Gammelt og godt
Styrevedtaket om å kutte 130 stillinger i TV2 gjør NRKs rolle enda viktigere. Men hvor lenge vil folk akseptere å betale NRK-lisensen?
Medieverden er inne i svært turbulente tider, både internasjonalt og i Norge. Nesten daglig kommer det dramatiske meldinger om kutt eller oppsigelser. Derfor vakte det knapt oppsikt da redaktøren i Dagsavisen sa opp sin stilling. Slik er mediehverdagen blitt.
Når TV2 skjærer til beinet vil det i stor grad ramme det journalistiske produktet. Nyhetene slankes og debattprogrammet Tabloid legges ned. Trang økonomi vil også gå utover produksjonen av norske program. Det er mye billigere å handle utenlandske masseprodusert hyllevarer, enn å lage dem selv. Det vil ikke nødvendigvis ramme seertallene til TV2. Kvalitet er ikke alltid det samme som popularitet, enten man produserer aviser eller fjernsynsprogram. Hadde det vært så enkelt ville det vært liten grunn til å bekymre seg over framtida til journalistikken.
Nå er det vel neppe så mange andre enn journalister som er opptatt av denne profesjonen. At Dagbladet og VG har opplagsras og gjennomgår den ene rasjonaliseringen etter den andre, skaper verken folkemøter eller demonstrasjonstog. Og knapt overskrifter i egne medier. Framtida til Dagsavisen eller andre gamle stoltheter utløser heller ikke det brede engasjementet.
Det eneste som folk virkelig kan la seg rive med av er NRK-lisensen. I min omgangskrets har følelsen av urettferdighet overfor den lisensen ført til at de har stemt Fremskrittspartiet. Etter hvert som stadig flere bruker andre plattformer for å hente informasjon, nyheter og underholdning enn de tradisjonelle radio- og fjernsynsapparatene, vil misnøyen vokse. Og er du blant dem som aldri ser på eller lytter til produksjoner fra NRK, er det forståelig at du finner det høyst urettferdig å måtte betale NRK-lisens. Eller for den saks skyld å betale en NRK-avgift over skatteseddelen.
God journalistikk krever ressurser. Det er naivt å tro at de massive kuttene vi ser i avisene, TV2 og andre medier ikke vil gå utover kvaliteten på det journalistiske produktet. Derfor er det så avgjørende at vi har en allmennkringkaster som fyller sin tradisjonelle uavhengige oppgave og er trygg på sin offentlige finansiering. Pressen har en viktig rolle i demokratiet, utover å formidle fotballkamper og grand prix-show. Sviktende opplag og sviktende reklameinntekter gjør ikke den samfunnsoppgaven noe mindre, men muligheten til å utføre den svekkes. Det betyr at pressestøtte og NRK-lisens er minst like viktige i dag som da ordningene ble etablert.
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Håvard Sæbø