Arbeidslivskriminalitet i byggebransjen
Foreslår smilefjesordning for å stoppe arbeidskriminalitet i byggebransjen
Leder av A-krimsenteret i Oslo, Bjørn Marhaug, vil ha full offentlighet om næringsopplysninger for å stoppe kriminalitet i arbeidslivet.
Bjørn Marhaug koordinator ved akrim-senteret i Oslo mener langt flere opplysninger som bedriftene leverer til myndighetene bør være offentlig.
Håvard Sæbøe
torgny@lomedia.no
– Smilefjes vil hjelpe seriøse innkjøpere til å unngå kriminelle, sier koordinator for A-krimsenteret i Oslo, Bjørn Marhaug.
Han mener at det generelt bør være mye større åpenhet rundt næringsopplysninger, og foreslår at det kan innføres en smilefjesordning for byggebransjen som den de har innført i Mattilsynet.
• Fikk du med deg denne? Fagforeningsveteran: – Hvorfor drive med heroin og sprit, når du kan begynne i byggebransjen?
Rødt surefjes
Rødt surefjes for de som ikke har ting på stell, og grønt smilefjes for bedrifter som har alt i orden, og gult strekfjes for de som har noen mangler.
I dag er det mulig å sjekke opplysninger om firmaer, for eksempel fra Arbeidstilsynets kontroller, men det er komplisert og det tar gjerne lang tid før opplysningene er tilgjengelige.
• Det er Kristelig Folkeparti som avgjør i arbeidslivssaker
Vanskelig å unngå kriminelle
– For en innkjøper i dag er det en formidabel jobb å styre unna kriminelle virksomheter, hvis en har en ordning der en innkjøper kan sjekke om et firma har levert moms-oppgaver, betalt skatten sin, hvor stor omsetning de har, hvor mange ansatte de har, hvor mye de betaler i lønn og skatt vil det være et viktig verktøy for å slippe å handle med kriminelle, sier Marhaug til FriFagbevegelse.
Dette er opplysninger som firmaene har plikt til å oppgi til myndighetene.
– Et firma har opplysningsplikt til myndighetene på mange områder, og det er ingen grunn til at det skal være unndratt offentlighet. Mange av taushetsreglene er med på å beskytte kriminell virksomhet, slår Marhaug fast.
• LO-forbund vil stramme inn på midlertidige ansettelser
Manglende skattemelding
Selv om det er mulig å skaffe seg opplysninger for eksempel om en bedrifts omsetning, er det mye som ikke er kjent. For privatpersoner er det i dag ikke mulig å vite om et firma har levert de oppgavene de skal, eller har blitt skjønnslignet fordi de ikke levert inn skattemelding. At et firma ikke overholder disse forpliktelsene, mener Marhaug burde vært offentlig.
Et slikt åpenhetssystem kunne være mulig ikke bare i byggebransjen, men i alle bransjer.
– Hva er det som hindrer å inføre et slikt system?
– Det er jussen som står i veien, sier Marhaug.
Les mer:
Ap vil gi Skatteetaten mulighet for å straffe kriminelle i arbeidslivet
Regjeringen vil lempe på taushetsplikt for å avsløre arbeidslivskriminalitet
Stortingspolitikere vil se nærmere på lovverket om økonomisk kriminalitet
Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside