Pensjon fra første krone:
Utsetter avgjørelsen om pensjon fra første krone
Omrokeringer i KrF skyver på Sps forslag om å sette ned et partssammensatt utvalg.
Sps Sigbjørn Gjelsvik krever at et partssammensatt utvalg skal ivareta prinsippet om tjenestepensjon fra første krone.
Leif Martin Kirknes
aslak@lomedia.no
Finanskomiteen på Stortinget skulle ha levert sin innstilling tirsdag 29. januar, men avgjørelsen utsettes til torsdag.
Det skyldes omrokeringer i KrF. Den nyutnevnte barne- og familieministeren Kjell Ingolf Ropstads plass i finanskomiteen ble offisielt overtatt av Tore Storehaug tirsdag.
• Kampen om pensjon fra første krone lever videre. Sp-forslag om partssammensatt utvalg får flertall
Ingen tidsfrist
FriFagbevegelse skrev mandag at regjeringspartiene vil støtte Senterpartiets forslag om å sette ned et partssammensatt utvalg som skal ivareta prinsippet om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) fra første krone. Det er langt på vei identisk med ordlyden i regjeringsplattformen som ble lagt fram for en drøy uke siden.
– Å ivareta pensjon fra første krone er et viktig prinsipp. I formuleringen i regjeringserklæringen står det bare at regjeringen skal utrede og vurdere saken, sier Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson i Sp, til FriFagbevegelse.
Sp har ikke lagt noen føringer for hvor lang tid det partssammensatte utvalget skal benytte i forbindelse med saken.
– Dette er et spørsmål som må prioriteres. Når regjeringen får denne bestillingen fra Stortinget, må utvalget settes ned raskt og bruke den tiden som trengs sammen med partene i arbeidslivet, understreker Gjelsvik.
Rammer én million
Tirsdag hadde Finanskomiteen også frist på å avgi innstilling til et forslag fra Ap og SV om at alle i privat sektor skal få pensjonsopptjening på all lønn. Også den saken utsettes til torsdag, men ikke overraskende stiller KrF seg bak regjeringspartnerne Høyre, Frp og Venstre og sier nei.
– Vi er nå en del av regjeringen, og i den nye erklæringen står det at vi vil ha et partssammensatt utvalg som skal se på spørsmålet, sier KrFs Tore Storehaug.
– Vi har forståelse for at dette er et spørsmål som har betydning for en del utsatte grupper i arbeidslivet. På den annen side vil pensjon fra første krone være veldig kostbart for en del mindre bedrifter i distriktene, sier han.
Godt forarbeid
Én million arbeidstakere i privat sektor har ikke tjenestepensjon for hele inntekten sin, men Høyre, Frp, Venstre og næringslivet har advart sterkt mot forslaget, som de sier vil koste bedriftene rundt 3,5 milliarder kroner. De mener det kan true norske arbeidsplasser og ramme bedrifter som i dag er flinke til å integrere og inkludere, innen blant annet reiseliv, varehandel og service.
– Skal det gjøres endringer i dagens ordning, må de være forankret i et godt forarbeid og stå seg over tid. Endringene må verken bety store kostnader for bedrifter eller den enkelte arbeidstaker. Systemet må være sosialt rettferdig og omfordelende, mener Sigbjørn Gjelsvik.
Loven har unntak
Alle bedrifter i privat sektor er pålagt å ha OTP for sine ansatte, med minst 2 prosents oppsparing i året. Men loven har unntak.
Pensjonsopptjeningen starter etter 1 G, som det heter, som er grunnbeløpet i folketrygden. 1 G er i dag 96.883 kroner. Noe som utgjør 1.938 kroner i tapt pensjonsopptjening i året. Dersom du har en stilling som er lavere enn 20 prosent, om du jobber et sted kortere enn i 12 måneder eller er under 20 år, setter loven ingen krav om at det skal settes av pensjon til deg.
OTP kommer i tillegg til alderspensjon fra Folketrygden og eventuell AFP (avtalefestet pensjon), som ansatte i bedrifter med tariffavtale har.
• Murer Geir mistet pensjonsordninga fordi sjefen ikke betalte inn det han skulle