Nå kan det bli slutt på vin fra Israel-okkuperte områder
Om ikke Vinmonopolet slutter å selge vin fra okkuperte områder i Palestina, blir tillitsvalgt Helge Storvik forbanna.
Nå kan det bli slutt på vin fra okkuperte områder i Palestina i Vinmonopolets hyller. (Illustrasjonsbilde)
Brian Cliff Olguin
katharina@lomedia.no
Torsdag kom en offisiell anbefaling fra regjeringen hvor de ber norske selskaper avstå fra å handle med ulovlige israelske bosetninger.
Vinmonopolet selger vin produsert på okkuperte områder i Palestina: Fem vin fra Golanhøydene og tre fra Vestbredden, ifølge Vinmonopolet.
Nå har Vinmonopolet varslet at de skal ha et ekstraordinært styremøte og gjøre en ny vurdering av varene de selger fra ulovlig israelske bosetninger.
Siste: Vinmonopolet stanser salg av vin fra okkuperte områder
Kan bli forbanna
Leder Helge Storvik av Handel og Kontor (HK) Vinmonopolet setter pris på regjeringens initiativ.
– Nå har regjeringen servert en lissepasning til Helsedepartementet og Vinmonopolet. Hvis ikke de tar imot det sparket, blir jeg forbanna, sier Storvik til HK-Nytt.
Eieren av Vinmonopolet er Helsedepartementet.
Den tillitsvalgte tror arbeidsgiveren tar imot pasningen.
– Jeg tror Vinmonopolet kommer til å gå inn for boikott av vin for okkuperte områder i Palestina på styremøtet, sier han.
Storvik er ansattes representant i styret og har tale og stemmerett på det ekstraordinære styremøtet.
– Vi kan ikke bare sitte trygt i hjemmene våre og se på det som skjer i Palestina hvor sykehus blir bombet og folk dør. Det er lov å bry seg og si hva vi mener, sier han.
– Vi kan ikke bare sitte trygt i hjemmene våre og se på det som skjer i Palestina hvor sykehus blir bombet og folk dør, sier klubbleder Helge Storvik.
Martin Guttormsen Slørdal
Selger lite
Ledelsen i Vinmonopolet er positive til regjeringens råd.
– Dette er et nytt signal fra regjeringen, som vi er positive til. Nå vil vi se nærmere på hva dette betyr for oss, og involvere styret for å få behandlet saken der så raskt som praktisk mulig i et ekstraordinært styremøte, sier administrerende direktør Elisabeth Hunter i Vinmonopolet til NTB.
Samfunns- og myndighetskontakt Halvor Bing Lorentzen sier at de i dag selger svært få varer fra Israel-okkuperte områder.
– Fra Vestbredden ble det solgt 92 liter i fjor og Golanhøydene 3.700 liter av 95 millioner liter totalt.
Lorentzen understreker at dette ikke er produkter Vinmonopolet har bedt om eller etterspurt.
– De er i det såkalte tilleggsutvalget som grossister selger gjennom Vinmonopolet, sier han.
– Dere skal ha styremøte, tror du dette betyr at varene blir fjernet?
– Jeg skal ikke spekulere i det. Men det er et sterkt råd fra regjeringen og noe vi behandler så raskt som praktisk mulig. I løpet av kort tid.
Kundene reagerer
Helge Storvik har tidligere vært ute i HK-Nytt og oppfordrer ledelsen i Vinmonopolet og Helsedepartementet til å gå inn for boikott av vin fra Israel og okkuperte områder.
En av årsakene til klubblederen har frontet dette er at medlemmer opplever en ugrei hverdag ut fra egen samvittighet og situasjoner der kunder reagerer på at de selger produkter fra disse områdene.
Storvik viser også til HKs prinsipp- og handlingsprogram 2021–2024 står følgende:
«Norge har et ansvar for å fordømme ulovlige okkupasjoner, deriblant Palestina og Vest-Sahara.» HK skal «arbeide for boikott av varer produsert av okkupanter på okkupert område.»
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.