JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LIVET: Tonje Tovik er lekende og levende, ifølge dem rundt henne, og leker også gjerne med barn og unge når hun møter dem.

LIVET: Tonje Tovik er lekende og levende, ifølge dem rundt henne, og leker også gjerne med barn og unge når hun møter dem.

Sissel M. Rasmussen

Ny generalsekretær i LOs barne- og familieorganisasjon:

– Barn og unge trenger noen å snakke, ikke bare chatte, med

Sammen med Tonje Tovik føler du deg trygg fra første stund. Og det er sånn det bør være, for Tovik er sjef for LOs barne- og familieorganisasjon.27.03.2018
12:40
27.03.2018 13:50

Plutselig er alle borte.

– Pappa!

Han svarer ikke. Ingen svarer. Hun er helt alene. Steinen – den hun bare måtte ha – ligger trygt i hånda, men hun – hun er ikke trygg. Vinden tar tak i håret. Bølger treffer de små føttene.

– Pappa! Pappa!

– Det var forferdelig! Jeg følte meg så alene, og jeg var sikker på at ingen noen gang kom til å finne meg. Jeg var forlatt på en øde øy…

Steinsamler

Når Tonje Tovik i dag utfordres til å fortelle om sitt verste barndomsminne, så smiler hun, men som dere kanskje skjønner, gjorde hun aldeles ikke det den gangen som lita jente. Av alle steder her i verden så skjedde det på en leir i regi av Framfylkingen. I og med at Tovik i dag er generalsekretær for LOs barne- og familieorganisasjon, så bør vi vel raskt fortelle om hvordan det gikk den gangen: Øya var ikke øde, heller ikke så stor, det var nok litt vind og noen små bølger, men ikke faretruende for små barn. Og heldigvis; det tok ikke lang tid før far og datter ble gjenforent.

– Jeg gikk nok alltid litt i min egen verden og lette blant annet etter steiner. Det er så mange fine steiner, og du kan bruke dem til så mye. En hjerteformet stein er for eksempel en flott gave!

Dette ville forbundslederne blitt dersom de skulle velge yrke om igjen

Privat

Frykter lukkede rom

Tonje Tovik taster på smarttelefonen, finner frem et digitalt hjerte og trykker "send". Hun syns det er unødvendig at "femtisene" skal være aktive i alle sosiale medier som ungdommene, selv om hun altså er det selv.

– Problemet blir at voksne overtar ungdoms egne arenaer og fortrenger ungdommene. Konsekvensen blir at de unge velger nye sosiale medier, som er mer lukkede, for å slippe innblanding fra nysgjerrige voksne.

Vi må heller ikke komme dit at alt skal skje på sosiale medier, mener Tovik.

– Alt er liksom så innovativt, kult og bra, bare det er på sosiale kanaler. Ta for eksempel helsesøstertjenesten; fint at de er på sosiale medier, men det er viktigere at helsesøstre er fysisk tilstede på skolene. Barn og unge trenger noen å snakke, ikke bare chatte, med.

Toviks taleflom stopper opp et lite sekund, hun puster og bryter ut:

– Nå blir jeg engasjert og provosert!

Liv i tosomhet

Mottakeren av det omtalte digitale hjertet er forresten datteren Hillevi, som sammen med 30 ungdommer er på vei nordover på ungdomsleir i Framfylkingen.

Som mor, så datter: Framfylkingen er en stor del av begges liv.

Jeg ropte nok frihet, likhet og solidaritet før jeg kunne gangetabellen.

Det er ikke den første meldingen som går mellom de to, heller ikke den siste. Mor og datter har mye kontakt, selv om datteren har flyttet hjemmefra for en god del år siden. De levde lenge livet i tosomhet.

– Vennene mine har alltid syntes at jeg har en kul mamma, og det syns jeg også. Hun er varm, god og omsorgsfull. Vi er veldig like – litt tvillingsjeler, sier datteren.

Alltid beredt

Tonje er gift, men altså ikke med barnefaren. Fortsatt er det av og til barn i huset, for Tonje og ektemannen er beredskapshjem.

– Det er gøy, utfordrende og samtidig litt sårt. Du må være 100 prosent tilstede, og det er altså mannen min sin jobb. Du aner ikke hvor vanskelig det har vært for han å få seg jobb. Helt umulig! Jeg blir sint når jeg tenker på det!

Ektemannen er fra Mali. Da han endelig kom til Norge i 2012 fikk en lang, farefull reise – også for kjærligheten – en lykkelig løsning. Det er en egen historie, som vi ikke får plass til denne gangen.

Sissel M. Rasmussen

Tre generasjoner

Det er foreldrene til Tonje som er «skyld» i – eller skal vi skrive har æren for – at tre generasjoner Tovik er med i Framfylkingen. Foreldrene var med og startet opp lokale arbeiderpartilag og framfylkingslag, først i Lørenskog, så i Oslo.

– Det var alltid diskusjoner, rundt kjøkkenbordet og på sengekanten, om samfunnet, politikk og solidaritet. Min mening har alltid betydd noe.

Da hun nylig ble intervjuet av organisasjonens medlemsblad, uttalte hun så treffende:

– Jeg ropte nok frihet, likhet og solidaritet før jeg kunne gangetabellen.

Kaffe? Ja takk!

I voksen alder er hun opptatt av å lytte til barn og unge. Barn skal bli sett, og de skal bli hørt.

– Vi må vel ikke være så stille her?

Spør Tovik idet hun setter seg ned på stolen og griper kaffekoppen. Hun er ikke så flink til å være stille. Vi møtes på Kulturhuset, bare et steinkast fra Framfylkingens hovedkontor i Folkets Hus i Oslo.

Tovik drikker mye kaffe, men lite alkohol. Hun er ikke avholdskvinne, men har det hun kaller et bevisst forhold til alkohol.

Hun mener arbeidslivet i Norge skal være alkoholfritt, også på fredager, og er prinsipiell motstander av vinlotteri på jobben.

– Det er alt for mange som sliter med alkohol. Hvorfor skal vi på død og liv dra fram slike fristelser når vi kan unngå det? Hvorfor skal jeg gi bort en flaske vin når jeg kan gi noe annet?

Hun mener også Framfylkingen og organisasjonens aktiviteter bør være alkoholfrie, selv om hun ikke har noen kontroll på hva som skjer ute i lagene.

Leker gjerne

Tovik prater ofte, mye og sånn passe høyt. Hun har et kroppsspråk, spesielt hender, som bidrar til å understreke hva hun mener.

Hun er en sånn person du kan sitte og snakke med i timevis, om alt og ingen ting, og det gjerne første gangen du møter henne.

Av en kollega beskrives Tovik umiddelbart med to L-ord: Levende og leken, og varm, glødende, engasjert. Tovik er ifølge samme kollega en person «å spille ball med», en som gir frihet under ansvar, og hun er en person som de fleste barn og unge umiddelbart får tillit til.

Vi er LOs barne- og familieorganisasjon, men mange vet ikke at vi finnes.

Hun er kreativ. Det har hun alltid vært. Noen går fortsatt rundt med t-skjorter med barneansikter, tegnet av nettopp Tovik.

Ideene er ofte mange. Noen er geniale. Andre ikke så smart.

– Jeg er redd for at jeg skal boble litt over. Det kan bli litt mange ord, men jeg prøver å samle trådene. Jeg skjønner at vi ikke bare kan ha det gøy og moro. Vi må ha ting på stell i organisasjonen.

Hjemme

På det første kontormøtet med Tovik som sjef, brukte de tid på å bli kjent med hverandre ved å tegne fyrstikkmenn og gi dem karakteristikker. Tonje-fyrstikkmann er «målrettet, varm/raus, tillitsskapende, inkluderende, engasjert, verdigrunnlag, god humor», men også «rotete/vinglete og det kan skape misforståelser».

Arket med strekfigurene henger fortsatt på et skap i kontorfellesskapet til Framfylkingen i Folkets Hus på Youngstorget i Oslo. Framfylkingen har mye «greier», så de kunne nok ønsket seg litt større plass, men for generalsekretæren er det viktigere at LOs barne- og familieorganisasjon er i huset.

– Vi er «hjemme» i Folkets Hus i Oslo.

BLI KJENT: Ny-sjefen mente det var viktig å bli kjent med hverandres positive og negative sider.

BLI KJENT: Ny-sjefen mente det var viktig å bli kjent med hverandres positive og negative sider.

Sissel M. Rasmussen

Hun er vel vitende om at altfor få, selv blant folket på Folkets Hus, kjenner til Framfylkingen og organisasjonens arbeid i dag.

– Vi er LOs barne- og familieorganisasjon, men mange vet ikke at vi finnes. Det må vi få gjort noe med, men vi trenger hjelp fra LO og LO-forbundene.

Vil bidra politisk

Framfylkingen kan bli en mer politisk organisasjon, mener hun. Da hun var ung og begynte å interessere seg for politikk, var ikke Framfylkingen det. I Framfylkingen hadde hun det gøy, men de drev ikke politikk. I dag er rommet for at Framfylkingen engasjerer seg politisk mye større, mener hun.

– Vi vil gjerne bidra, og sammen med LO og forbundene kan vi oppnå mye mer enn hva vi gjør i dag, både når det gjelder aktiviteter, men også politisk.

– Vi ønsker å være et tydelig talerør for barn, fellesskap og solidaritet. Men så lenge vi ikke en gang betyr noe særlig for våre egne, er det vanskelig å få gjennomslag.

Politisk tviler

Hun er godt plassert på venstresiden politisk, men langt ifra så langt ut på siden som den gangen da hun var «16 år, politisk engasjert, men også naiv». Da Tonje begynte på yrkesfag, ble hun raskt elevrådsleder og naturlig tilstede på landsmøtet i det relativt politisk røde YLI, Yrkesskolenes og lærlingenes interesseorganisasjon. Da det ble «avslørt» fra talerstolen at Tonje var AUF’er, ble hun karakterisert som borgersvin og nærmest kastet ut.

– Politisk har jeg alltid vært en tviler, sier Tonje og smiler av hele historien i dag.

Drømmejobb

Hun er valgt for fire år. Det kan bli åtte, hvis landsmøtet i 2021 vil. Tovik er nemlig allerede sikker på at hun vil. Hun er klar over at det er forventninger knyttet til jobben hun har påbegynt: Framfylkingen skal vokse og bli mer synlig.

– Det er mye å sette seg inn i og gripe fatt i. Kjempegøy, men krevende, men dette er jo drømmejobben min!

Kvinneperspektiv: Hør podkasten med Tonje Tovik!

Sissel M. Rasmussen

Møte med

Navn: Tonje Tovik.

Alder: 53 år.

Aktuell som: Ny generalsekretær i Framfylkingen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.03.2018
12:40
27.03.2018 13:50Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Emmie Olivia Kristiansen

Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

Erlend Angelo

Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere


Flere saker