JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støttespillerne til Ramunas Gudas fortsetter kampen for at han skal få erstatningen han har krav på

Arbeiderpartiet varsler at de vil ha LO med seg på et forslag til Stortinget om bedre lovgivning for yrkesskadde, både norske og utenlandske.
RETTFERDIGHET: Liv Strømmen fra Bærum, en av de ivrigste støttespillerne, tok turen inn fra Tanum i Bærum for å følge markeringen for Ramunas Gudas utenfor Stortinget onsdag.

RETTFERDIGHET: Liv Strømmen fra Bærum, en av de ivrigste støttespillerne, tok turen inn fra Tanum i Bærum for å følge markeringen for Ramunas Gudas utenfor Stortinget onsdag.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg er over 80 år og pleide ikke å være med på sånne ting. Men dette var viktig. Jeg har klippet ut alt Budstikka har skrevet om denne saken siden den startet for fem år siden, sier Liv Strømmen. Hun tok turen inn fra Tanum i Bærum for å følge støttemarkeringen for Ramunas Gudas utenfor Stortinget onsdag.

Liv er en av mange som har fulgt saken store deler av veien.

Ramunas (26) ble kvestet for livet uten å få erstatning – nå beordres politiet til å etterforske arbeidsulykken for tredje gang

Og nå kan det endelig skje noe som vil ha betydning for utenlandske arbeidstakere – som Ramunas Gudas – som skader seg på jobb i Norge og som til nå ikke har hatt rett på yrkesskadeserstatning.

Lise Christoffersen (Ap) sa at Arbeiderpartiet nå vil ta initiativ til et forslag som kan endre på dagens ordning.

– På gruppemøtet i kveld banker vi forslaget, så skal vi samkjøre oss med LO og fremme det i Stortinget så fort som mulig, sa Christoffersen, da hun avsluttet sin appell på solidaritetsmarkeringen i formiddag.

(Saken fortsetter under bildet.)

VIL FØLGE OPP: Stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) lover at Arbeiderpartiet vil følge opp jobben  LO-ene og fagforeningene har gjort for å dokumentere  alle hull og svakheter i yrkeskadereglene for utenlandske arbeidstakere.

VIL FØLGE OPP: Stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) lover at Arbeiderpartiet vil følge opp jobben LO-ene og fagforeningene har gjort for å dokumentere alle hull og svakheter i yrkeskadereglene for utenlandske arbeidstakere.

Knut Viggen

Før det hadde LO-leder i Oslo, Roy Pedersen; leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen; leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen og LO-sekretær Trude Tinnlund, alle holdt sterke innlegg til støtte for litaueren, som ble alvorlig kvestet på en byggeplass i Bærum for over fem år siden.

Svik over hele linja

Roy Pedersen er en av dem som har fulgt saken store deler av veien.

– Denne arbeidsulykka er historien om svik over hele linja. Fra arbeidsgiver, fra Arbeidstilsynet, politi og forsikringsordning. Statsadvokaten ga beskjed om gjenopptagelse to ganger for til slutt å sette strek ved sjøl å henlegge saken. Nå har riksadvokaten krevd gjenopptagelse, konstaterte Pedersen.

Ramunas overlevde ulykken, men er i dag 70 prosent ufør. Han har omsider fått ménerstatning fra Nav, men støttegruppa og fagforeningene mener han bør få den yrkesskadeerstatningen han etter deres mening har krav på.

– Raneren går fri

Imens mener både hovedentreprenøren, RVS AS og arbeidsgiver Norena seg fritatt fra ethvert ansvar. Arbeidsgiver meldte aldri ulykken til Nav eller Arbeidstilsynet, men likevel slo Arbeidstilsynet raskt fast at det hadde ikke skjedd noe straffbart. Det ble igjen et motiv for Asker og Bærum politikammer til å henlegge saken, mener Pedersen.

(Saken fortsetter under bildet.)

STØTTEMARKERING: LO-leder i Oslo, Roy Pedersen, ledet støttemarkeringen for Ramunas Gudas utenfor Stortinget onsdag. Tillitsvalgte og støttespillere fra flere fagforbund fulgte markeringen.

STØTTEMARKERING: LO-leder i Oslo, Roy Pedersen, ledet støttemarkeringen for Ramunas Gudas utenfor Stortinget onsdag. Tillitsvalgte og støttespillere fra flere fagforbund fulgte markeringen.

Knut Viggen

– Alt dette er omtrent som å la raneren gå fri, for så å straffe den som ranes. Etter langt om lenge, har Nav akseptert at Ramunas skal omfattes av Folketrygden. Det er en liten trøst, men som vi har hørt, kravet om yrkesskadeerstatning gjenstår, sa Pedersen.

– I Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF) sitter det skarpskodde jurister som gjør hva de kan for at arbeidsgiver skal slippe unna ansvar. Derfor har vi, blant annet med støtte fra LO, fått laget en utredning som skal endre på dette. Forsikringsordningene på dette området er jo fra et helt annet århundre.

– Noen ba ham rive

Markus Hansen, leder av Heismontørenes Fagforening, sa at da de fikk vite hva som hadde skjedd var det lite tvil om at den den gang 21 år gamle litaueren aldri hadde fått noen opplæring i å rive en heis.

– Ramunas kom til Norge for å tjene penger til familien og utdanningen sin, som eldstemann i søskenflokken tok han på seg en risiko som man ikke forbinder med å reise til utlandet på jobb som 21-åring. Ramunas tjente 19 kroner timen mens han jobbet i Norge, den fiktive arbeidskontrakten med den lovpålagte minstelønna på 163 kroner hadde han aldri sett eller signert. Bare to uker etter at han ankom Norge skjedde ulykken som gjorde ham ufør. Jeg mener: hvem i hælvete er det som begynner å rive en heis av egen fri vilje? Hvem er det som gjør det? spurte Markus Hansen. Og ga selv svaret:

– Å rive en heis er noe av det farligste man kan gjøre når man jobber med heis. Svaret er veldig enkelt: Det er noen som har gitt Ramunas oppgaven med å rive heis, det hersker det ingen tvil om.

Krever lovendring

Hansen kritiserte også Arbeidstilsynets jobb i denne saken og mente at det både var feil og urettferdig at de ikke snakket med Ramunas etter ulykken, men i stedet med hans kollega og sjef.

– Arbeidstilsynet skal stoppe sosial dumping, ikke beskytte fenomenet. For det er nettopp slike tragiske skjebner som Ramunas Gudas vi ikke skal ha i Norge. Norsk arbeidsliv skal være trygt uansett hvilken nasjonalitet du har og er det noen arbeidsgivere som utnytter arbeidsinnvandrere, ja da skal arbeidsgiverne straffes så hardt at de aldri prøver seg på sosial dumping igjen, sa Hansen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening (HMF) holder appell under støttemarkeringen for Ramunas Gudas.

Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening (HMF) holder appell under støttemarkeringen for Ramunas Gudas.

Knut Viggen

Heismontørens Fagforening har lang erfaring med å bekjempe sosial dumping i heisbransjen i Norge, inkludert en fem måneder lang streik i 2005.

– Vi krever en endring i ordningen slik at alle som skader seg, sånn som Ramunas, har rett til yrkesskadeforsikring. Behandlinga som Ramunas Gudas har fått er ikke et norsk arbeidsliv verdig. Ramunas ble svikta av sin arbeidsgiver, Ramunas ble svikta av byggentreprenøren, Ramunas ble svikta av Arbeidstilsynet og svikta av Politiet. Vi vil ikke at det skal skje igjen, sa Hansen.

– En stor skam

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, mener det at denne saken fortsatt ikke er løst og brakt ut av verden for lenge siden er en stor skam for Norge.

(Saken fortsetter under bildet.)

IKKE FAEN: – Denne saken er et grovt eksempel på diskriminering og forskjellsbehandling og slik skal det faen ikke være i norsk arbeidsliv, sa Jan Olav Andersen.

IKKE FAEN: – Denne saken er et grovt eksempel på diskriminering og forskjellsbehandling og slik skal det faen ikke være i norsk arbeidsliv, sa Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

– Saken er egentlig ganske enkel: En ung, litauisk arbeider kommer til Norge for å jobbe, han blir alvorlig skada i ei ulykke og så starter et sant helvete. Saken etterforskes, henlegges, tre ganger har statsadvokat og senest nå riksadvokat beordra ny etterforskning og saken har blitt henlagt hver gang. Arbeidsgiver har lagt hele skylda på arbeidstakeren, arbeidsgiver har ikke tegna yrkesskadeforsikring, arbeidsgiver har i det hele tatt løpt fra sitt ansvar. Dette hadde etter all sannsynlighet vært en kurant straffesak og erstatningssak hadde Ramunas vært en norsk arbeider. Fordi han ikke er en norsk arbeider har det tatt fem år med denne saken og fortsatt må det kjempes. Og det er ikke noen tvil om at et viktig element i at dette har blitt en sånn sak er at han er fra Litauen og ikke fra Lier, konstaterte Andersen.

Rett til samme trygghet

Han mener Ramunas-saken har gitt noen viktige lærdommer, minst en negativ og en positiv.

– Alle som kommer til Norge for å jobbe skal ha rett til den samme sikkerhet på jobben, den samme trygghet for egen inntekt når ulykka er ute, den samme retten til å komme levende og hel hjem fra jobb hver eneste dag, slo Andersen fast og viste til hvordan mange regimer rundt om i verden grovt utnytter migrantarbeidere, fratas rettigheter og rettigheter.

– Slike regimer skal ikke vi ha noe til felles med. Aksepterer vi forskjellsbehandling og diskriminering i enkeltsaker som denne, så er vi med på å legge til rette for et etnisk delt arbeidsliv og dit skal vi ikke, sa EL og IT-lederen.

Han trakk også fram et positivt poeng.

– Uten fagforeninger og tillitsvalgte som tar fatt i saker som denne hadde Ramunas vært en glemt, fattig invalid i Litauen. Enda et offer for et stadig mer brutalt og kriminalisert arbeidsliv. Men fordi heismontørene, fordi LO i Asker og Bærum og i Oslo og en lang rekke fagforeninger og støttespillere aldri har gitt opp, så er dette en sak som fortsatt lever, en sak som kan og skal vinnes. Og det viser den helt avgjørende betydningen av en fagbevegelse som gjennomsyres av solidaritet og rettferdighetssans og som aldri gir opp kampen, ikke heller for enkeltmennesket, sa Andersen.

Roste Rune Larsen

Andersen mener heismontør Rune Larsen hadde vært en selvskreven vinner av prisen som årets stabukk de fem siste årene, hadde det vært delt ut en slik pris.

– Den jobben som både Rune og resten av støttekomiteen har gjort fortjener stor respekt og en skikkelig stor applaus. Det er nettopp gjennom en slik praktisk solidaritet vi viser at vi også er en bevegelse for alle arbeidere i Norge – helt uavhengig av hjemland, sa Andersen, som nå har tre klare forventninger til norske myndigheter, både politiske og administrative.

(Saken fortsetter under bildet.)

STABUKK: Rune Larsen, heismontør og kanskje den største "stabukken" av alle støttespillerne som har kjempet for Ramunas Gudas sak siden ulykken skjedde i 2013.

STABUKK: Rune Larsen, heismontør og kanskje den største "stabukken" av alle støttespillerne som har kjempet for Ramunas Gudas sak siden ulykken skjedde i 2013.

Knut Viggen

– Sørg for at Ramunas Gudas får yrkesskadeerstatning, sørg for at de ansvarlige for ulykka tiltales og straffes, sørg for at eventuelle hull i regelverket tettes slik at dette ikke blir en i en uendelig rekke av saker om grov diskriminering av migrantarbeidere, avsluttet Andersen.

– Ramunas blant de heldige

LO-sekretær Trude Tinnlund mener denne saken ikke er og at det er det store mørketall.

– Ramunas er blant de heldige. Han har fått hjelp, støttegruppa med heismontørene i spissen har bidratt til at det ikke har gått med ham som med mange andre utenlandske arbeidstakere som er blitt skada på jobb i Norge. Han er ikke blitt gjemt bort, sendt bort og glemt. Han har fått ménerstatning, etterforskninga fortsetter og kravet om yrkesskadeerstatning er ikke lagt på is, selv om det har vært en årelang kamp, sa Tinnlund. Hun trakk fram hvor viktig det er at vi har et arbeidsliv med sterke fagforeninger.

– Fagforeningene gir styrke til de som hver for seg er svake og utsatte, bare sammen er vi sterke. Når regjeringa nå spør oss om innspill til sin strategi mot arbeidslivskriminalitet så peker vi derfor på tiltak for økt organisasjonsgrad som noe av de viktigste de kan gjøre, fortsatte LO-sekretæren.

Hun viste til at skattefradraget for fagforeningskontingenten har stått stille siden 2013 og det er vanskelig å ikke oppfatte dette som en klar holdning fra regjeringa om på prioritere ned og fase ut fradraget. Reelt sett er det blitt 20 prosent lavere siden 2013.

– Det forsterker tendensen i retning lavere organisasjonsgrad i arbeidslivet. Det vil svekke det førstelinjeforsvaret vi har sett fagbevegelsen har vært i avdekkingen og motarbeidelsen av arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Og det svekker forsvarsverket bak hver enkelt av oss, ikke minst våre utenlandske arbeidskamerater, sa Tinnlund.

Styrke Arbeidstilsynet

Tinnlund kom også inn på andre tiltak regjeringen bør gjennomføre, ikke minst å styrke Arbeidstilsynet med øremerka midler for å bekjempe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet og gi dem sanksjonsmuligheter som svir.

– De må sørge for at tilsyna kan håndheve regelverket for innleie og følge opp brudd på en effektiv måte, de må senke beviskravet og gjøre det enklere å ta i bruk allmenngjøringsordningen og de må sikre bedre opplæring i språk og sikkerhet for utenlandske arbeidere og de må sikre at alle som arbeider i Norge er sikra med yrkesskadeforsikring.

(Saken fortsetter under bildet.)

INNSPILL: LO-sekretær Trude Tinnlund mener regjeringen må sørge for at Arbeidstilsynet kan håndheve regelverket for innleie og følge opp brudd på en bedre og mer effektiv måte.

INNSPILL: LO-sekretær Trude Tinnlund mener regjeringen må sørge for at Arbeidstilsynet kan håndheve regelverket for innleie og følge opp brudd på en bedre og mer effektiv måte.

Knut Viggen

Trude Tinnlund mener det står en kamp om arbeidslivet i Norge i dag, en kamp som har rast de siste femten åra.

– Det handler i første omgang om hvilke lønns- og arbeidsbetingelser våre polske, litauiske og rumenske arbeidskamerater skal ha rett på, men dypest sett så er dette en kamp om hvilket samfunn Norge skal være, og det er en kamp der norske og utenlandskfødte arbeidere har alt å vinne på å stå sammen og der det mest dyrebare vi har står på spill.

Overleverte DeFacto-rapport

Per Harald Refsdal, LO-leder i Asker og Bærum, sier støtteforeninga for Ramunas Gudas har jobbet med denne saken i fem år og at de har et håp om at arbeidet med å forebygge sosial dumping og økonomisk kriminalitet skal gi resultater. Ikke bare for Ramunas, men for hele det norske arbeidsliv

– Støtteforeningen krever derfor yrkesskadeforsikring etter norsk lov for alle som arbeider i Norge, endring av omfangsbestemmelsen i yrkesskadeforsikringen, bedre kvalitet på statistikk over arbeidsulykker, og at fagbevegelsen må ta større ansvar for håndheving av arbeidsmiljøloven gjennom egen innsats og som pådriver overfor politi og Arbeidstilsyn, sa Refsdal, som mener ordningen med at forsikringsselskapene i fellesskap svarer for arbeidstakerne ikke fungerer ikke overfor utenlandske arbeidere.

– Hele ordningen med YFF må revurderes for å sikre rett til erstatning også for utenlandske arbeidere som ikke kan språk og som ikke har ressurser til norske støttespillere, sa Refsdal, som på vegne av støttegruppen overrakte den rykende ferske rapporten «Hvor ble det av arbeidervernet» til leder av justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap).

(Saken fortsetter under bildet.)

FØLGER OPP: Leder i justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap), lover å følge opp DeFacto-rapporten hun fikk overlevert i dag.

FØLGER OPP: Leder i justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap), lover å følge opp DeFacto-rapporten hun fikk overlevert i dag.

Knut Viggen

Rapporten er laget av Idar Helle i De Facto, på oppdrag fra flere fagforeninger, støttegruppa, EL og IT, andre forbund og LO. Rapporten handler om utenlandske arbeidstakere, ulykkesrisiko og retten til yrkesskadeerstatning i lys av saken til Ramunas Gudas.

– Dette er ikke bare arbeidslivspolitikk, det handler om rettspolitikk for folk, dette handler om likhet for loven. Mye av dette handler om etterforskning, det handler om å styrke arbeidet mot arbeidslivskriminalitet i Politiet. Den kampen står vi side om side i lag med LO og foreningene om, sa Vågslid.

Fire år er gått siden Ramunas Gudas ble kvestet for livet i heisen – nå fortsetter kampen for erstatning

Politiet henlegger over halvparten av anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven

Heisskadde Ramunas Gudas får 600.000 i erstatning

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse