JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Styreleder Pål Christian Stange i Aleris sammen med advokat Eirik Edvardsen og direktør for omsorg, Ingvild Kristiansen, i Oslo tingrett.

Styreleder Pål Christian Stange i Aleris sammen med advokat Eirik Edvardsen og direktør for omsorg, Ingvild Kristiansen, i Oslo tingrett.

Werner Juvik

Aleris brukte 70 prosent konsulenter – unngikk krav til lønns- og arbeidsvilkår

Oslo kommunes gjennomgang av en rammeavtale med Aleris Ungplan & BOI viser at to av tre medarbeidere var konsulenter. Kravene til lønns- og arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser gjaldt ikke for dem.08.02.2019
12:13
10.04.2019 20:37

tori@lomedia.no

Når det offentlige legger ut tjenester på anbud, er man pålagt gjennom forskrift å kreve at lønns- og arbeidsvilkår skal være i samsvar med allmenngjorte eller gjeldende landsomfattende tariffavtaler for bransjen.

– Hensikten er å hindre sosial dumping ved offentlige anbud, skriver Robert Myhre, jurist og ekspert på offentlige anskaffelser, i en e-post til FriFagbevegelse.

Da Oslo kommune i 2016 inngikk en rammeavtale med Aleris Ungplan & BOI om omsorgsbolig for personer med psykiske lidelser, var kravene til lønns- og arbeidsvilkår spesifisert både for Aleris og for eventuelle underleverandører som skulle bidra til å oppfylle kontrakten.

Likevel gjaldt ikke kravene for 22 av de 32 medarbeiderne som jobbet med Oslo kommunes brukere. De 22 var nemlig selvstendig næringsdrivende oppdragstakere.

Følg oss på Facebook

– Kan ikke detaljregulere

Aleris Ungplan & BOI er nå en del av omsorgsselskapet Stendi etter Ambeas oppkjøp av Aleris Omsorg. Da selskapet i 2017 skulle redegjøre for lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte, var det kun de ti med ansettelse i Aleris som var omfattet.

De 22 konsulentenes enkeltpersonforetak ble listet opp som underleverandører. Men ettersom de formelt ikke er ansatte i sine egne enkeltpersonforetak, gjaldt heller ikke kravet om lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandører for dem.

– Vår vurdering er at Aleris’ avtaler med konsulentene ligger innenfor det juridiske handlingsrommet, skriver Ketil Nordstrand, seksjonssjef for kontraktsoppfølging i Velferdsetaten i Oslo kommune, i en e-post til FriFagbevegelse.

– For selvstendig næringsdrivende gjelder en mye større grad av avtalefrihet enn for arbeidstakere. Kommunen kan ikke detaljregulere disse avtalene, utdyper han.

Andelen konsulenter har likevel vært et tema i oppfølgingen av kontrakten med Aleris. Et halvt år ut i kontrollen, som pågikk i et år, ber Velferdsetaten Aleris svare på hvor mange av arbeidstimene på kontrakten som ble utført av konsulenter i en gitt periode i 2017. Svaret var 70 prosent.

– I 2018 har det vært noe nedgang i konsulentbruken knyttet til rammeavtalen. Velferdsetaten er likevel ikke fornøyd med Aleris sin utvikling når det gjelder konsulentbruk, og har gitt dem tilbakemelding om dette, skriver Nordstrand videre.

Aleris Omsorg skifter navn

– Følte meg utsatt for sosial dumping

Den siste uka har flere av de 24 konsulentene som har saksøkt Aleris Ungplan & BOI med krav om å bli ansett som fast ansatte, avgitt sine forklaringer i Oslo tingrett. Saksøkerne har fortalt om hvordan det har vært å stå som selvstendig næringsdrivende konsulent i stedet for å være ansatt.

– Jeg følte meg utsatt for sosial dumping, sa Per Henrik Wahl, en av saksøkerne.

Wahl er en av tretten saksøkere som har jobbet på den største boligen hvor det finnes brukere på Oslo kommunes kontrakt. Ifølge gjennomgangen, hadde boligen 15 konsulenter som jobbet med Oslo kommunes brukere.

Flere saksøkere tilknyttet denne boligen har forklart i retten at de har følt at de ikke hadde noe annet valg enn å akseptere å gå uforsvarlig lange vakter med flere våkne døgn i strekk, av frykt for å miste jobben.

– I dette systemet må du være på godfot med boleder, ellers har du ikke jobb neste måned, forklarte en kvinnelig konsulent som jobber på den aktuelle boligen.

– Det var slitsomt. Når jeg kom hjem var jeg fullstendig ødelagt, sa en annen.

– Jeg orka ikke å forholde meg til samboer og barn når jeg kom hjem etter en økt på boligen. Normalt er jeg en veldig sosial person, forklarte en tredje.

Aous Mecheri, en saksøker som også jobbet på boligen, forklarte at han gikk på jobb morgenen etter å ha operert foten, fordi det ikke var mulig å sykemelde seg som konsulent.

Dette er stridsspørsmålene i Aleris-saken

– Ensidig negativ fremstilling

Ledelsen i Aleris kjenner seg ikke igjen i konsulentenes beskrivelser, og mener at de inngikk konsulentavtalen frivillig og tok vakter av eget ønske.

– Vi har gode resultater på medarbeiderundersøkelser, gode oppdragsgiver- og brukerundersøkelser og vi ønsker å understreke at 24 saksøkeres ensidig negative fremstilling av vår arbeidsplass i disse dager ikke er representativ for virksomheten vår slik vi kjenner den, skriver direktør for omsorg, Ingvild Kristiansen, i en e-post til FriFagbevegelse.

– Hvorfor var det så stor andel konsulenter på kontrakten?

– Denne kontrakten hadde ingen spesifikasjoner knyttet til andelen selvstendig næringsdrivende, skriver Kristiansen.

– Var dere klar over at konsulentene ville være unntatt kravene om lønns- og arbeidsvilkår da dere inngikk avtalen?

– Vi fokuserte på hvordan vi best kunne levere tjenester av høy kvalitet og som ville gi den beste omsorgen for brukerne. Generelt er vi selvsagt klar over at selvstendig næringsdrivende ikke er omfattet av arbeidsmiljøloven, og vi er opptatt av å sørge for gode og forsvarlige arbeidsvilkår også for dem, skriver Kristiansen.

Kristiansen opplyser også at Aleris har jobbet med å redusere andelen selvstendig næringsdrivende og øke andelen faste ansatte de siste årene.

– På området psykisk omsorg har vi i dag rundt 1.500 medarbeidere, hvorav litt over 200 er konsulenter, skriver hun.

Oslo kommune opplyser at det vil bli stilt strengere krav i fremtidige kontrakter.

– Kravet vil være at leverandørene i all hovedsak skal benytte fast ansatte. Det vil ikke være anledning til å benytte selvstendig næringsdrivende som erstatning for fast ansatte i brukerrettet arbeid, skriver Nordstrand.

Den gjeldende kontrakten med Aleris hvor det ikke er begrensninger på bruk av konsulenter uten krav til lønns- og arbeidsvilkår, løper imidlertid frem til 2022. Avtalen har åtte plasser. I tillegg har Oslo kommune hundre brukere på andre kontrakter med Aleris Ungplan & BOI, opplyser Nordstrand.

• Varslet om ukultur i Aleris: – Resultatet ble ingenting

– Kan få konsekvenser

Robert Myhre bekrefter at forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser ikke gjelder for konsulenter.

– Dette er ikke et smutthull, men det kan misbrukes ved at personer som reelt sett er arbeidstakere kamufleres som selvstendig næringsdrivende, skriver Myhre.

Nettopp dette er stridsspørsmålet i rettssaken mellom de 24 konsulentene og Aleris. Dersom et selskap bruker konsulenter som reelt sett skulle vært arbeidstakere, mener Myhre dette kan få konsekvenser både for anbudsprosessen og for markedet for øvrig.

– Dersom det er ansatte som urettmessig kalles konsulenter, og som av den grunn får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn tarifflønn, er dette noe som åpenbart er konkurransevridende. Det vil da bli nærmest umulig for konkurrenter å vinne konkurransene, så lenge de ikke følger etter med tilsvarende ordninger, skriver Myhre.

Han mener at kommunene kan forhindre misbruk i fremtidige konkurranser ved å gjøre grundige undersøkelser av kontraktene for å avdekke om konsulenter skulle vært arbeidstakere.

– I så fall er dette en alvorlig situasjon, som potensielt kan få konsekvenser for kontrakten som er inngått med Aleris, skriver Myhre.

Konsulent i retten: – Aleris ville at vi skulle trikse med fakturaer og bytte penger for å se ut som selvstendig næringsdrivende

Aleris-direktør Erik Sandøy: – Vi våknet opp til påstander vi ikke kunne forestilt oss i egen fantasi

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Dette er Aleris-saken:

• 24 selvstendig næringsdrivende konsulenter har saksøkt Aleris Ungplan & BOI med krav om å bli ansett som fast ansatte, og krav om etterbetaling for overtid, feriepenger og pensjon på 33 millioner kroner til sammen.

• De 24 har jobbet som miljøarbeidere på omsorgsboliger for personer med psykiske lidelser og rusproblematikk.

• Aleris mener at konsulentene har vært reelt selvstendig næringsdrivende, og derfor ikke har noe krav mot selskapet.

• Saken pågår i Oslo tingrett fram til april.

• Etter søksmålet ble inngitt har svenske Ambea kjøpt opp Aleris Omsorg, og sistnevnte har skiftet navn til Stendi. Aleris Ungplan & BOI er en del av Stendi.

• Etter oppkjøpet kontrollerer Stendi en fjerdedel av det norske markedet for privat omsorg. Også selskapet Heimta, som Ambea eide fra før, er nå en del av Stendi.

– Hensikten er å hindre sosial dumping.

Robert Myhre, jurist og ekspert på offentlige anskaffelser

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.02.2019
12:13
10.04.2019 20:37Mest lest

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

Ole Palmstrøm

– Bussbransjen skyter seg selv i foten

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform


Flere saker