JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner i elektro:

Da Kristine var 17 år og lærling, ble hun forfulgt av en dobbelt så gammel mann på byggeplassen

– Menn tror kanskje de flørter, men så kan det bli litt for mye, sier Kristine Wendt.
BLE PLAGET: En rørlegger i 30-åra forfulgte 17 år gamle Kristine Wendt på byggeplassen.

BLE PLAGET: En rørlegger i 30-åra forfulgte 17 år gamle Kristine Wendt på byggeplassen.

Foto: Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

På «Åpen fagdag for lærere», arrangert av Worldskills Norway, fortalte Kristine Wendt fra Caverion hvordan hun som 17-åring ble forfulgt av en innpåsliten rørlegger i 30-åra i læretida.

Det begynte allerede første dag under omvisning på byggeplassen da han kommenterte at Wendt var noe han gjerne kunne se på.

– Det er av de første tingene jeg husker da jeg gikk ut på byggeplassen jeg begynte på. Jeg tenkte at «dette må jeg vel kanskje bare akseptere, det er vel sånn det er på byggeplasser?».

Disse kvinnelige malerne er lut lei av at klær og verktøy er tilpasset menn

Slitsomt

Hun trivdes for øvrig godt på arbeidsplassen med artige prosjekter og morsomme kollegaer. Men rørleggeren ville ikke gi seg. Han kom ofte bort og stirret. «Jeg skal bare se litt», sa han.

Wendt fant det ubehagelig, som om hun var et stykke kjøtt.

Det ble ikke noe bedre av at de to jobbet i samme bedrift og derfor møttes på flere og flere bygg.

– Det ble mer og mer intenst, mer og mer slitsomt. Han skulle dra og dytte. Jeg «skulle komme hjem og lage mat til han». Han fikk med seg andre kollegaer også. De tenkte vel at dette må man tåle, sier Wendt.

For mye

De var rundt sju kvinner i selskapet i 2009. Så kom det flere jenter til selskapet, som hadde en målsetning om å rekruttere flere kvinner og var en del av «Jenter i bil & elektro»-prosjektet.

En Wendt ofte jobbet tett med, sa at hun hadde erfaring fra tilsvarende episoder.

Rørleggeren begynte nå å gripe tak i anklene deres mens de stod på stillaser. «Gå vekk», sa de, men han lystret ikke.

Wendt ba om telefonnummeret til basen hans, hun tenkte at basen neppe ville sette pris på at rørleggeren brukte arbeidstiden sin på dette.

«Nei, det får du ikke, og dessuten er det ingen som bryr seg», sa han.

«Gi meg nummeret til prosjektlederen», sa Wendt, «i verste tilfelle kan du bli sparket ut av prosjektet». «Nei, sa han, det er i så fall du som må gå».

Jobbe, ikke flørte

De begynte å snakke om hvor slitsom han var i lunsjen. Plutselig var det et verneombud som lurte på hva de snakket om. Så fortalte de om rørleggeren som hele tiden kom bort og opptok all arbeidstiden deres.

Verneombudet tok det videre til hovedbasen, som ble overrasket fordi han ved en tidligere episode selv hadde vært tydelig på at rørleggerne skulle holde seg unna.

– Han var skuffet over at rørleggerne fortsatte etter at de hadde fått en advarsel. Så da måtte det bli en sak der sjefer ble involvert. Jeg fikk spørsmål om jeg ville at de skulle sparke ham eller fjerne han fra prosjektet, sier Wendt.

Hun visste at han innerst inne ikke var en slem person, selv om hun til tider fryktet ham og pleide å «spøke» med at hvis hun ble borte fra jobb så var det sannsynligvis fordi hun ble voldtatt i kjelleren.

– Jeg sa at jeg ikke var interessert i at han skulle få sparken eller bytte prosjekt, men at jeg ville han skulle forstå at han ikke skal komme og føle og snakke og ta og gjøre hva han vil – han skal jobbe. Så det ble den nye retningslinjen, du skal jobbe og ikke drive med datingtjenester på jobb, og i alle fall ligge unna unge lærlinger.

Rørleggerjentene lager nettverk

Utbredt

Rørlegger-basen tok et skikkelig oppvaskmøte, som gjorde at alle rørleggerne ble livredde og for enhver pris prøvde å unngå blikkontakt med Kristine Wendt og hennes kvinnelige kollega.

Det ble kanskje litt voldsomt, så rørleggerne fikk beskjed om at det var lov å si hei og snakke med sine kvinnelige kollegaer akkurat som de ville snakket til en mannlig kollega, men ikke noe mer enn det.

Kvinneandelen steg i selskapet. Wendt fikk etter hvert kjempet seg til å opprette en «jentelunsj» på jobben, der de kunne snakke om det hvis de opplever noe ubehageligheter.

Av de 17 som møtte på lunsj var det bare én som ikke følte seg truffet av å ha opplevd ubehagelige situasjoner på jobb.

– Det er sykt når vi snakker om en stor og seriøst bedrift. Men situasjonene kommer også fra andre bedrifter, eller kunder som er ufine. Noen vil heller forholde seg til lærlinggutten enn montørjenta, andre sender seksuelle meldinger. Ta på pupper, slå på rumpa – det er så mye enkelte tror er flørting, gøy og normalt, som for en jente alene kan være truende, sier Wendt.

EL og IT Forbundet får skryt for Metoo-retningslinjer

Flau

Hun er opptatt av at alle kolleger skal beskyttes, enten det er mobbing, trakassering eller seksuell trakassering. Dårlige holdninger må slås ned på.

Selskapet har aktive prosesser på dette, sammen med EL og IT Forbundet og Nelfo.

– Jeg har trua på at vi kan jobbe på flere nivåer, helt fra læra og videre inn i arbeidslivet. Jeg er positiv til framtida, sier Wendt.

Nelfos Åge Lauritzen, som var til stede under foredraget, blir flau av å høre historien.

– Jeg blir pinlig berørt med tanke på våre medlemsbedrifter. Sånn kan vi ikke ha det. Her er det bare å stå og rødme som arbeidsgiverrepresentant, sier han, og legger til at dette er et problem som må tas tak i fra ledelsen i de enkelte selskap.

Han legger til at bransjen har rutiner om trakassering, og da også når det gjelder ting som hudfarge og legning. I tillegg har trakassering blitt tema på HMS-delen av prosjektlederutdanningen, og Nelfo håper å få det inn som tema på byggemøter på byggeplasser. Problemet er størst på byggeplasser, der det er mange selskaper involvert, fastslår han.

LO må jobbe for likestilling for å hindre seksuell trakassering, konkluderer rapport

Arbeidsmiljø

Monica Derbakk i EL og IT fortalte om forbundets arbeid mot seksuell trakassering og for rekruttering av kvinner til elektro-utdanning.

– Rekruttering er en ting, men å sørge for at jentene blir i faget er også viktig, og det handler om blant annet arbeidsmiljø, sier leder i utviklingsavdelingen, Monica Derbakk.

Derbakk vektlegger blant annet betydningen av kvinnenettverk. Det sa mange av talerne under konferansen seg enige i.

Flere av dem uttalte at de knapt visste at det var såpass mange kvinner i sine respektive fag før de dro på nettverksmøter.

NETTVERK: Monica Derbakk mener kvinnenettverk kan utgjøre en forskjell.

NETTVERK: Monica Derbakk mener kvinnenettverk kan utgjøre en forskjell.

Foto: Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse