JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefravær

Usikker framtid for sykelønna: – Et angrep på arbeiderklassen

Nå vil Christopher Beckham at full lønn under sykdom blir et krav i lønnsoppgjøret.
HK-lederen er spesielt bekymret for de lavest lønte dersom kutt i sykelønna blir en realitet.

HK-lederen er spesielt bekymret for de lavest lønte dersom kutt i sykelønna blir en realitet.

Brian Cliff Olguin

lene.svenning@lomedia.no

Onsdag kveld ble det klart: LO og resten av fagbevegelsen fikk ikke med seg arbeidsgiverne på en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv (IA).

IA-avtalen er en avtale mellom staten, arbeidstakerne og arbeidsgiverne som skal legge til rette for at så mange som mulig kan jobbe så mye som mulig. Den første IA-avtalen ble inngått i 2001.

LO krevde at sykelønnsordningen, som gir arbeidstakerne rett til full lønn under sykdom i opptil et år, skulle fredes i nye fire år.

Det ville ikke NHO være med på. Dermed ble det ingen ny IA-avtale fra nyttår.

Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor (HK), er svært skuffet.

– Dette betyr at sykelønnas skjebne blir overlatt til regjeringen og Stortinget. Jeg frykter at om Høyre, FrP og Venstre får flertall på Stortinget etter høstens valg, vil de kutte i sykelønna, sier han til HK-Nytt.

Innsikt: IA-avtalen røk. Hva skjer med sykelønna nå?

– Angrep på arbeiderklassen

Beckham mener at svekkelser av sykelønnsordningen, enten det dreier seg om kutt ved starten av en sykmelding eller lavere ytelser for langtidssykmeldte, vil ramme arbeidstakerne hardt.

– Folk blir ikke friskere av å få mindre penger.

Forbundslederen er særlig bekymret for de lavest lønte.

– Jeg er forbanna. Det er uakseptabelt å ta fra folk på minstelønnssatser, mens ledere og store funksjonærgrupper har rett til full lønn under sykdom gjennom sine avtaler, sier Beckham.

Han mener kutt i sykelønnsordninga vil få dramatiske følger for mange.

– Kutt i sykelønna er et angrep på arbeiderklassen.

Krav i mellomoppgjøret

I 2022 fikk HK forhandlet fram rett til full lønn under sykdom i tre måneder i den mest utbredte tariffavtalen i varehandelen – Landsoverenskomsten mellom HK og Virke.

Beckham vil forsøke å få rett til full lønn under sykdom i flere tariffavtaler. Da vil ikke arbeidstakerne være avhengig av hva politikerne bestemmer.

Forbundslederen mener første mulighet for å få til det er i lønnsoppgjøret i 2025. Det er et såkalt mellomoppgjør.

– Men i mellomoppgjørene forhandler dere bare om lønn?

– Det er mange måter å forhandle lønn på. Det kan hende det blir en bratt oppoverbakke. Dette vil jeg ta opp internt i LO, så får vi ta stilling til hvordan vi skal få det til, sier han.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum har allerede tatt til orde for å fremme krav om full sykelønn i hovedoppgjøret i 2026.

Viktig stortingsvalg

LO har beskyldt NHO for å satse på at høyresiden vinner stortingsvalget neste år for å få til et kutt i sykelønna.

– Ved å torpedere en avtale nå, satser NHO og de andre arbeidsgiverne på at høyrepartiene skal vinne valget neste år, for så å få til et kutt i sykelønna. Det er dumt og usosialt, men det viktigste er at dette ikke bidrar til at flere kan stå i jobb, sier LO-nestleder Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Det avviser NHO. Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og tariff, sier derimot at de har ønsket å utrede sykelønnsordningen.

Uten en IA-avtale mener Beckham at stortingsvalget til høsten blir viktigere enn noensinne.

– Nå må folk være bevisst på hvilke partier som vil beholde sykelønnsordningen, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse