Agenda og Industri Energi samarbeider om EØS:
Hvordan kan vi løse problemer i arbeidslivet innenfor EØS-avtalen? De skal finne svaret
Tankesmien Agenda og LO-forbundet Industri Energi har inngått et samarbeid som skal definere det berømte handlingsrommet, belyse gevinster og utfordringer med EØS-avtalen.
Trygve Svensson i Agenda (t.v.) og forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim skal grave fram handlingsrommet og utfordringene ved EØS-avtalen.
Knut Viggen
helge@lomedia.no
– Konkret kunnskap om hva EØS-avtalen betyr for norske arbeidsplasser mener vi vil hjelpe debatten om EØS-avtalen her hjemme. Vi vet allerede at 80 prosent av norsk eksport går til EU-land. Men vi kjenner ikke alle konkrete historier om arbeidsplasser hvor man er helt avhengig av markedstilgangen for å være med i den globale konkurransen, sier daglig leder i Agenda, Trygve Svensson, til FriFagbevegelse.
Trygve Svensson mener viktigheten av markedstilgangen blir tydeligere og tydeligere når man ser hvordan Brexit-prosessen foregår.
– Her snakker vi om et tidligere verdensimperium, med 60 millioner innbyggere, blant verdens største økonomier. Likevel firer ikke EU en tomme på integriteten i det frie markedet. EU er veldig tydelige på ikke å godta kirsebærplukking. Det er vanskelig å se for seg at vi kan få en avtale som er bedre, sier Trygve Svensson.
Likevel mener han det er mye å gå på innenfor avtalen. Det er dette som defineres som handlingsrommet.
Svensson avviser at dette er et forsøk på å stoppe et stort EØS-opprør i fagbevegelsen.
– Det er et bidrag til en debatt, ikke noe forsøk på å stoppe noe. Arbeiderbevegelsen er en demokratisk bevegelse. Det er den aller viktigste verdien av alle, svarer han.
• Flere industribastioner i Fellesforbundet sier nei til EØS-avtalen
For nei-dominert
Frode Alfheim leder et forbund som har ekstremt mye eksportrettet industri, som også er avhengig av å importere råstoff. Brorparten går til og fra EU-land.
– Vi er helt avhengig av tollfri adgang til disse landene. Samtidig har det vært en oppsving i debatten rundt EØS-avtalen. Her er det viktig at vi er på banen og med for fullt i diskusjonen. Det er viktig i forhold til arbeidsplasser. Uten markedstilgang er vi ferdige, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.
– I denne debatten er det veldig lettvint å legge skylda på EØS-avtalen når vi har problemer med arbeidslivet og utfordringer mellom partene i arbeidslivet og myndighetene. Derfor er det viktig for oss å få fram at det er et handlingsrom, legger han til.
Industri Energi har garantert økonomisk for notatet. Frode Alfheim begrunner det blant annet med at nei-siden har klart å dominere debatten internt i fagbevegelsen og i samfunnsdebatten for øvrig.
– Vi skal følge med og bruke mye tid på EØS-avtalen framover. Dette skal være en debatt som ikke bare skal preges av nei-siden.
• Slik vil Ap gi faglige rettigheter større tyngde i møte med EØS
Tilfeldig prosess
Trygve Svensson mener det er litt tilfeldig hvordan den politiske prosessen om EU-spørsmål pågår i Norge, spesielt i arbeidslivsspørsmål.
– I Norge har vi en unik trepartsmodell som gjør at vi kan utforme en arbeidslivspolitikk uten å vente på EU. Det er det også rom for i EØS-avtalen. Noe av det vi kan komme til å foreslå er et system som gjør at vi kan være i forkant av de store politiske prosessene i EU. Acer-saken er et typisk eksempel på noe som kunne vært bedre håndtert på forhånd, poengterer han.
Det er ikke satt noe tidspunkt for når notatet skal være klart.
– Men vi kommer til å delta i debattene som foregår nå, og vi ser at saken er høyaktuell i fagbevegelsen. Det skal i alle fall ikke gro støv på papirene vi skal produsere, men det er heller ingen quick-fix, sier han.
– Vi har stor tro på at det er mulig å få en langt mer bredskuldret arbeidslivspolitikk i Norge. Jo mer vi finner ut, jo bedre er det. Det er mye som er fullt mulig å gjennomføre innenfor EØS-avtalen. Se på Oslo-modellen, Bergen med et kommunalt vikarbyrå, og Skien hvor man begynner å finne tilbake til fagutdanningen, påpeker han.
Les også:
• Erna Solberg: – EØS-avtalen er verdens beste handelsavtale
• Bjørnar Moxnes: – EØS-avtalen er en katastrofe for norsk arbeidsliv