JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Går for økt utvinning

Regjeringen satser stort på å øke utvinningen fra eksisterende olje- og gassfelt.

Målet er å opprettholde norsk olje- og gassproduksjon de kommende 40 årene.

Dette var et av hovedbudskapene da olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) fredag la fram den nye petroleumsmeldingen, som staker ut retningen for olje- og gassnæringen fram mot 2050.

Statsråden oppsummerer meldingen i fire satsingsområder:

– Vi skal øke utvinningen fra eksisterende felt. Vi skal bygge ut drivverdige funn. Vi skal fortsette en aktiv utforskning av åpnede arealer, både i modne og umodne områder. Vi skal gjennomføre åpningsprosessene for Jan Mayen og den delen av tidligere omstridte områder som ligger vest for avgrensningslinjen i Barentshavet sør. Det er en fantastisk bra melding, sier Borten Moe til NTB.

At regjeringen nå setter klampen i bånn faller i god jord hos Petoro, som forvalter statens olje- og gassressurser. Selskapet har lenge etterlyst økt satsing på modne felt og fortgang i prosessene:

– Vi er glad de setter søkelyset på dette nå, sier kommunikasjonssjef Sveinung Sletten til NTB.

Ambisiøst

De modne feltene spiller en sentral rolle i framtidens petroleumspolitikk. Regjeringen satser på å øke dagens allerede høye utvinningsgrad:

– Som eksempel kan jeg nevne at vi i 1971 trodde at Ekofisk ville få en utvinningsgrad på 17 prosent. Nå er vi oppe i 52. Jeg tror helt sikkert vi kan øke graden for sokkelen framover. En økning i utvinningsgraden på norsk sokkel på bare 1 prosent vil medføre en økning i oljeinntektene på 325 milliarder kroner, sier Borten Moe.

Til sammenligning er statens netto inntekter fra petroleumsnæringen totalt i 2011 budsjettert til 311 milliarder kroner.

For å få utnyttet de gjenværende ressursene i modne felt kreves det oppgradering av eksisterende felt og ny teknologi som får opp utvinningsgraden. Regjeringen vurderer å opprette et eget forskningssenter for økt utvinning. Dette er et område der Norge allerede er verdensledende og teknologi som kan eksporteres.

Stolt av oljen

Borten Moe vil at Norge skal være stolt av å være en olje- og gassnasjon:

– Verdiskapningen fra norsk sokkel er 2,5 ganger større enn den landbaserte industrien og 15 ganger større enn primærnæringen. Petroleumsnæringen står for en firedel av statens inntekter.

Halvparten av Norges totale eksportverdi er olje og gass. Næringen sysselsetter i dag om lag 43.000 personer, men over 200.000 arbeidsplasser kan direkte eller indirekte knyttes til aktivitetene på sokkelen.

Det er sju år siden siste petroleumsmelding ble lagt fram. Den er blitt utsatt flere ganger - hovedsakelig på grunn av intern uenighet i regjering. Ikke alle er like begeistret for tiltakene som nå skisseres. Med en så tung satsing på økt utvinning kan miljøet bli skadelidende. Det liker blant annet Fremtiden i våre hender dårlig.

– Ved å stimulere til økt utvinning, stikker Ola Borten Moe og regjeringen hodet i sanden. På denne måten vil verden aldri klare å nå togradersmålet, sier leder Arild Hermstad i FIVH til Stavanger Aftenblad. (ANB-NTB)

Stoltenberg II-regjeringens petroleumsmelding ble lagt fram 24. juni 2011

Arbeidet har pågått i over halvannet år etter at Soria Moria II-erklæringen lovet en ny gjennomgang av den norske petroleumspolitikken

Hovedspørsmål for norsk olje- og gasspolitikk framover er hvordan og i hvilken grad ressursene på norsk sokkel skal utnyttes

Den forrige petroleumsmeldingen kom under Bondevik II- regjeringen i 2004 (ANB-NTB)

Annonse
Annonse

Stoltenberg II-regjeringens petroleumsmelding ble lagt fram 24. juni 2011

Arbeidet har pågått i over halvannet år etter at Soria Moria II-erklæringen lovet en ny gjennomgang av den norske petroleumspolitikken

Hovedspørsmål for norsk olje- og gasspolitikk framover er hvordan og i hvilken grad ressursene på norsk sokkel skal utnyttes

Den forrige petroleumsmeldingen kom under Bondevik II- regjeringen i 2004 (ANB-NTB)