FORDELER: – Vi vil at de butikkansatte skal organisere i HK seg fordi det gir dem så mange fordeler, sier Elisabeth Andreassen og Isak Hagaseth Mydske.
André Kjernsli
HKs nasjonale verveuke:
Elisabeth og Isak jakter på nye HK-medlemmer
– Det er fortsatt mange som ikke kjenner fordelene med å være fagorganisert, sier Elisabeth Andreassen. Denne uken er hun en av flere som forsøker å verve HK-medlemmer i Østfold.
andre.kjernsli@lomedia.no
Klokka er i ferd med å passe ni torsdag morgen i et nesten folketomt Sarpsborg sentrum. Men utenfor «Kaffeforretningen Sarpen» står en gruppe mennesker og klorer på døra.
– Vi må ha en kopp kaffe og en prat før vi starter dagens vervekampanje, sier Elisabeth Andreassen.
Av de ti som er med denne dagen, er fire med på Handel og Kontors nasjonale verveuke for første gang. Ansatte og tillitsvalgte i alle forbundets regioner er denne uka ute på veiene for å møte medlemmer og mulige HK-medlemmer.
Mange vil være med og verve
– Dette er den første verveuka etter koronaen. Det merkes at mange vil være med og gjøre en innsats, sier Andreassen.
Hun jobber til daglig på Obs Bygg Tune hvor hun er tillitsvalgt. I tillegg er Andreassen nestleder i HK Østfold.
I dag danner hun verveteam med Isak Hagaseth Mydske (19). Han var russ i vår, og jobber deltid hos Kiwi dette året før han skal begynne på studier.
– Jeg tror det er en fordel at Isak tar dialogen når vi treffer yngre arbeidstakere, sier Andreassen.
Mye lest: Rema 1000-konsept holder ulovlig åpent på søndager
Treffer mange unge
De to skal besøke flest mulig butikker på Storbyen senter, men det skal gjøres i en bestemt rekkefølge.
– Vi har noen butikker på en prioritert liste, de skal vi besøke først. Deretter skal vi besøke butikker som har tariffavtale, forklarer Andreassen.
– Men så lenge vi er så mange ververe med i Østfold denne uka, drar vi innom butikker uten tariffavtale også, skyter Mydske inn.
Den kommende jusstudenten får raskt nok å gjøre. Denne dagen er det praksisdag for elever som tar fagutdanning i salg og service. Dessuten er det arbeidsuke for tiendeklassinger i Østfold.
– Mange av elevene aner ikke hva en fagforening er. Jeg tror det er bra at får et møte med oss nå, sier han mens han deler ut sjokolade og brosjyremateriell.
– Husk at HK har rimelige medlemskap for studenter, sier han til dem.
Kunnskapen om fagforeninger blant dem HK'erne møter i de ulike butikkene er variabel, og de to HK-ververne argumenterer for hvorfor man bør melde seg inn. At det er styrke i å stå sammen.
Tarifflønn er ikke tariffavtale
– Vi hører ganske ofte at ansatte har tarifflønn. Det de ikke vet er at tariffavtale handler om mye mer enn hva du sitter igjen med i lommeboka, sier Andreassen og peker blant annet på AFP og rett til innflytelse på arbeidsplassen.
På ververundene får de ofte høre om forhold på arbeidsplassen som ikke optimale. Lav lønn, vaktlister som kommer sent og ufrivillig deltid er gjengangere.
HK-ververne noterer seg det de hører, men er opptatt av å argumentere for medlemskap på en positiv måte.
– Vi er ikke på jakt etter konflikter. Vår oppgave er å fortelle folk om alle fordelene et fagforeningsmedlemskap gir, understreker Andreassen.
Ververne treffer også folk som allerede er organisert i HK. Det er viktig å ta seg tid til dem også.
Gjennomtrekken i varehandelen er et velkjent problem. Det gjør at tariffavtalen på den enkelte arbeidsplassen kan henge i en tynn tråd.
– Det hender at vi er i butikker der bare én person er organisert, og som kanskje nærmer seg pensjonsalder. Når denne personen trer ut av arbeidslivet, ryker tariffavtalen for dem som er igjen. Derfor er det viktig at flere organiserer seg på samme arbeidsplass, avslutter Andreassen.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit om Nav: – Jeg blir så provosert, jeg blir helt på gråten
Debatt
Alf Ragnar Olsen
Full støtte til kampen for tariffavtale på Tesla i Sverige
Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.
Hanna Skotheim