JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heismontørenes Fagforening sjekker byggeplass:

I disse boligene blir heisene bygd av montører uten offentlig godkjenning, hevder fagforening

Leder i Heismontørenes forening tar oss med på en byggeplass med heismontører uten godkjenning.
BYGGBESØK: Morten Sandaas fra Byggpatruljen Oslo og Akershus og leder i Heismontørenes Fagforening (HMF) besøkte i går dette leilighetskomplekset som er under oppføring på Jessheim.

BYGGBESØK: Morten Sandaas fra Byggpatruljen Oslo og Akershus og leder i Heismontørenes Fagforening (HMF) besøkte i går dette leilighetskomplekset som er under oppføring på Jessheim.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Heismontørenes forening er sterkt kritisk til hvordan firmaet Orona driver.

Leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, tok med FriFagbevegelse til en byggeplass utenfor Oslo der han hevder Orona bygger heiser med montører uten godkjenning.

Hansen inviterte med Nettverk/FriFagbevegelse.no til en byggeplass på Jessheim i Akershus der Orona har oppdraget med å bygge i alt 11 heiser i et leilighetskompleks som er under oppføring. Fire av dem er under montasje i disse dager.

På denne byggeplassen er ikke alt på stell, ifølge Hansen.

Les: Heismontørene med klart krav til Orona: "Gi gutta våre tariffavtale!"

Les: - Dette er typisk for Heismontørenes Fagforening når de ikke får det som de vil.

Opp og sjekke

– Vi har fått høre at det jobber folk med å montere heiser der uten DSB-godkjenning, så nå skal vi opp og sjekke, sier Hansen. DSB-godkjenning er en godkjenning fra norske sikkerhetsmyndigheter (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) at personen kan videreføre sitt yrke i Norge. Dette må man ha fordi heismontøryrket er et lovregulert yrke i Norge.

Har man ikke DSB-godkjenning har man ikke anledning til å arbeide selvstendig som heismontør. Arbeider man selvstendig uten godkjenning vil dette være i strid med elektroforskriften og således ulovlig.

Dette har Orona fått pålegg om å rette opp ved tidligere tilsyn av DLE, senest i fjor, Orona har siden hevdet at de har endret sine rutiner.

Byggpatruljen

Med på turen er også Morten Sandaas, fra Byggpatruljen i Oslo og Akershus.

Det er ØM Fjeld som har hovedentreprisen på prosjektet, en stor og velrennomert østlandsentreprenør og eiendomsutvikler som i fjor omsatte for hele 2,5 milliarder kroner og hadde 500 ansatte. Orona er underleverandør på heis.

Sjekker mannskapslistene

I brakkeriggen treffer Markus og Morten, Kai Morten Strømner som er formann på stedet. Det er en mann Morten har snakket med tidligere og som er svært imøtekommende når spørsmålene kommer inn på de som bygger heisene.

MØTE: Formann i ØM Fjeld, Kai Morten Strømner, Morten Sandaas, Byggpatruljen og Markus Hansen, HMF i møte. På bordet ligger dagens mannskapslister.

MØTE: Formann i ØM Fjeld, Kai Morten Strømner, Morten Sandaas, Byggpatruljen og Markus Hansen, HMF i møte. På bordet ligger dagens mannskapslister.

Knut Viggen

Han viser Morten og Markus mannskapslistene, som avdekker at det denne dagen er to lag som bygger heis på området for Orona, ett polsk og et spansk lag. I tillegg avdekkes det ganske klart at ingen av de registrerte som jobber for Orona denne dagen har noen DSB-godkjenning.

Det ble også avdekket at ikke alle hadde det grønne kortet. Strømner visste ikke om de var innleid eller var underleverandører for Orona.

Gruppa Zed

Hansen vet at de polske heismontørene kommer fra Gruppa Zed, som er en polsk underentreprenør som har dukket opp i flere sammenhenger her til lands i forbindelse med jobber der Orona er involvert.

Kontaktperson for Gruppa Zed er en kvinne født i 1961, bosatt i Buskerud. Et søk i Brønnøysundregisteret viser at kvinnen i alt har 79 forskjellige roller.

Kunne ha stoppet arbeidene

Det hører også med til historien at ØM Fjeld ikke godtar at det skal være noe dobbelt lag med underentreprenører på denne byggeplassen, slik det avdekkes i dette tilfellet.

– Her kunne vi valgt å kontakte Eltilsynet og få stoppet arbeidene på timen, sier Morten Sandaas.

– Når vi velger ikke å gjøre dette i denne omgang, er det fordi vi blir tatt imot på en så god og imøtekommende måte av hovedentreprenøren, så får de inntil videre tillit til at de rydder opp i dette selv, sier han.

Sender spørsmålet videre

FriFagbevegelse/Nettverk har forsøkt å få Orona til å svare på om de har kjennskap til at det jobber folk på denne byggeplassen uten DSB-godkjenning. Erik Kristiansen, som har uttalt seg om tariffavtale-konflikten med HMF tidligere, sier han ikke har kjennskap til denne saken, men at han har sendt en henvendelse videre til Operational Manager i Orona Norway AS, Glenn Selvik, for en eventuell kommentar.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse