JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skolestreik og klimabrøl:

– Det finnes ingen jobber på en død planet

Flere LO-forbund støttet den store skolestreiken og «klimabrølet». Foran Stortinget ropte ungdommer «Erna er feig».

Nanna Aanes Wolden

Rundt 40 steder landet rundt gikk ungdommer ut i en ny klimastreik fredag.

I Oslo kombineres klimastreiken til skoleelevene også med demonstrasjonstog og med «Klimabrølet».

En rekke ungdomsorganisasjoner stilte opp foran Stortinget og kom med engasjerte appeller til like engasjerte ungdommer som taktfast ropte «Erna er feig».

Leder Kjersti Barsok i LO-forbundet NTL er blant dem som stiller opp for å delta på «Klimabrølet» fredag:

– Vi kan bestemme over våre egne ressurser og bestemme hvordan vi ønsker framtiden skal se ut. Og vi kan handle deretter. Men da må vi ha politisk vilje til å legge om kursen, politisk vilje til å slutte å produsere problemer og begynne å produsere løsninger, sier Barsok.

Hun skal holde en appell for de frammøtte foran Stortinget.

p

Kutte halvparten

Ungdommene ønsker at politikerne skal ta mer ansvar for å løse klimakrisen og har streiket flere ganger i løpet av våren. 6. juni stemte flertallet på Stortinget ned de klimastreikende ungdommenes krav, og fredagens streik var en reaksjon på at lite har skjedd siden da.

Ungdommene krever blant annet at det ikke gis flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og at mer enn halvparten av norske klimautslipp skal kuttes innen 2030.

Klimabrøl

Etter at elevarrangementet var avsluttet ved 14-tiden på Eidsvolls plass, fortsetter fredagen med et demonstrasjonstog fra Youngstorget, arrangert av organisasjonen Klimabrølet, som ikke har noe med organiseringen av skolestreiken å gjøre, men som har samme mål: Å få fortgang i klimapolitikken.

Dette arrangementet starter på Youngstorget, og deretter skal demonstrantene gå i tog til Eidsvolls plass. Der blir det klimaappeller og ett minutts stillhet før forsamlingen bokstavelig talt skal brøle mot Stortinget.

Omstilling

NTL-leder Barsok er ikke i tvil om hva hun ønsker seg:

– Vi vil ha modige politikere og en stat som «klimafeier» for egen dør og samtidig legget til rette for klimavennlige næringer. Vi vil ha kommuner som stiller klimakrav og helt vanlige folk i hjem og på arbeidsplasser over hele landet som har trygge jobber og får bidra med sin kompetanse og sitt engasjement, sier hun.

Barsok minner om at det er på denne måten Norge har blitt omstilt før, og at det er på denne måten det må gjøres igjen.

– Rettferdig omstilling betyr at vi ikke lar enkeltpersoner, vanlige arbeidsfolk, bære byrden eller ansvaret for omstillinga alene. Derfor står vi sammen med folkebevegelsene. Gode, trygge jobber er vår hovedsak og det finnes ingen jobber på en død planet, fastslår Barsok.

EL og IT

Også LO-forbundet EL og IT Forbundet gir full støtte til Klimabrølet og den nasjonale skolestreiken for klima i ettermiddag.

– Vi gir vår fulle støtte. Ungdommen går foran. Ungdommen setter fingeren på de rette tingene, sier nestleder Vidar Hennum.

Ugyldig fravær

Mange elever som deltar i streiken, får ugyldig fravær fra skolen.

I en nylig undersøkelse foretatt av NorgesBarometeret konkluderes det med at det er tilfeldig fra kommune til kommune om skolene fraværsfører deltakelse i klimastreiker.

Det er kommuner i Midt-Norge som i størst grad har en vedtatt framgangsmåte på fraværsføring, og det er også i denne regionen flest kommuner mener det skal føres fravær. Kommuner på Vestlandet mener i størst grad at det bør være opp til skolen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse