JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Godt Brød-kjeden har meldt seg inn i NHO Mat og Drikke

Godt Brød-ansatte er frustrerte – får ikke streike for tariffavtale

Arbeidsgiveren organiserte seg i NHO midt i streikeforberedelsene, og dermed ble streiken avlyst. Til de ansattes store frustrasjon.
Ane Aasmundstad Sommervold og hennes åtte fagorganiserte kolleger ved Godt Brød i Midtbyen i Trondheim må smøre seg nok et lag tålmodighet.

Ane Aasmundstad Sommervold og hennes åtte fagorganiserte kolleger ved Godt Brød i Midtbyen i Trondheim må smøre seg nok et lag tålmodighet.

Erlend Angelo

– Det er mange følelser nå. Sint, skuffa, lei meg, irritert. Alt på engang.

Ane Aasmundstad Sommervold klarer ikke å skjule sin frustrasjon etter at de ansattes krav om tariffavtale ved Godt Brød i Trondheim igjen er blitt utsatt.

Nå har kjeden nemlig meldt seg inn i NHO Mat og Drikke – hvilket betyr at streiken, som egentlig skulle startet torsdag 6. desember, er avlyst.

– Jeg er litt skuffa over Fellesforbundet, for det var ikke dette noen av oss trodde ville skje. Vi var klare for å streike nå.

• Les mer: Godt Brød-ansatte klare for å streike for tariffavtale

– Men jeg er mest irritert på Godt Brød. De har igjen klart å sno seg unna, sukker Aasmundstad Sommervold.

Uenige om tariffavtale

Nå blir det nye forhandlinger, denne gangen mellom Fellesforbundet og NHO Mat og Drikke. Sistnevnte er ikke enige i at Fellesforbundets medlemmer i Godt Brød skal gå på Riksavtalen, overenskomsten som brukes i hotell- og restaurantbransjen.

– Når NHO kommer på banen, så må vi forholde oss til Hovedavtalen. Og da blir vi nødt til å gå i nye forhandlingsrunder, forklarer Bjørn Skogstad, nestleder på Fellesforbundets tariffavdeling.

Om uenighetene fortsetter, blir det uansett ikke streik. Da blir det i så fall opp til den faste tvistenemnda å avgjøre hva som er korrekt overenskomst (tariffavtale).

– Vi står på vår mening om at disse ansatte hører inn under vår avtale, fastslår Skogstad.

I den nye forhandlingsrunden blir også Godt Brøds avdeling i Nydalen i Oslo med. Der har tariffkravet stått litt på vent. Nå kommer det med for fullt i neste runde med NHO.

Irritert på eget forbund

Børge Ånesen, leder for Fellesforbundet avdeling 250 i Trondheim, er skuffet over utviklinga i saken, og retter kritikk mot eget forbund.

– Det er frustrerende for medlemmene våre. Vi har langt på vei lovet medlemmene at det enten blir tariffavtale, eller streik. Og så møtes vi av denne beskjeden om at de ikke kan streike likevel, sier Ånesen, som er glad for at kravet i Nydalen blir med inn i neste runde.

– Men de burde jo vært med samtidig i den første runden også, understreker Ånesen.

Gir seg ikke

Skuffelsen over nok en utsettelse til tross:

– Vi gir oss ikke. Om det så tar ei uke eller et år til. Dette gir oss bare mer motivasjon og pågangsmot. Godt Brød klarer ikke å slite oss ut på denne måten, sier tillitsvalgt Ane Aasmundstad Sommervold.

De ansatte drømmer fortsatt om signert tariffavtale som julegave fra bedriften.

– Hvis ikke, gjenopptar vi kampen på nyåret. Vi vil ha den tryggheten en tariffavtale gir, vi ønsker AFP-rettigheter, vil ha garanterte lønnsøkninger hvert år. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så urimelig i vår bransje når det er en selvfølge i så mange andre bransjer.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse