JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flytting av arbeidsplasser

Store protester mot flytting av sprit- og vinproduksjon fra Norge til Danmark

Alkoholselskapet Arcus vil bli kraftig nedbemannet, dersom ledelsen gjennomfører planen de har lagt.
Arne Larsen leder fellesklubben til Arcus og Vectura og er konserntillitsvalgt i Arcus.

Arne Larsen leder fellesklubben til Arcus og Vectura og er konserntillitsvalgt i Arcus.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Hva vil vi ha? Fortsatt tapping! Når vil vi ha det? Nå!

Ved Gjelleråsen midt mellom Vestli og Nittedal ropte Arcus-arbeidere og støttespillere blant annet dette kampropet i morgentimene onsdag.

Kort fortalt driver selskapet, som i gamle dager var en del av Vinmonopolet, med produksjon og tapping av sprit og vin. Og fortsatt kort fortalt – se en lengre historikk i faktaboksen – har norske Arcus slått seg sammen med sin finske likesinnede.

Og så har dette nye selskapet, kalt Anora, kjøpt et dansk vintapperi. Og foreslått at vin nå skal tappes i Danmark. Da vil arbeidsplasser gå tapt i Norge.

I morgentimene onsdag skulle det være Anora-styremøte hos Arcus. Men først måtte de av styremedlemmene som var fysisk til stede i Norge passere en rekke folk fra ulike fagforeninger i LO Oslo/Akershus mens kampropet gikk på repeat. Arbeiderne vil ha omkamp, og ønsker at styret ombestemmer seg.

Det er NNN (Norges Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) som organiserer flest på bruket. Men Handel og Kontor (HK) har en funksjonærklubb.

40 ansatte står i fare for å bli overtallige, 30 av dem fra NNN. Da er det 25 fra NNN igjen.

Frustrert

– Vi er samlet for å markere vår frustrasjon og skuffelse. Frustrasjon over at konsernet ikke lenger anerkjenner vår kompetanse og evne til å produsere og distribuere produkter i den norske delen av fusjonen som ble Anora, sier Arne Larsen, som er konserntillitsvalgt i Arcus, men som også har flere hatter – mer om dette om litt.

Larsen sier at de, da sammenslåingen ble drøftet for to år siden, ble lovet at det ikke skulle å få negative konsekvenser for driften i Norge.

NNN-arbeideren har tidligere skrevet om at de ansatte føler seg lurt av eierne, blant annet Stein-Erik Hagen.

Ingunn Gjerstad fra LO i Oslo var blant dem som møtte opp med faner.

Ingunn Gjerstad fra LO i Oslo var blant dem som møtte opp med faner.

Leif Martin Kirknes

Men nå ønsker altså Anora-ledelsen å gjøre deler av tappingen og produksjonen i Finland og Danmark. Norge, ved Arcus, vil sitte igjen med hovedsakelig akevitt- og bitter-produksjonen.

I 2022 ble det produsert 20 millioner liter drikkevarer hos Arcus, i 2026 er det blitt forespeilet 8 millioner liter.

– Jeg tror alle på Gjelleråsen tenker mye om dagen og føler på usikkerheten. Mange føler at de er ført bak lyset under sammenslåingsprosessen, sier Larsen.

Rykter om logistikk-outsourcing

Arne Larsen er i tillegg til å være konserntillitsvalgt i Arcus også leder i fellesklubben til Arcus og Vectura, kalt Vin og Brennevinarbeidernes fellesklubb.

Vectura holder til akkurat samme sted, har opphav fra Vinmonopolet og Arcus, men driver kort fortalt med ren logistikk, som import og transport av vin og sprit.

De er også eid av Anora etter fusjonen, og har også flest organiserte i NNN og noen organiserte i HK.

– I Vectura, på lager og distribusjonssiden, er ting litt mindre håndfast. Men det går rykter om at konsernet ser på muligheten for å sette ut hele eller deler av den operative innen driften, altså NNN sine jobber, på anbud, forteller Larsen.

Anfinn Larsen fra HK-klubben til Vectura.

Anfinn Larsen fra HK-klubben til Vectura.

Leif Martin Kirknes

Anfinn Larsen fra HK-klubben i Vectura var til stede på gårsdagens markering. Han forteller til HK-Nytt at klubben der ikke sitter på noe mer informasjon, men at det ser ut som det primært er NNN-arbeidere som rammes av omorganiseringen i Arcus.

Vectura driver jo på sin side med logistikk, og mindre tapping i Norge vil ikke nødvendigvis gi færre oppgaver på kontoret til Vectura, påpeker han.

– Elendig karma

Det Arne Larsen (NNN) ikke får til å stemme med omorganiseringen, er at han mener den norske delen av Anora har vært lønnsom og bidratt godt til konsernets bunnlinje.

Han legger til at produksjonen på Gjelleråsen er skreddersydd for det norske monopolsystemet.

– Det er dårlig økonomi, stor risiko og elendig karma å slakte den operative delen av Gjelleråsen, sier han.

LO i Oslos leder Ingunn Gjerstad stiller seg spørrende til at eierne ikke lytter til fagkompetansen som finnes på Gjelleråsen, altså NNN-arbeiderne.

– Dette er produksjon som baserer seg på kompetansen hos industriarbeiderne våre. Det har jeg hørt de ikke har så god greie på i Danmark, hvor de har et annet system, sier hun.

Anora bekrefter: Omstillingen vil bli fullført

Anoras kommunikasjonsleder Petra Gräsbeck forteller dagen etter møtet at planene er uendret og at de vil følge tidsplanen de har lagt sammen med fagforeningen og fullføre omstillingen.

– Konkurransesituasjon er tøff, og våre konkurrenter er blant verdens største selskaper i bransjen. Det er en situasjon vi hele tiden må tilpasse oss. Vi må utnytte anleggene og kompetansen vår mest mulig effektivt. Derfor har vi valgt å spesialisere produksjonen på de ulike anleggene, skriver hun i en epost.

Endringen vil ikke ha innvirkning for Vectura-personell nå, ifølge Gräsbeck. Men hun bekrefter at cirka 30 produksjonsarbeidere og 10 ansatte som jobber med støttefunksjoner hos Arcus gradvis vil nedbemannes de neste tre årene.

Gräsbeck skriver at de forstår at det er en vanskelig situasjon for de ansatte.

– Hvordan vil dere følge opp de ansatte som berøres?

– Vi jobber tett med fagforeningene i denne prosessen for å sikre gode overgangsordninger, sånn at alle som blir omfattet føler at de kan avrunde arbeidsforholdet på en verdig måte. Vi håper at de fremlagte og fleksible sluttpakkene vil gjøre at det blir gode løsninger for de som er berørt. Vi har som mål å klare dette med frivillighet og uten oppsigelser, skriver hun.

Gräsbeck mener Anora satser i Norge, siden all produksjon av akevitt og bitter vil skje ved Gjelleråsen. Det vil øke aktiviteten betraktelig, og også overta for akevittapping som skjer i Finland.

– Etter sentraliseringen skal alle de største akevittmerkene i Norden produseres i Norge, skriver hun.

Totalt 40 kan miste jobben.

Totalt 40 kan miste jobben.

Leif Martin Kirknes

– Fortsatt viktig

– Fagforeningene hevder produksjonen ved Arcus i Norge er økonomisk fornuftig og har bidratt positivt til Anoras fortjeneste. Har dere noen kommentarer til dette?

– Arcus er, og vil fortsette å være, en svært viktig del av Anora. Derfor samler vi all produksjon av akevitt og bitter ved anlegget på Gjelleråsen, skriver Gräsbeck.

– Fagforeningene hevder de fabrikkansatte har en spesiell og verdifull kompetanse/kunnskap og at fabrikken ved Arcus i Norge er skreddersydd for å passe det norske monopolsystemet. Noen kommentarer til dette?

– Vi har svært dyktige ansatte med høy kompetanse ved anlegget på Gjelleråsen. Det er kompetanse vi fortsatt vil trenge når all produksjon av akevitt og bitter skal samles der. Det er aldri enkelt å gjennomføre en omstillingsprosess som medfører at vi mister mange dyktige ansatte. Men vi er nødt til å tilpasse oss konkurransesituasjonen, skriver Gräsbeck.

Slik ble Vinmonopolet til Arcus/Vectura

I 1922 ble Vinmonopolet i Norge etablert. Opprinnelig privat, men regulert. Staten tok over i 1939. Noe lignende skjedde i Finland i samme epoke: I 1932 opprettet den finske stat Oy Alkoholiliike Ab, som byttet navn til Alko i 1969.

Etter midten av 90-tallet skjer det tilsvarende saker i Norge og Finland. Med bakgrunn i regler fra EØS og EU må både Vinmonopolet her til lands og Alko i Finland splitte opp butikkdelen og delen som driver med logistikk, distribusjon, produksjon og tapping på flasker.

I Norge splittes bedriftene i 1996 opp i statseide Vinmonopolet og statseide Arcus. I 2001 selger staten 66 prosent av Arcus til et holdingselskap kalt Sucra (Arcus baklengs), som i hovedsak eies av et knippe aktører fra norsk landbruksnæring, samt noen norske og internasjonale selskaper innenfor alkoholindustrien. I 2003 kjøper Sucra hele Arcus. Etter dette har eierskapet tidvis byttet hender. I 2013 skilles logistikkavdelingen Vectura ut som et eget selskap underlagt Arcus-gruppen, til protest fra fagforeningene.

I Finland valgte de å omorganisere sitt vinmonopol ved å gjøre det om til Altia Group, bestående av Alko (distribusjon og monopol), Primalco (produksjon) og Havistra (grossistvirksomhet). I 1998 splittes butikken Alko ut fra Altia Group, og Altia Group får navnet Altia Oyj. Siden den tid har Altia vokst i alkoholbransjen i Norden og Baltikum blant annet gjennom oppkjøp av Oslo-baserte Scandinavian Beverage Group (2005) og kjente svenske merkevarer innenfor alkohol.

Så spoler vi fram til 2020. Det kommer melding om at Vectura ønsker å fusjonere med finske Altia. Vedtatt i 2021. De to største eierne ble på dette tidspunktet Canica – Stein Erik Hagen m/familie (22,4 %) og Vake Oy – et utviklingsselskap eid av den finske staten (19,4 %) – som i 2023 har blitt byttet til investeringsselskapet Solidium Oy, eid av den finske staten. Geveran Trading, Jon Fredrik Baksaas, eier også noen prosent.

Fusjonen gjennomføres i 2021, fellesselskapet får navnet Anora og hovedkontor i Helsingfors. I 2022 kjøper den nye kjempen opp danske Globus Wine. Det er her Anora nå ønsker å tappa sin vin, også til det norske markedet, i stedet for hos Arcus på Gjelleråsen. Blant annet den populære vinen Falling Feather tappes i dag på Gjelleråsen før flaskene når polet og restauranter.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Slik ble Vinmonopolet til Arcus/Vectura

I 1922 ble Vinmonopolet i Norge etablert. Opprinnelig privat, men regulert. Staten tok over i 1939. Noe lignende skjedde i Finland i samme epoke: I 1932 opprettet den finske stat Oy Alkoholiliike Ab, som byttet navn til Alko i 1969.

Etter midten av 90-tallet skjer det tilsvarende saker i Norge og Finland. Med bakgrunn i regler fra EØS og EU må både Vinmonopolet her til lands og Alko i Finland splitte opp butikkdelen og delen som driver med logistikk, distribusjon, produksjon og tapping på flasker.

I Norge splittes bedriftene i 1996 opp i statseide Vinmonopolet og statseide Arcus. I 2001 selger staten 66 prosent av Arcus til et holdingselskap kalt Sucra (Arcus baklengs), som i hovedsak eies av et knippe aktører fra norsk landbruksnæring, samt noen norske og internasjonale selskaper innenfor alkoholindustrien. I 2003 kjøper Sucra hele Arcus. Etter dette har eierskapet tidvis byttet hender. I 2013 skilles logistikkavdelingen Vectura ut som et eget selskap underlagt Arcus-gruppen, til protest fra fagforeningene.

I Finland valgte de å omorganisere sitt vinmonopol ved å gjøre det om til Altia Group, bestående av Alko (distribusjon og monopol), Primalco (produksjon) og Havistra (grossistvirksomhet). I 1998 splittes butikken Alko ut fra Altia Group, og Altia Group får navnet Altia Oyj. Siden den tid har Altia vokst i alkoholbransjen i Norden og Baltikum blant annet gjennom oppkjøp av Oslo-baserte Scandinavian Beverage Group (2005) og kjente svenske merkevarer innenfor alkohol.

Så spoler vi fram til 2020. Det kommer melding om at Vectura ønsker å fusjonere med finske Altia. Vedtatt i 2021. De to største eierne ble på dette tidspunktet Canica – Stein Erik Hagen m/familie (22,4 %) og Vake Oy – et utviklingsselskap eid av den finske staten (19,4 %) – som i 2023 har blitt byttet til investeringsselskapet Solidium Oy, eid av den finske staten. Geveran Trading, Jon Fredrik Baksaas, eier også noen prosent.

Fusjonen gjennomføres i 2021, fellesselskapet får navnet Anora og hovedkontor i Helsingfors. I 2022 kjøper den nye kjempen opp danske Globus Wine. Det er her Anora nå ønsker å tappa sin vin, også til det norske markedet, i stedet for hos Arcus på Gjelleråsen. Blant annet den populære vinen Falling Feather tappes i dag på Gjelleråsen før flaskene når polet og restauranter.