Høyre-politiker meldte seg ut etter Erna Solbergs abortutspill
– Da abortloven ble satt inn i et politlsk spill om regjeringsmakt var det nok for meg, sier kommunestyrerepresentant og tidligere Høyre-politiker Kristin Myrås.
Kristin Myrås mener nok er nok etter Høyres abortutspill.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Da kommunepolitiker Kristin Myrås (49) hørte at statsminister Erna Solberg satte abortloven i spill for å komme den blå siden i KrF i møte, rant begeret over.
Myrås sendte en mail til Høyre hvor hun ga beskjed om at hun melder seg ut av partiet. Hun la også ut en Facebook-melding hvor hun sa takk for seg til Erna.
«Takk for meg, Erna. Etter totalt ni aktive år i Høyre, er nå tiden kommet for å takke for meg. Det har vært mye bra politikk, mye moro, spennende debatter, artige arrangement og gode bekjentskaper. Nå er det ikke like hyggelig mer.»
Hun ble oppgitt over responsen fra Høyre.
– Jeg fikk en hyggelig mail fra Høyre da jeg meldte meg ut. Men at jeg fikk beskjed om å tenke meg om provoserte meg. Jeg behøvde ikke å tenke meg om. Jeg meldte meg absolutt ikke ut i affekt, sier Kristin Myrås til FriFagbevegelse.
Uavhengig politiker etter sju år
Torsdag kveld møtte hun for første gang som uavhengig representant i kommunestyret i Lunner kommune i Oppland. Det skjedde altså etter sju år som fastmøtende Høyre-representant.
Hun var på nippet til å melde seg ut av Høyre også i 2016, da striden rundt reservasjonsretten til fastlegene herjet og tidenes 8. mars-tog fortalte regjeringen hvor skapet skal stå.
– Jeg syntes det var grotesk at det kunne gå an å foreslå noe slikt i 2016. Heldigvis snudde Høyre og Bent Høie. Da det skjedde, ga jeg partiet en ny sjanse, sier Kristin Myrås.
Da statsminister Erna Solberg kom med sitt så mye omtalte abort-frieri til KrF, var imidlertid begeret fullt.
– Abortloven er ikke til å hestehandle med
Den tidligere Høyre-politikeren er oppgitt over at Høyre ikke lærte noe som helst av sist runde.
– Abortloven er noe man ikke hestehandler med. Å begynne å tulle med abortloven for å klamre seg fast til regjeringsposisjonen, er forkastelig. Spesielt når det brukes i en opphetet debatt for å tekkes et annet parti. Politikere skal ikke bestemme hvem som skal få ta abort. Når man fjerner pleiepenger og fri fysioterapi for syke barn i tillegg, blir det helt feil, mener Kristin Myrås.
Med to unntak har hun bare fått positive tilbakemeldinger etter utmeldelsen.
– Jeg fikk en anonym mail og en henvendelse som ble en diskusjon, hvor vedkommende ga seg. Fra politikere har jeg kun fått positive tilbakemeldinger. Jeg har fått ros og respekt for å ha en ryggrad, sier Myrås, som opplevde at det virkelig tok av da hun gikk ut i media med avgjørelsen.
Det har heller ikke manglet på tilbud fra mange andre politiske partier – bortsett fra KrF.
– Det virker som andre partier setter pris på at jeg står for det jeg mener. Men jeg må også si tilbake at jeg nok er en løs kanon på dekk.
Glad for demonstrasjon
Myrås skulle gjerne deltatt i den store abortdemonstrasjonen i Oslo eller andre steder i landet lørdag.
– Jeg er veldig glad for at det mobiliseres over hele landet. Men jeg må prioritere bursdagen til barnebarnet.
– Tror du statsministeren skjønte at utspillet ville møte så mye motstand?
– Jeg vil tro at hun var forberedt på det. Hun er jo en svært oppegående dame. Hun må jo ha tenkt over det på forhånd. Og det ble jo voldsomme protester da man prøvde å innføre reservasjonsretten. Men jeg synes også det har vært litt for stille fra Høyre i etterkant. Jeg synes partiet har vært feige og unnvikende. Høyre-politikerne sitter stille i båten og unngår å si noe om det, mener Kristin Myrås.
• Her blir det demonstrasjoner mot endringer i abortloven
Pressesjef i Høyre, Peder Egseth, vil ikke kommentere selve utmeldelsen. Han opplyser at Høyre siden 2. november fått 150 nye medlemmer, mens 43 har meldt seg ut. 12 av de 43 har oppgitt at det er såkalte andre alternativer eller en spesiell grunn til at de har meldt seg ut.