JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Knut Viggen

Heismontørene i Orona streiker for tariffavtale

Mandag 14. mai går 17 medlemmer i Heismontørenes Fagforening (HMF) i Orona ut i streik for å få tariffavtale, etter at det ikke ble enighet i meklingen onsdag.11.05.2018
13:00
11.05.2018 15:54

knut.viggen@lomedia.no

I over ett år har Heismontørenes Fagforening (HMF) krevd opprettelse av tariffavtale ved bedriften, samt en avtale som omhandler innleie av arbeidskraft.

24. april meldte EL og IT Forbundet plassoppsigelse for medlemmene i Orona Norway AS. Meklingsmøtet skjedde onsdag 9. mai, uten at partene kom til enighet. Dermed blir det streik fra arbeidstidens begynnelse mandag 14. mai.

Orona hevder bedriften allerede har en gyldig husavtale (etter arbeidstvistloven er en husavtale å oppfatte som en tariffavtale red. anm.) med de ansatte og at den løper videre, selv etter utløpsdatoen 30. april. Dette bestrides av HMF, som etter samråd med forbund og LO valgte å vente med å reise krav om tariffavtale til etter at husavtalen var utløpt.

Brannansatte får ikke økt tillegg for helgejobbing – siden de jobber alle dager uansett

Tilslutningsavtale

HMF ønsker å innføre Heisoverenskomsten, som er en avtale mellom EL og IT Forbundet/HMF på den ene siden og Nelfo/NHO på den andre siden, men som bedrifter som ikke er medlem av NHO kan slutte seg til. Det har de andre heisbedriftene som ikke er medlem av NHO i Norge gjort, med ett unntak - Orona AS.

FLYER: Leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, med utkastet til flyeren som skal deles ut fra og med mandag.

FLYER: Leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, med utkastet til flyeren som skal deles ut fra og med mandag.

Knut Viggen

Bakgrunnen for HMFs krav er ønsket om:

• Avtalefestet pensjon (AFP)

• Stans i ulovlig heisarbeid i bedriften

• Ryddige innleiebestemmelser

• En plan for opplæring av medlemmer i HMF med mål om å utdanne disse til heismontører.

Spansk selskap

Orona er et spansk heisselskap, som har etablert seg i Norge ved oppkjøp av en rekke mindre heisbedrifter. HMF hevder Orona Norway AS baserer mye av virksomheten sin på bruk av utenlandsk og innleid arbeidskraft, uten at heismontørklubben blir informert eller involvert. HMF mistenker bedriften for å drive sosial dumping og brudd på Arbeidsmiljølovens § 14-12 a om likebehandling, men har til nå bare fått to arbeidere til å stå fram med lønnskrav mot bedriften.

Gjennom forskrift er det krav til faglig kompetanse for å kunen arbeide med heiser. HMF sier de har dokumentasjon på at denne forskriften stadig blir brutt av bedriften.

I disse boligene blir heisene bygd av montører uten offentlig godkjenning, hevder fagforening

En kamp for heisbransjen og fagbevegelsen

I løpet av de siste ukene har HMF fått ytterligere to medlemmer i bedriften. Streikeuttaket vil, om det ikke kommer til en løsning, bli utvidet med disse to om to uker.

– Tariffavtaler er et viktig middel i kampen for gode arbeidsforhold og rettferdig konkurranse mellom bedrifter. EL og IT Forbundet mener streiken er en kamp for både heisbransjen og hele fagbevegelsen, skriver forbundet på sine hjemmesider.

Avgjørende mot sosial dumping

I Heismontørenes Fagforening (HMF) er det også full støtte blant medlemmer i andre bedrifter i bransjen. I april møtte mange opp for å vise sin støtte i forbindelse med Orona Oslos halvårsmøte på Mastemyr. Onsdag avholdt fagforfeningen et medlemsmøte med svært stor oppslutning. Der var det full støtte til kravet om tariffavtale for medlemmene i Orona.

– Det å ta del i en landsdekkende tariffavtale handler om mer enn kroner og ører. Det handler om å ta del i den seriøse delen av bransjen. Vi skal ikke konkurrere på arbeidsbetingelser men på produkt, kvalitet og effektivitet. Det at alle jobber på samme tariff er avgjørende i kampen mot sosial dumping, skriver fagforeningen på sine hjemmesider.

Heismontørklubben i Heis1 Trondheim har også krevd tariffavtale. Dette er en bedrift som eies av Orona. Her vil meklingsmøte skje på et senere, foreløpig ikke angitt, tidspunkt.

Forbereder streik

Forberedelsene til streiken er i full gang hos Heismontørenes Fagforening. Leder i HMF, Markus Hansen, mottok i dag støtteerklæringer fra flere hold, blant annet leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, Fagforbundet i Hordaland og medlemmer og tidligere medlemmer i foreningen.

Heismontørene med klar beskjed til Orona: «Gi gutta våre tariffavtale!»

Heismontørenes Fagforening (HMF) markerte sin støtte til Orona-klubben på Mastemyr i april. T.h. leder Markus Hansen.

Heismontørenes Fagforening (HMF) markerte sin støtte til Orona-klubben på Mastemyr i april. T.h. leder Markus Hansen.

Knut Viggen

Dette svarer Orona Norway AS

Orona mener selskapets lokale overenskomst ikke er erklært ugyldig og avviser kravet fra EL og IT Forbundet om opprettelse av HMFs overenskomst for de av Oronas ansatte som er medlemmer av forbundet.

KNUT VIGGEN

knut.viggen@lomedia.no

I ettermiddag sendte Orona Norway AS denne kommentaren til at det er varslet streik i bedriften fra mandag:

«Etter mekling hos kretsmekler 9. mai ble det ikke oppnådd enighet mellom partene. Konflikten handler ikke om den lokale overenskomst som er opprettet mellom partene i vårt selskap, men om kravet fra EL og IT Forbundet om opprettelse av HMFs overenskomst for de 17(19) som er medlemmer av forbundet. Orona Norway AS har avvist dette kravet. Selskapets lokale overenskomst fra 2015 er ikke erklært ugyldig.

På EL og ITs hjemmeside framgår det at HMF har krevd tariffavtale i over et år. Til tross for utallige møter og mekling, så har ikke bedriften gått med på kravet, sies det videre.

Dette er en passe upresis beskrivelse av historikken. I 2017 fremmet EL og IT Forbundet det samme kravet om direkte avtale med dem, men etter at forbundet dagen før mekling hos Riksmekler (18.10.2017) ble kjent med at Orona Norway AS hadde en løpende, gyldig overenskomst med Oronaklubben, så trakk de saken fra Riksmekler samme dag(17.10.2018). Så kan man jo lure på hvorfor ikke disse opplysningene hadde kommet forbundet i hende før de gikk til plassoppsigelse i 2017?

KOMMENTAR: Talsmann for Orona Norway AS er Erik Kristiansen.

KOMMENTAR: Talsmann for Orona Norway AS er Erik Kristiansen.

Trond Lillebo, Hamar Arbeiderblad

Denne lokale overenskomsten hadde utløpsdato 30.04.2018. I påvente av at denne datoen skulle se dagens lys, og nytt krav kunne sendes, har det vært ett møte mellom EL og IT Forbundet og vår bedrift om innføring av HMFs overenskomst i vårt selskap. Møtet fant sted på forbundskontoret 26. april 2018. Klubben og selskapet har selvfølgelig hatt mange møter i denne perioden, men i disse møtene er det ikke reist krav om innføring av HMFs overenskomst tidligere enn vår egen overenskomsts utløpsdato (30.april 2018). EL og IT Forbundet har hele tiden forholdt seg profesjonelt til disse fakta. At HMF selv oppfatter at det er de som er vår tariffpart i denne sammenheng, må foreningen selv svare for eller avklare med sitt eget forbund.

HMF hevder blant annet at «Ryddige innleiebestemmelser» og «stans i ulovlig heisarbeid i bedriften» er noe av bakgrunnen for HMFs krav. Til det kan vi opplyse om at Orona Norway AS ikke praktiserer innleie, heller ikke har vi noen sak gående med myndigheter som er satt til å håndtere slike eventualiteter.»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.05.2018
13:00
11.05.2018 15:54Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen