Distriktsordførere frontet ACER-demonstrasjon
Motstanden mot at Norge skal tilslutte seg EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået ACER er et distriktsopprør som frontes av ordførere i noen store industrikommuner.
KRAFTA ER VÅR: 8. mars avgjør Stortinget om Norge skal tilslutte seg EUs tredje energimarkedspakke. I ettermiddag samlet motstanderne seg til fanemarkering.
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no
leif.kirknes@lomedia.no
Det beit godt i kinnene utenfor Stortinget tirsdag ettermiddag da LO i Oslo inviterte til fanemarkering mot norsk tilslutning til EUs energiunion.
NEI TIL ACER: Plakater og faner under markeringen mot EUs energiunion i Oslo tirsdag.
Leif Martin Kirknes
At markeringen skjedde i Oslo var ikke tilfeldig, det er her energikomiteen på Stortinget om drøyt en uke skal ta stilling i spørsmålet. 22. mars blir det debatt i plenum i Stortinget.
Men opprøret har en klar og tydelig distriktsprofil, noe ikke minst listen over appelanter viste. Her var både Nord-Norge ved Rana-ordfører Geir Waage (Ap) representert, Midt-Norge ved Sunndal-ordfører Ståle Refstie (Ap), Vestlandet ved leder i Sogn og Fjordane Arbeiderparti og fabrikkarbeider og fagforeningsmann fra Årdal, Hilmar Høl, samt Sørlandet ved Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen (Ap).
• Fleire demonstrasjonar mot Acer landet rundt: Desse deltok i Odda og Mo i Rana
Naturgitte fortrinn
Barbro Auestad, tidligere tillitsvalgt ved Hydro Sunndalsøra, og nå en del av ledelsen i fagforbundet Industri Energi, innledet og introduserte appelantene og krydret innimellom ved å nevne alle fylkeskommuner, fagforeninger og kommuner som etterhvert har sluttet seg til oppropet mot energiunionen og ACER.
Auestad er tidligere leder av fagforeninga Sunndal kjemiske på Hydro Sunndal og har arbeidet i 11 år på skift på smelteverk.
KRAFTFORKJEMPER: Barbro Auestad har jobbet 11 år ved smelteverk og er nå en del av ledelsen i fagforbundet IndustriEnergi.
Leif Martin Kirknes
– Nå er jeg en del av ledelsen i forbundet Industri Energi som kjemper for at vi skal beholde myndigheten over norsk vannkraft. Og at vi skal fortsette å ha det fortrinnet som det er å ha rimeleg vannkraft til fordel for husholdninger og ikke minst industri i Norge.
Hun kom inn på at Norge har tre særnorske områder som det var enighet om at ikke skulle være en del av EØS-avtalen. Det var landbruk og fiske, petroleumsvirksomheten og kraftforedlende industri. Nå mener hun at denne enigheten er i ferd med å slå sprekker.
– Kraftforedlende industri ble bygd i Norge på grunn av våre naturgitte fortrinn. Og vi har fortsatt fordeler. Den kraftforedlende industrien er fortsatt i god drift og bygges videre. Landet er fortsatt under bygging. Det investeres fortsatt i landbasert industri. Det satses langsiktig, påpekte hun.
– Det er mulig å satse i Norge på kraftforedlende industri fordi vi har industrikraftregime som gjør at det er konkuransedyktige forhold i Norge. Vi har strømproduksjon med naturgitte fortrinn. Fortrinn som gjør at vi enkelt kan produsere kraft rimelig i Norge. Når vi kombinerer konkurransedyktige strømpriser med langsiktige kontrakter, får vi industri som satser i Norge, sa hun.
• – Det brygger opp til et skikkelig opprør i hele distrikts-Norge mot EUs energiunion
Appell for klima
Auestad mener den kraftforedlende industrien er en del av framtida og at alle som anerkjenner klimautfordringer skulle være opptatt av norsk industri.
APPELL: Barbro Auestad innleder foran Stortinget under tirsdagens demonstrasjon mot norsk medlemsskap i EUs energiunion.
Leif Martin Kirknes
– Vi trenger grønne produkter for å komme i mål med framtidige klimakrav. Bygninger, biler, transportmidlar, veier, tuneller, tog og elektronikk, og alt det andre må produseres. For at klimaframtida skal kunne nås så må disse produktene og varene produseres på ein god måte. Produsert i Norge så har disse kun 1/8 av klimautsleppa. Om det i Norge slippes ut 2 kg C02 så vil det samme produktet produsert med kullkraft slippe ut 16 kg CO2 for å bli produsert, sa Auestad, som mener norsk kraftforedlende industri er en del av løsninga.
– Når videreforedling skjer i Norge så er eksportverdien seks ganger høyere enn ved eksport som strøm. Denne industrien gir direkte arbeidsplasser til 11.000 og indirekte til 44.000. Trygge arbeidsplasser til gode skattebetalere.
• Ny vurdering av omstridt energipakke
Frykter ny kabel
Auestad konstaterer at vi har utveksling av strøm i dag og mye utvekslingskapasitet. Hun frykter at den planlagt Northconnect-kabelen vil være en ren eksportkabel som vil kunne presse norske strømpriser opp.
MARKERING: Aps saksordfører Espen Barth Eide og Barbro Auestad, fagforbundet Industri Energi, utenfor Stortinget tirsdag.
Leif Martin Kirknes
– Når strøm sendes over lange distanser blir det effekttap. Det heter ohms lov. Den lærte vi om på ungdomsskolen. Det er motstand i strømledninger og strømmen taper seg. Det effekttapet som vi hadde i fjor tilsvarer produksjon av 360.000 tonn aluminium, som kunne ha gitt 670 direkte arbeidsplasser og over 2.500 totalt. Det et god samfunnsøkonomi å bruke strømmen i produksjon i Norge, kontra å miste den under transport.
– Vi må ha forsyningssikkerhet og god styring av ressursene våre. Industrien vår må ha konkuransedyktige kraftpriser og langsiktige rammebetingelser med trygg styring, sa hun.
Hun mener norsk tilslutning til energibyrået ACER er feil vei å gå.
– NVE og Statnett har fagkompetansen og langsiktigheten som trengs og er ikke et energibyrå som er underlagt EU-byråkratiet. Vi i Industri Energi sier nei til å gi mer makt til ACER. Vi sier at krafta er vår. Avgjørelser på nettbygging, bygging av fornybar energi og styring av strømmen må skje i Norge.
• EL og IT Forbundet sier nei til EUs energimarkedspakke og ACER
Urolig for råderetten
Hilmar Høl, forbundsfelle av Auestad og fylkesleder for Ap i Sogn og Fjordane, poengterte at han er for EØS-avtalen og at et nei til ACER ikke nødvendigvis er et nei til EØS.
– Å slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke vil gripe rett inn i norsk energipolitikk. Vi er urolige for den nasjonale råderetten, sa Hølen.
Hilmar Høl, Sogn og Fjordane (Ap) frykter tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke vil gripe rett inn i norsk energipolitikk.
Leif Martin Kirknes
– Det er det vi er urolig for og det er dette punktet som er særlig kritisk for oss, sa Hølen.
Han frykter også at fri flyt av energi vil kunne gi europeiske strømpriser i Norge.
– Uansett må det være et krav at det er Statnett som skal drifte utenlandskablene i Norge. Vi er godt fornøyd med Arbeiderpartiets ni krav til norsk tilslutning, men frykter at Stortinget vil slutte seg til EUs energimarkedspakke, sa Hølen.
• Stor protest mot innmelding i EUs energiunion
Ordfører-opprør
Rana-ordfører Geir Waage (Ap) mener Stortinget må si nei til flere utenlandskabler og at kablene vi allerede har i dag kan eksportere halvparten av norsk krafteksport.
Ordfører i Rana, Geir Waage (Ap)
Leif Martin Kirknes
– Som ordfører i Rana mener jeg at norsk kraft må utvikles og foredles i Norge. Vi må ikke bygge flere utenlandskabler, sa Waage. Han er også EØS-tilhenger, fordi EØS-avtalen etter hans mening er viktig for norsk industri.
Ståle Refstie (Ap), ordfører i Sunndal, kaller seg selv for en moderne kraftsosialist og er stolt av det.
– Kraft er Norges hvite gull, som kan foredles grønt. For oss er dette selvsagt, sa han. Han frykter at sterke krefter vil bygge flere kabler og øke blant annet nettariffene til industrien og bidra til mer effektkjøring av norske vassdrag.
Sunndal-ordfører Ståle Refstie (Ap)
Leif Martin Kirknes
– Vi krever at denne saken må behandles etter grunnlovens paragraf 115. Ellers er dette et svik mot ungdommen og framtida, var Refsties sterke appell.
Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen poengterte at vannkrafta er vår og hundre prosent fornybar.
– Farsund er porten til norsk kraft-eksport. Vi trenger gode rammebetingelser for vår industri. Nå er nok nok, sa han.
Farsund-ordfører Arnt Aabrahamsen (Ap)
Leif Martin Kirknes
– På Sørlandet ønsker vi å være et knutepunkt, men vi vil at det skal kunne bo folk også på små steder. Men skal kraften være vår må vi ha full råderett over den og sikre norsk kraft til norske arbeidpslasser.
• Les også: - Det blir mer enn nok kraft her i landet
I Stortinget 8. mars
Etter ordførerne fikk også politikerne slippe til. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum slo fast at norsk kraft skal styres av det norske folk.
– Planen er at Stortinget skal behandle denne saken neste torsdag (8. mars red. anm.). Denne saken er i ferd med å skli under radaren, advarte Slagsvold Vedum.
Senterpartileder Slagsvold Vedum
Leif Martin Kirknes
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mente det var ironisk at energimarkedspakken står i fare for å bli vedtatt blant annet med Venstres stemmer.
– For over 100 år siden var Venstre et progressivt parti som sikret norsk kontroll over vannkrafta. I dag går Venstre i lag med Høyre og Frp inn for medlemsskap i EUs energiunion. Det skal og må vi stanse, sa Moxnes. Han mener klimaargumentene som tilhengerne av medlemsskap i EUs energiunion fremhever er underlige.
Bjørnar Moxnes (Rødt).
Leif Martin Kirknes
– Vi vet at vi har verdens reneste industriproduksjon. Skal vi være et u-land, eller skal vi være et i-land, det er spørsmålet. Vi risikerer at EU tar kontroll over norsk energipolitikk, sa Moxnes.
• Fellesforbundets største avdeling sier klart nei til EUs energiunion
Ap: – Beholde arvesølvet
Espen Barth Eide, saksordfører for Arbeiderpartiet i energikomiteen, hilser engasjementet rundt EUs energiunion velkommen og understreket at det er utrolig viktig å beholde norsk eierskap til vannkraften.
Espen Barth Eide (Ap)
Leif Martin Kirknes
– Vi har stilt en del forutsetninger som vi skal ha avklart før Stortinget behandler denne saken. I dag er vi allerede integrert i EUs 1. og 2. energimarkedspakke gjennom blant annet kablene til Sverige som vi har hatt i over 20 år. Vi har ikke noe problem med å bruke paragraf 115 hvis det viser seg at dette medfører avståelse av suverenitet. Så har jeg en nyhet til dere som skriver om dette og det er at regjeringen har gått mye lenger i å godta EUs krav enn det de er forpliktet til. Det er fullt mulig å delta i energisamarbeidet med Europa og beholde norsk kontroll. Det er viktig at vi beholder arvesølvet på norske hender, sa Barth Eide.
Han fikk støtte av SVs Kirsti Bergstø som også støtter distriktsopprørerne.
– Vi forener kreftene på Stortinget. Og ikke fanken om vi skal gi slipp på landet og ressursene våre, sa hun.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø
Leif Martin Kirknes
PARTIFELLER: Ap-nestleder Hadia Tajik og partikollega Espen Barth Eide, som er Aps saksordfører i energikomiteen fulgte demonstrasjonen i kulda.
Leif Martin Kirknes
Dette er ACER
• Forkortelsen står for Agency for the Cooperation of Energy Regulators – på norsk Byrået for samarbeid mellom energireguleringsmyndigheter
• Er et EU-byrå etablert 2009
• Skal fremme samarbeid mellom EU-statenes energireguleringsmyndigheter
• Norge er på vei inn i ACER gjennom EØS-avtalen. Det har allerede vært høring i Stortinget om saken.
• Kritikerne frykter at ACER og energipakken betyr å avgi norsk suverenitet og kontroll over egne naturresurser. For eksempel at ACER kan pålegge Norge å bygge flere strømkabler til utlandet og dermed høyere strømpriser her til lands. Noe som igjen fryktes påvirke kraftkrevende industri.
• LO sentralt sier verken ja eller nei, men forutsetter at norsk suverenitet består.
• NHO og Norsk Industri er for å innføre EUs lovverk for regulering av kraft og gass.
• Saken skal behandles i Stortinget i mars. SV, Rødt og Sp sier nei til ACER. Arbeiderpartiet havner trolig på vippen i saken.
Flere saker
Dette er ACER
• Forkortelsen står for Agency for the Cooperation of Energy Regulators – på norsk Byrået for samarbeid mellom energireguleringsmyndigheter
• Er et EU-byrå etablert 2009
• Skal fremme samarbeid mellom EU-statenes energireguleringsmyndigheter
• Norge er på vei inn i ACER gjennom EØS-avtalen. Det har allerede vært høring i Stortinget om saken.
• Kritikerne frykter at ACER og energipakken betyr å avgi norsk suverenitet og kontroll over egne naturresurser. For eksempel at ACER kan pålegge Norge å bygge flere strømkabler til utlandet og dermed høyere strømpriser her til lands. Noe som igjen fryktes påvirke kraftkrevende industri.
• LO sentralt sier verken ja eller nei, men forutsetter at norsk suverenitet består.
• NHO og Norsk Industri er for å innføre EUs lovverk for regulering av kraft og gass.
• Saken skal behandles i Stortinget i mars. SV, Rødt og Sp sier nei til ACER. Arbeiderpartiet havner trolig på vippen i saken.