JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Traftec-streiken:

Elektrikerne i Traftec får tariffavtale – over 300 dager lang streik er over

Streiken for å opprette tariffavtale er avsluttet. Traftec-elektrikerne får tariffavtale i oktober.
Her fra en streikemarkering i Stavanger i januar.

Her fra en streikemarkering i Stavanger i januar.

Leif Martin Kirknes

tori@lomedia.no

– Vi er veldig godt fornøyd med at konflikten er over, og at vi har kommet til enighet om veien videre. Dette har vært en stor sak både for forbundet og for bedriften, sier nestleder Vidar Hennum i El og IT-forbundet til FriFagbevegelse.

Fem Traftec-elektrikere ved rogalandsavdelingen har streiket for tariffavtale siden 18. juni i fjor. Mandag møttes partene hos riksmekleren. Der ble de enige om å innføre en landsdekkende tariffavtale i bedriften fra og med 15. oktober 2019.

– Tida fram til 15. oktober skal brukes til å se på avtalen og mulig særavtale, så vi er klare til å implementere når datoen kommer, sier Hennum.

p

Innfører energioverenskomsten

I og med at bedriften ikke har hatt tariffavtale før, er det en del som må på plass. Opprinnelig krevde elektrikerne å få innført landsoverenskomsten for elektrofagene, men partene er nå enige om å innføre energioverenskomsten for elektrikerne i Traftec.

– Mye av Traftecs virksomhet tenderer inn på områdene energioverenskomsten dekker. For oss var det viktig å ha tariffavtale, og vi lever godt med energioverenskomsten, sier Hennum.

– Hvorfor tok det så lang tid å få på plass en avtale?

– Det er fordi partene har stått langt fra hverandre. Man har heller ikke ønsket fra bedriftens side å bli en tariffbedrift, og det er bakgrunnen for at vi har tatt denne kampen.

Dette har vært den lengste streiken i LO-forbundets historie, og de streikende har fått mange støtteerklæringer, også fra politisk hold.

– Jeg har lyst til å rette en takk til de streikende medlemmene våre som har stått i dette, og Rogaland Elektromontørforening, som har bistått. Det har ikke vært mange som har vært omfattet, men streik er streik. Den har vært lang og det har vær tungt for de involverte.

Lav organisasjonsgrad

Traftec skriver i en pressemelding at forslaget om å innføre tariffavtale basert på energioverenskomsten, kom fra deres side.

– Energioverenskomsten er tilpasset markedet Traftec opererer i fremfor Landsoverenskomsten, som har vært kravet fra El og IT-Forbundet. Organisasjonsgraden i Traftec er liten, hvor under fem prosent av selskapets ansatte er medlemmer i El og IT-Forbundet, skriver styreleder Jan Tore Klemmetsen i pressemeldingen.

– Streiken har pågått i lengste laget, men det var viktig for Traftec å få på plass et avtaleverk som også ivaretok de 95 prosent av ansatte som ikke er organisert. Vi er glade for at streiken er avblåst, og ønsker velkommen tilbake de fem streikende i avdelingen i Rogaland i morgen, skriver daglig leder Øystein Stebekk i pressemeldingen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse