Bemanningsbransjen
Alle er enige om at noe må gjøres med innleie i byggebransjen
Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget behandler forslag om forbud på mot bemanningsbransjen. «Alle» er enige om at noe må gjøres, men ikke enige om hvilke tiltak som trengs.
En del av arbeids- og sosialkomiteen under høringen. Fra venstre Solfrid Lerbrekk (SV), Per Olaf Lundteigen (Sp), Arild Grande (Ap), Lise Christofferesen (Ap), Hadia Tajik (Ap), komitéskretær Berit Skovly og komiéleder Arlend Wiborg (Frp).
Torgny Hasås
torgny@lomedia.no
– Det er nødvendig å gjøre noe, men forbud er ikke løsningen, sa NHOs Nina Melsom under høringen om bemanningsbransjen som arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget arrangerte torsdag.
• Les mer om bemanningsbransjen: Bransjen som endret norsk arbeidsliv
Det var overraskende stor enighet blant alle parter om at situasjonen i bygningsbransjen, og spesielt i Oslo-området, har kommet ut av kontroll. Innleie har overtatt for faste ansettelser.
Men når det kom til konkrete resultater var det stort sprik.
LO-sekretær Trude Tinnlund sa at bemanningsbransjen har fått et utilsiktet omfang som truer den norske arbeidslivsmodellen.
• – Snart vil alle arbeiderne på byggeplassene være innleid
Konkurranse på lønns- arbeidsvilkår
– Den gir en arbeidsorganisering som fremmer konkurranse basert på lønns- og arbeidsvilkår fremfor produktivitet og kvalitet. Innleie er i enkelte bransjer i ferd med å utkonkurrere faste ansettelser. Rekrutteringa til viktige fagutdanninger og yrker synker. I tillegg svekkes organisasjonsgraden, og derved også grunnpilaren i den norske modellen, nemlig et organisert arbeidsliv, sa hun.
LO-Sekretær Trude Tinnlund under høringa om bemanningsbyråer på Stortinget
Torgny Hasås
Bakgrunnen for høringa var fire representant-forslag som på ulikt vis tar opp bemanningsbransjen.
Senterpartiets forslag går ut på å fjerne paragrafen som gir tillitsvalgte rett til å inngå avtale om innleie, arbeidsmiljølovens paragraf 14-12.2.
SV vil gjøre utleie av arbeidskraft ulovlig. Rødt vil innføre forbud mot utleie av arbeidskraft i Oslofjordregionen, det som var hovedkravet ved den politiske streiken 15. november.
Arbeiderpartiet har fem ulike forslag. De vil gjeninnføre kollektiv søksmålsrett i slike saker, slik at en fagforening blir part hvis det er ulovlig innleie. Arbeiderpartiet vil også endre arbeidsmiljølovens paragraf 14-12.2, men slik at det må ligge en landsomfattende tariffavtale i bunn.
Tinnlund ba om at de fire partiene måtte bli enige om et felles forslag.
Avhengig av bemanningsbransjen
Ellers er det tydelig at det er store uenighet på arbeidsgiversida. Mens Maskinentreprenørene har god erfaring med å leie arbeidskraft mellom de ulike bemanningsbedriftene, var dette en helt utenkelig løsning for Norsk Industri og representantene for verftsindustrien. Verftsindustrien framhevet at verftsindustrien er en syklisk industri. Det fører til at når det går dårlig for deg, så går det dårlig for naboverftet også, og motsatt, når du trenger folk trenger naboverftet også folk.
De mente at de var helt avhengig av innleie og bemanningsbransjen.
Jon Sandnes fra Byggenæringens Landsforening vil gjerne innføre et forbud mot innleie. Han henviste til Tyskland som i mange år har hatt forbud mot innleie. Men der har de utvidet rett til midlertidige ansettelser. Sandnes mente hvis det ble forbud mot innleie, bør muligheten for midlertidige ansettelser økes til to år.
• Uenighet om hvor stor bemanningsbransjen er i bygg og anlegg
Brudd på dagens lovverk
Fra bemanningsbransjen selv møtte administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn. Hun var naturlig nok sterkt imot et forbud.
– Utfordringene knyttet til innleie i arbeidsmarkedet knytter seg stort sett til brudd på dagens lovverk. Derfor må vi kvitte seg med de useriøse aktørene i markedet. Når reglene ikke håndheves fører det til en ugrei situasjon for de seriøse bemanningsbedriftene, sa Kaltenborn.
Fra fagbevegelsen stilte, foruten LO, Fellesforbundet, EL og IT Forbundet, Arbeidsmandsforbundet, Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund opp. Det var ingen fra YS. I tillegg var tre av de foreningene som arrangerte streiken mot bemanningsbransjen til stede.
Det var et massivt krav fra fagbevegelsen om å innføre et forbud i en eller annen form.
Konkurransevridende
Steinar Krogstad påpekte at innleie og spesielt den ansettelsesformen «fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag» var konkurransevridende. Når bemanningsforetakene benytter seg av ukeskontrakter betyr det at de slipper unna lønn ved sykdom og permittering.
Joachim Espe fra Rørleggernes Fagforening i Oslo oppsummerte det slik:
• Det blir færre lærlinger
• Nedgang i produktiviteten
• Synkende organisasjonsgrad
• Svakere stillingsvern for de ansatte i bemanningsbransjen
Kai-Otto Helmersen tok opp situasjonen som Frifagbevegelse beskrev i reportasjen vi publiserte tirsdag fra byggeplassen på Storo der 90 prosent av elektrikerne var innleid.
• På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer
Olja utbygs uten bemanningsbyråer
El og IT Forbundets leder, Jan Olav Andersen, støttet et forbud. Han mente at det var helt feil at det ikke er mulig å bygge store prosjekter uten innleid arbeidskraft. Han viste til alle de store prosjektene som ble gjennomført før 2000 uten bemanningsbyrå. Blant annet de store oljeplattformene i Nordsjøen og hovedflyplassen på Gardermoen.
Komitéen har frist for å avgi innstilling 27. februar og det blir debatt i Stortinget i 15. mars. Utfallet av saken er avhengig av hvordan Kristelig Folkeparti stiller seg. De har ikke noe medlem i komitéen.
• Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside