Are Tomasgard om karbonlagring og karbonfangst
Tomasgard: – Det er for lite fokus på hvor mange nye arbeidsplasser klimatiltak kan skape
LO-sekretær Are Tomasgard mener dette må settes på agendaen, og frir til politikerne.
Are Tomasgard mener det har vært for lite fokus på hvor mange nye arbeidsplasser klimatiltak kan skape.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no.
– Karbonlagring og karbonfangst er helt essensielt hvis man skal møte framtidens klimamål og sørge for en grønn vekst. Det er klart som krystall, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.no.
• Hva er egentlig CCS og karbonfangst? Les mer om det mulige industrieventyret her
LO-sekretæren har vært på safari, karbonfangst-safari i regi av selskapet Gassnova, hvor han innledet på teknologisenteret på Mongstad (TCM).
Tidspunktet var perfekt - samme dag som et stort amerikansk selskap signerte en avtale med TCM som gir selskapet tilgang til testfasilitetene på Mongstad.
• Ap frykter for det norske karboneventyret og 22.000 nye arbeidsplasser
Rike land har ansvar
LO-sekretæren er opptatt av at både omstillingen i industrien og klimamålene skal nås gjennom en rettferdig omstilling.
– Rike land må ha et ansvar for at fattige land også kan være med å takle klimautfordringene. Fagbevegelsen har lenge gjort krav på at en omstilling skal bli en rettferdig omstilling for både arbeidere og samfunnet, var LO-sekretærens budskap til safari-deltakerne.
– Fagbevegelsen har vært aktiv med på klimaforhandlingene. LO mener Norge kan og bør gå i front for å bygge en karbonfangstindustri på skuldrene til dagens industri. Både innen olje og gass, maritim industri og prosessindustrien. Og vi kan bli gode på dette. Men for at vi skal klare det, kreves det politisk vilje og mot til å jobbe langsiktig og tålmodig. Alle studier viser at karbonfangst og lagring kan gi oss store muligheter og store gevinster for samfunnet i tillegg til klimaeffekten. Men aspektet om hvor mange jobber det kan skaffe for framtiden har vært mangelvare hittil, mener Tomasgard.
• Dette er 70 klimavennlige yrker
Sammen med NHO
LO går sammen med NHO for å bringe jobbaspektet inn i spørsmålet rundt karbonfangst og karbonlagring. Det foregår allerede; CO2 skilles ut og skip og rørledninger sprøyter det inn 3000 meter under havoverflaten.
– Dette kan skape titusenvis av nye arbeidsplasser. Derfor mener vi dette aspektet må komme på agendaen, sier Tomasgard.
Jeanette Iren Moen i Norsk Industri er helt enig.
– Industrien vil være med på klimadugnaden og vil være en del av den. Det er ikke snakk om karbonfangst eller ikke. Det er en nødvendig, sier Jeanette Iren Moen i NHO.
Både Tomasgard og Moen viser til en SINTEF-rapport som viser at industrien kan skape opp mot 40 000 nye jobber innen 2050 takker være denne industrien.
Administrerende direktør i Gassnova, Trude Sundset, mener også karbonfangst er helt nødvendig hvis man skal nå togradersmålet fra Paris-avtalen.
– Vi har kunnskap og vi vet lagringen er sikker. Utfordringen og det som koster penger er infrastrukturen. Samtidig gir det oss også muligheten til å utvikle dette til å bli en norsk eksportvare. Vi bygger en infrastruktur som hele verden kan gjøre seg nytte av, mener Sundset.
– Norge kan ikke redde verden alene, men Norge kan hjelpe verden med å berge seg selv, mener hun.
Trude Sunset er adm. dir. for Gassnova.
Helge Rønning Birkelund
• Fellesforbundet håper på nytt industrieventyr i Nordsjøen
To prosjekter
Arbeiderpartiet og SV foreslo onsdag at regjeringen skal lage en forpliktende framdriftsplan for fangst og lagring av CO2, som gjør det mulig å fatte en investeringsbeslutning våren 2020.
Foreløpig er det nå to forprosjekter i gang. På Klemetsrud ved Fortum Oslo Varme og i Brevik har Norcem et prosjekt i gang med studier av karbonfangst og lagring, eller CCS som heter på fagspråket.
Camilla Skriung i Zero er klar på at man ikke har noe annet valg enn karbonlagring og fangst hvis man vil unngå CO2. Og det må man.
– Vi må finne langsiktige finansieringsmodeller som gjør oss uavhengig av statlig finansiering, mener Skriung.
Mongstad ble kjent for månelandingen som aldri ble noe av. Det foregår likevel mye teknologisk utvikling der fortsatt.
Helge Rønning Birkelund
• – Det er nå toget går for CO2-rensing
• – Regjeringen viser skremmende lite ambisjon, sier Eggum om karbonfangst-utsetting