbeidslivet og styre økonomien for å få ned forskjellene, sier SV-lederen. (ANB)

Fagforbundets landsmøte

Undersøkelse knuser myten om at ungdom bare er opptatt av fleksibilitet og selvrealisering

Mohammed er en av ytterst få med innvandrerbakgrunn på Fagforbundets landsmøte

Hele Irenes familie ble drept da hun var seks år. I dag var hun med på å dra i gang Fagforbundets landsmøte

Disse sakene kan få opp temperaturen på Fagforbundets landsmøte

Warning
Annonse
Annonse