JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen fraråder handel med israelske bosettere

Torsdag kom det en offisiell anbefaling til norske selskaper, om å unngå handel og næringsvirksomhet med og i de ulovlige israelske bosetningene.
– Norge har i mange år vært tydelige på at bosetningspolitikken på Vestbredden er i strid med folkeretten, sier utenriksministeren i en pressemelding.

– Norge har i mange år vært tydelige på at bosetningspolitikken på Vestbredden er i strid med folkeretten, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Ole Berg-Rusten

helge@lomedia.no

– Norge har i mange år vært tydelige på at bosetningspolitikken på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, er i strid med folkeretten. Og undergraver muligheten for en fremtidig palestinsk stat, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding.

Norsk Folkehjelp mener dette er et viktig signal fra Regjeringen.

– Vi har nå kommet et skritt nærmere et totalt forbud mot handel med og investeringer i de ulovlige bosetningene. Dette er også et tydelig politisk signal internasjonalt, ikke minst overfor den palestinske befolkninga som har oppfordret til nettopp dette i årevis, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen. 

Torsdag poengterte Johansen i FriFagbevegelse nettopp viktigheten av forbud mot handel og investeringer i okkupasjonen.

– Samarbeidet mellom Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har bidratt til denne frarådingen, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen. 

Aktuelt: 20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

Et skritt nærmere

– Fagforbundet vil sammen med Norsk Folkehjelp fortsette vårt arbeid for et lovforbud mot varer og tjenester fra okkuperte områder. Og at oljefondet avslutter sine investeringer i selskap som medvirker til brudd på folkeretten gjennom å støtte okkupasjonen, sier Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet.

 – Anbefalingen til næringslivet om å sette folkeretten i førersetet når det gjelder investeringer og handel er veldig viktig, og vi vil følge med på at den overholdes, sier Nord.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er glad for at regjeringen nå kommer med en krystallklar fraråding av handel med selskaper som bidrar til å støtte opp om de folkerettsstridige israelske bosetningene.

– FN har gjentatte ganger slått fast at disse bosetningene er folkerettsstridige og et hinder for fred. Regjeringens fraråding er et viktig skritt i riktig retning, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Det sender et klart signal til Israel om at okkupasjonen og folkerettsbrudd er uakseptabelt, legger hun til.

Polet reagerer

Allerede samme dag sendte Vinmonopolet ut en pressemelding med melding om ekstraordinært styremøte, hvor de skal gjøre en ny vurdering av vinene de selger fra Israel-okkuperte områder på Vestbredden og Golanhøydene.

Bakgrunn: Nå kan det bli slutt på vin fra Israel-okkuperte områder

– Dette er et nytt signal fra regjeringen, som vi er positive til. Nå vil vi se nærmere på hva dette betyr for oss, og involvere styret for å få behandlet saken der så raskt som praktisk mulig i et ekstraordinært styremøte, sier administrerende direktør Elisabeth Hunter i Vinmonopolet til NTB.

Annonse
Annonse