Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) mener foreldre må bli flinkere til å skryte av lærerne.
Anne Myklebust Odland
– Snakk pent om lærerne så barna hører det, oppfordrer barneministeren
Barneminister Linda Hofstad Helleland ber foreldre med barn i skolen om å snakke opp lærerne.
– Å snakke positivt om læreren er en fantastisk mulighet som foreldrene har. Det stimulerer barna til læring og trivsel i skolen. Jeg tror ikke vi helt forstår hvor viktig det er å framheve lærerens rolle, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
• Uklart om lærernormen oppfylles ved skolestart
Avgjørende for trivsel
I disse dager er det skolestart, og 60.000 elever spaserer inn i skolegårder landet over for aller første gang. Et av Hellelands sterkeste ønsker er at foreldrene snakker bra om skolen.
Forskning viser nemlig at en positiv holdning fra foreldre til utdanning og læring, og et godt samarbeid mellom hjem og skole, er gunstig for elevens læringsmiljø, motivasjon for læring og læringsresultater. Dette er også omtalt i regjeringens foreldrestøttestrategi som ble lagt fram før sommeren.
– Et positivt forhold til skolen er helt avgjørende for barnas trivsel og muligheter for å tilegne seg mest mulig kunnskap. Det at foreldrene snakker fint om læreren, skolen og om de spennende månedene de har foran seg og alt barna skal lære, er av stor betydning, påpeker Helleland.
• Skolene har gått glipp av 1.800 lærere på grunn av regjeringens mattekrav
Barn i skolen selv
Hun tror foreldrenes enestående mulighet til å snakke opp læreren er underkommunisert.
– Foreldrene er barnas viktigste rollemodeller, og måten vi omtaler læreren på tar også barna med seg i situasjoner på skolen og i klasserommet, påpeker Høyre-statsråden.
Helleland har selv barn i skolen. Hun har bestemt seg for å gi læreren enda flere positive tilbakemeldinger. Barneministeren prøver så godt hun kan å være bevisst på foreldrerollen i skolen.
– Mange lærere forteller meg at de ikke er bortskjemte med ros. Det som overrasker meg mest er hvor mye det faktisk betyr de gangene jeg selv har sagt ifra om noe som er bra, sier hun.
• Støre vil ha skolemat på dagsordenen: – Det er fellesskapets ansvar å sikre mat til alle
Lever av skolegangen
Også skoleforsker Thomas Nordahl ved Høgskolen Innlandet har tidligere uttalt hvor viktig det er for læringsmiljøet at foreldre snakker positivt om skolen.
– Barn og unges innstilling til skolen er vesentlig for hva de lærer. Når foreldre støtter opp om skolegangen, blir også trivselen og forhold til læreren bedre, sier Nordahl til ANB.
Mantraet hans er at barna skal leve av skolegangen og at det er veldig få som klarer å gjøre fritidstilbudet til et levebrød. Det samme budskapet gjentar han til foreldre med barn i skolen.
– Hvis foreldrene er opptatt av skolen, uttrykker seg positivt og følger opp med spørsmål, får også barna inntrykk av at det de driver med er viktig, understreker skoleforskeren.
• Foreldre bruker 1 milliard på skolestart. Forbrukerøkonom advarer mot kjøpepress
Raus og nysgjerrig
Hofstad Hellelands klare oppfordring til skoleforeldre er følgende:
Bruk tid rundt middagsbordet til å snakke om skolen. Vær raus i omtalen av læreren. Bry deg om barnet ditt. Still spørsmål. Hvordan gikk det på skolen i dag? Hva lærte dere? Vis at du engasjerer deg i skolefagene.
– Prøv det du kan for at motivasjonen for mest mulig læring også smitter over på barna, sier hun.
– Skolen kan i perioder være et vanskelig sted å være. Et barn kan føle ensomhet på kroppen, ha trøbbel i et fag, bli uvenn med en kamerat i klassen eller ha et dårlig forhold til en lærer. Da er det godt å ha foreldre som oppmuntrer og er støttespillere, sier Thomas Nordahl. (ANB).
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg
Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.
Hanna Skotheim
Nav får gebyr på 20 millioner kroner: – Saken er svært alvorlig
Debatt
Alf Ragnar Olsen