JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alkohol

Høyre vil la flere unge jobbe til midnatt og skjenke sprit

Derfor har de foreslått en rekke regelendringer for Stortinget.
Høyre vil ha tiltak fra regjeringa for å få flere unge inn i en fagforening.

Høyre vil ha tiltak fra regjeringa for å få flere unge inn i en fagforening.

Håvard Sæbø

herman@lomedia.no

Partiet vil blant annet la flere unge jobbe mer, skatte mindre og jobbe i søndagsåpne butikker.

Samtidig ønsker Høyre tiltak fra regjeringa for å få flere unge til å melde seg inn i en fagforening.

I dag, torsdag 28. november, skal forslaga behandles i Stortinget. Utenom det sistnevnte, får ikke Høyre gjennomslag for noen av forslaga sine på Stortinget.

Les også: Én av tre norske kommuner har søndagsåpne butikker

Dette foreslår Høyre

1. Stortinget ber regjeringa fremme forslag om endring i arbeidsmiljøloven som tillater ungdom mellom 15 og 18 år å jobbe fram til midnatt.

2. Stortinget ber regjeringa fremme forslag om endring i arbeidsmiljøloven som tillater ungdom under 15 år å jobbe noe mer enn to timer på skoledager.

3. Stortinget ber regjeringa fremme forslag om endring i alkoholloven som tillater personer over 18 år å selge, utlevere eller skjenke brennevin når en person over 20 år har daglig tilsyn med salget.

4. Stortinget ber regjeringa fremme forslag om avvikling av Statsforvalterens godkjenningsordning for turistkommuner og overlate til kommunene selv å bestemme om det skal være tillatt med søndagsåpne butikker.

5. Stortinget ber regjeringa fremme forslag senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2025 om å sette i gang et forsøk med egen skattefradrag for unge som jobber.

6. Stortinget ber regjeringa foreslå tiltak som kan øke organisasjonsgraden blant unge.

• Flertallet i arbeids- og sosialkomiteen har forkasta alle utenom forslag 6. Saken skal etter planen behandles i Stortinget torsdag 28. november.

Kilde: Stortinget

Barnearbeid

Forslaga har nå blitt behandla av politikerne i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Komiteen har også bedt om innspill fra arbeidsminister Tonje Brenna, som har diskutert noen av forslaga med sine ministerkollegaer.

«Vi må huske at det her er snakk om barn som ennå ikke er ferdig med grunnskolen, hvor hovedregelen er at barnearbeid er ulovlig», skriver Brenna i sitt svar til komiteen om forslaget om å la skoleungdom under 15 år jobbe mer enn to timer på skoledager.

«Barn har et særlig behov for et strengt vern, og lange arbeidsøkter vil raskt komme i konflikt med hensynene som reglene om barnearbeid skal ivareta.»

Brenna peker også på at reglene for arbeid for folk under 18 år er regulert i EØS-retten. Derfor er det ikke bare å endre reglene i Norge med et pennestrøk.

Sånn vedtar Stortinget ny politikk

• Først kommer et forslag fra en av de 169 stortingsrepresentantene eller regjeringa.

• Dette sendes da til en av komiteene på Stortinget. I komiteene sitter det politikere fra de ulike partia.

• allmennheten kan komme med innspill til saker i komiteen gjennom høringer.

• Komiteen leverer en innstilling med et forslag til vedtak som Stortinget skal gjøre.

• Saken behandles i Stortinget. Her stemmer stortingsrepresentantene for eller mot ulike forslag i saken. Vanligvis blir komiteens flertalls forslag vedtatt.

• Hvis en det skal stemmes over en ny lov eller en lovendring, behandles saken to ganger i stortingssalen.

• Lovendringer må til slutt godkjennes av Kongen i statsråd.

Kilde: Stortinget

Søndagsåpne butikker

Høyre foreslår også å skrote loven som sier at typiske turiststeder får ha søndagsåpne butikker.

I dag må kommunene søke Statsforvalteren om å bli definert som typiske turiststeder.

Høyre vil heller at kommunene selv skal få bestemme om de vil ha søndagsåpne butikker eller ei.

Partiet mener søndagsåpne butikker vil skape flere jobber til ungdom og studenter.

Før 2003 måtte butikkene stenge 21 på hverdager og 18 på lørdager og dager før helligdager. Brenna viser til at åpningstidene har blitt vesentlig utvida etter at det blei innført frie åpningstider på hverdager.

Det regner arbeidsministeren med at allerede har skapt flere jobbmuligheter for skoleungdom.

I tillegg får allerede butikker og kiosker under 100 kvadratmeter holde åpent hele uka – og hele døgnet.

Ifølge regjeringa har omtrent én av tre under 20 år jobb i butikk. I tillegg jobber mange innafor overnatting og servering eller helse- og sosialtjenester.

Les også: Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap

Men:

«Antakelig vil virkninga over tid bli flere søndagsåpne butikker og en svekkelse av søndagen som annerledesdag», skriver Brenna.

Det koster mer penger å holde åpent en ekstra dag. Blant annet må de ansatte ha lønn. Derfor er arbeidsministeren er usikker på om butikkene vil tjene mer penger på å holde åpent på søndager.

«Fordi lengre åpningstid ikke nødvendigvis medfører økt samla konsum, kan det å spre handelen på ytterligere en arbeidsdag svekke lønnsomheten», skriver Brenna.

Regjeringa er også bekymra for at å gi kommunene mulighet til å bestemme selv om de vil tillate søndagsåpne butikker vil føre til konkurransevridning. Konkurransevridning betyr at lover, regler eller andre bestemmelser kan gi noen bedrifter fortrinn i konkurransen med andre lignende bedrifter.

Det kan for eksempel være at en butikk i én kommune får ha søndagsåpent, mens en butikk i nabokommunen ikke får det. Det kan føre til urettferdig konkurranse.

Kampen mot flere søndagsåpne butikker er også en av Handel og Kontors viktigste saker. Bransjeorganisasjonene NHO Service og Handel og Virke er også kritiske til å åpne opp for flere søndagsåpne butikker.

Mer organisering

Høyre får kun gjennomslag for ett forslag. Flertallet av partipolitikerne i arbeids- og sosialkomiteen er enig med Høyre i at det trengs tiltak for å øke organisasjonsgraden blant unge, kommer det fram av innstillinga til komiteen.

Fremskrittspartiet var eneste parti som var mot forslaget i komiteen.

«Unge arbeidstakere bør i tillegg være godt kjent med rettighetene sine og bør i større grad være organiserte», skriver Høyre forslaget sitt.

Komiteen innstiller på at Stortinget skal gjøre følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringa foreslå tiltak som kan øke organisasjonsgraden blant unge, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse