Aleris brukte 70 prosent konsulenter – unngikk krav til lønns- og arbeidsvilkår
Oslo kommunes gjennomgang av en rammeavtale med Aleris Ungplan & BOI viser at to av tre medarbeidere var konsulenter. Kravene til lønns- og arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser gjaldt ikke for dem.
Styreleder Pål Christian Stange i Aleris sammen med advokat Eirik Edvardsen og direktør for omsorg, Ingvild Kristiansen, i Oslo tingrett.
Werner Juvik
tori@lomedia.no
Når det offentlige legger ut tjenester på anbud, er man pålagt gjennom forskrift å kreve at lønns- og arbeidsvilkår skal være i samsvar med allmenngjorte eller gjeldende landsomfattende tariffavtaler for bransjen.
– Hensikten er å hindre sosial dumping ved offentlige anbud, skriver Robert Myhre, jurist og ekspert på offentlige anskaffelser, i en e-post til FriFagbevegelse.
Da Oslo kommune i 2016 inngikk en rammeavtale med Aleris Ungplan & BOI om omsorgsbolig for personer med psykiske lidelser, var kravene til lønns- og arbeidsvilkår spesifisert både for Aleris og for eventuelle underleverandører som skulle bidra til å oppfylle kontrakten.
Likevel gjaldt ikke kravene for 22 av de 32 medarbeiderne som jobbet med Oslo kommunes brukere. De 22 var nemlig selvstendig næringsdrivende oppdragstakere.
– Kan ikke detaljregulere
Aleris Ungplan & BOI er nå en del av omsorgsselskapet Stendi etter Ambeas oppkjøp av Aleris Omsorg. Da selskapet i 2017 skulle redegjøre for lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte, var det kun de ti med ansettelse i Aleris som var omfattet.
De 22 konsulentenes enkeltpersonforetak ble listet opp som underleverandører. Men ettersom de formelt ikke er ansatte i sine egne enkeltpersonforetak, gjaldt heller ikke kravet om lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandører for dem.
– Vår vurdering er at Aleris’ avtaler med konsulentene ligger innenfor det juridiske handlingsrommet, skriver Ketil Nordstrand, seksjonssjef for kontraktsoppfølging i Velferdsetaten i Oslo kommune, i en e-post til FriFagbevegelse.
– For selvstendig næringsdrivende gjelder en mye større grad av avtalefrihet enn for arbeidstakere. Kommunen kan ikke detaljregulere disse avtalene, utdyper han.
Andelen konsulenter har likevel vært et tema i oppfølgingen av kontrakten med Aleris. Et halvt år ut i kontrollen, som pågikk i et år, ber Velferdsetaten Aleris svare på hvor mange av arbeidstimene på kontrakten som ble utført av konsulenter i en gitt periode i 2017. Svaret var 70 prosent.
– I 2018 har det vært noe nedgang i konsulentbruken knyttet til rammeavtalen. Velferdsetaten er likevel ikke fornøyd med Aleris sin utvikling når det gjelder konsulentbruk, og har gitt dem tilbakemelding om dette, skriver Nordstrand videre.
– Følte meg utsatt for sosial dumping
Den siste uka har flere av de 24 konsulentene som har saksøkt Aleris Ungplan & BOI med krav om å bli ansett som fast ansatte, avgitt sine forklaringer i Oslo tingrett. Saksøkerne har fortalt om hvordan det har vært å stå som selvstendig næringsdrivende konsulent i stedet for å være ansatt.
– Jeg følte meg utsatt for sosial dumping, sa Per Henrik Wahl, en av saksøkerne.
Wahl er en av tretten saksøkere som har jobbet på den største boligen hvor det finnes brukere på Oslo kommunes kontrakt. Ifølge gjennomgangen, hadde boligen 15 konsulenter som jobbet med Oslo kommunes brukere.
Flere saksøkere tilknyttet denne boligen har forklart i retten at de har følt at de ikke hadde noe annet valg enn å akseptere å gå uforsvarlig lange vakter med flere våkne døgn i strekk, av frykt for å miste jobben.
– I dette systemet må du være på godfot med boleder, ellers har du ikke jobb neste måned, forklarte en kvinnelig konsulent som jobber på den aktuelle boligen.
– Det var slitsomt. Når jeg kom hjem var jeg fullstendig ødelagt, sa en annen.
– Jeg orka ikke å forholde meg til samboer og barn når jeg kom hjem etter en økt på boligen. Normalt er jeg en veldig sosial person, forklarte en tredje.
Aous Mecheri, en saksøker som også jobbet på boligen, forklarte at han gikk på jobb morgenen etter å ha operert foten, fordi det ikke var mulig å sykemelde seg som konsulent.
• Dette er stridsspørsmålene i Aleris-saken
– Ensidig negativ fremstilling
Ledelsen i Aleris kjenner seg ikke igjen i konsulentenes beskrivelser, og mener at de inngikk konsulentavtalen frivillig og tok vakter av eget ønske.
– Vi har gode resultater på medarbeiderundersøkelser, gode oppdragsgiver- og brukerundersøkelser og vi ønsker å understreke at 24 saksøkeres ensidig negative fremstilling av vår arbeidsplass i disse dager ikke er representativ for virksomheten vår slik vi kjenner den, skriver direktør for omsorg, Ingvild Kristiansen, i en e-post til FriFagbevegelse.
– Hvorfor var det så stor andel konsulenter på kontrakten?
– Denne kontrakten hadde ingen spesifikasjoner knyttet til andelen selvstendig næringsdrivende, skriver Kristiansen.
– Var dere klar over at konsulentene ville være unntatt kravene om lønns- og arbeidsvilkår da dere inngikk avtalen?
– Vi fokuserte på hvordan vi best kunne levere tjenester av høy kvalitet og som ville gi den beste omsorgen for brukerne. Generelt er vi selvsagt klar over at selvstendig næringsdrivende ikke er omfattet av arbeidsmiljøloven, og vi er opptatt av å sørge for gode og forsvarlige arbeidsvilkår også for dem, skriver Kristiansen.
Kristiansen opplyser også at Aleris har jobbet med å redusere andelen selvstendig næringsdrivende og øke andelen faste ansatte de siste årene.
– På området psykisk omsorg har vi i dag rundt 1.500 medarbeidere, hvorav litt over 200 er konsulenter, skriver hun.
Oslo kommune opplyser at det vil bli stilt strengere krav i fremtidige kontrakter.
– Kravet vil være at leverandørene i all hovedsak skal benytte fast ansatte. Det vil ikke være anledning til å benytte selvstendig næringsdrivende som erstatning for fast ansatte i brukerrettet arbeid, skriver Nordstrand.
Den gjeldende kontrakten med Aleris hvor det ikke er begrensninger på bruk av konsulenter uten krav til lønns- og arbeidsvilkår, løper imidlertid frem til 2022. Avtalen har åtte plasser. I tillegg har Oslo kommune hundre brukere på andre kontrakter med Aleris Ungplan & BOI, opplyser Nordstrand.
• Varslet om ukultur i Aleris: – Resultatet ble ingenting
– Kan få konsekvenser
Robert Myhre bekrefter at forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser ikke gjelder for konsulenter.
– Dette er ikke et smutthull, men det kan misbrukes ved at personer som reelt sett er arbeidstakere kamufleres som selvstendig næringsdrivende, skriver Myhre.
Nettopp dette er stridsspørsmålet i rettssaken mellom de 24 konsulentene og Aleris. Dersom et selskap bruker konsulenter som reelt sett skulle vært arbeidstakere, mener Myhre dette kan få konsekvenser både for anbudsprosessen og for markedet for øvrig.
– Dersom det er ansatte som urettmessig kalles konsulenter, og som av den grunn får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn tarifflønn, er dette noe som åpenbart er konkurransevridende. Det vil da bli nærmest umulig for konkurrenter å vinne konkurransene, så lenge de ikke følger etter med tilsvarende ordninger, skriver Myhre.
Han mener at kommunene kan forhindre misbruk i fremtidige konkurranser ved å gjøre grundige undersøkelser av kontraktene for å avdekke om konsulenter skulle vært arbeidstakere.
– I så fall er dette en alvorlig situasjon, som potensielt kan få konsekvenser for kontrakten som er inngått med Aleris, skriver Myhre.
Dette er Aleris-saken:
• 24 selvstendig næringsdrivende konsulenter har saksøkt Aleris Ungplan & BOI med krav om å bli ansett som fast ansatte, og krav om etterbetaling for overtid, feriepenger og pensjon på 33 millioner kroner til sammen.
• De 24 har jobbet som miljøarbeidere på omsorgsboliger for personer med psykiske lidelser og rusproblematikk.
• Aleris mener at konsulentene har vært reelt selvstendig næringsdrivende, og derfor ikke har noe krav mot selskapet.
• Saken pågår i Oslo tingrett fram til april.
• Etter søksmålet ble inngitt har svenske Ambea kjøpt opp Aleris Omsorg, og sistnevnte har skiftet navn til Stendi. Aleris Ungplan & BOI er en del av Stendi.
• Etter oppkjøpet kontrollerer Stendi en fjerdedel av det norske markedet for privat omsorg. Også selskapet Heimta, som Ambea eide fra før, er nå en del av Stendi.
– Hensikten er å hindre sosial dumping.
Robert Myhre, jurist og ekspert på offentlige anskaffelser
Flere saker
Dette er Aleris-saken:
• 24 selvstendig næringsdrivende konsulenter har saksøkt Aleris Ungplan & BOI med krav om å bli ansett som fast ansatte, og krav om etterbetaling for overtid, feriepenger og pensjon på 33 millioner kroner til sammen.
• De 24 har jobbet som miljøarbeidere på omsorgsboliger for personer med psykiske lidelser og rusproblematikk.
• Aleris mener at konsulentene har vært reelt selvstendig næringsdrivende, og derfor ikke har noe krav mot selskapet.
• Saken pågår i Oslo tingrett fram til april.
• Etter søksmålet ble inngitt har svenske Ambea kjøpt opp Aleris Omsorg, og sistnevnte har skiftet navn til Stendi. Aleris Ungplan & BOI er en del av Stendi.
• Etter oppkjøpet kontrollerer Stendi en fjerdedel av det norske markedet for privat omsorg. Også selskapet Heimta, som Ambea eide fra før, er nå en del av Stendi.