Ansatte fortviler over at 30 stillinger i Landbruksdirektoratet flyttes fra Oslo til Steinkjer
30 stillinger i Landbruksdirektoratet skal flyttes fra Oslo til Steinkjer. Faglig nedprioritering, mener tillitsvalgt.
VENTETIDEN OVER: Nestleder Anders Hellestveit i NTL Landbruksdirektoratet (t.h.) og de andre ansatte har omsider fått vite hvor mange stillinger som flyttes ut av Oslo. 30 er skuffet, resten kan puste lettet ut. (arkivfoto)
Ole Palmstrøm
merete.jansen@lomedia.no
Etter nesten ett års venting og usikkerhet, ble det tirsdag klart: 30 årsverk skal flyttes, og endestasjonen blir Steinkjer i Nord-Trøndelag. I mellomtiden hadde ryktene svirret om alt fra at prosessen kom til å koke bort i kålen til at hele direktoratet skulle rykkes opp med roten.
– Det er klart at mange er lettet nå fordi de vet at deres egen avdeling ikke berøres av flyttevedtaket. Men de som er direkte berørt, er selvfølgelig fortvilet, sier nestleder Anders Hellestveit i NTL Landbruksdirektoratet.
• Les også: – Seniorene vil bli hardest rammet av utflyttinga
– Faglig nedprioritering
Stillingene som skal flyttes, ligger under fagområdene administrasjon, skogbruk, erstatning og arealbruk. Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sier i en pressemelding at regjeringen har valgt å legge stor vekt på distriktspolitiske hensyn. «Regjeringen vil være med på å bygge opp gode kompetansemiljø også utenfor de store byene.»
NTL Landbruksdirektoratet ser først og fremst hvordan man på denne måten handler i strid med de faglige rådene.
– Rådet som ble gitt i en utredning, var å ikke splitte opp fagmiljøene. Dette har man altså valgt å se bort fra, bemerker Hellestveit.
Få vil flytte på seg
Den nye avdelingen skal være i drift innen tre år. Mye tyder på at direktoratet blir nødt til å bygge den opp fra bunnen, og at det blir minimalt med overføring av kompetanse fra kontoret i Oslo. Av 172 ansatte som i vår svarte på et hypotetisk spørsmål om hvorvidt de kunne tenke seg å flytte ut av hovedstadsområdet, var det bare to som svarte «ja». Situasjonen blir en litt annen for de 30 som nå står overfor det helt konkrete valget, men Hellestveit tror flytteviljen likevel er minimal.
– Vi har sett i andre slike prosesser at svært få velger å flytte med til andre kanter av landet. Om vi antar at tre av 30 går for den løsningen, er nok det et optimistisk estimat.
Les mer
• Endte opp fem år på NAV etter utflytting
• – Rykker opp familiar og fagmiljø med rota
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.