Kommuneoppgjøret
– Streikeviljen blant våre medlemmer er stor, sier forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund
Skolenes landsforbund (SL) krever økt kjøpekraft for sine medlemmer – og ønsker ikke at det settes av penger til lokale forhandlinger.
STREIKEKLAR: – Våre medlemmer må sikres økt kjøpekraft og en lønnsvekst på over 2,8 prosent, sier Anne Finborud.
Håvard Sæbø
sidsel@lomedia.no
Onsdag startet lønnsoppgjøret i kommunal sektor. Skolenes landsforbund (SL) er en del av forhandlingsdelegasjonen til LO Kommune. LO Kommune, YS Kommune, Unio Kommune og Akademikerne Kommune overleverte sine krav til kommunenes organisasjon KS.
Mye delt: – Du bør vere stolt av å streike
Skuffa over KS
– Vi er skuffa over tilbudet fra KS, dersom tilbudet varsler manglende vilje til å gå over ramma for frontfaget på 2,7 prosent, noe som vil innebære en reallønnsnedgang for våre medlemmer. I hovedoppgjøret i fjor viste det seg i ettertid at privat sektor i realiteten fikk en lønnsvekst på over 1,7, som da var ramma i frontfaget – mens det i offentlig sektor ble stressa at vi måtte holde oss innenfor ramma. Slik er det, det ligger i frontfagsmodellen at noen ganger kan privat sektor ende opp med å gå over ramma og andre ganger er det offentlig sektor som får mer, sier Finborud.
Hun understreker at det også ligger innenfor frontfagsmodellen at mindrelønnsutvikling i sektorer skal tas hensyn til – og at frontfagsmodellen i seg selv ikke er et hinder for å gi kommuneansatte økt kjøpekraft. Anne Finborud viser også til at vi er i en koronatid som har vært og er krevende for mange yrkesgrupper i offentlig sektor.
– Våre medlemmer må sikres økt kjøpekraft og en lønnsvekst på over 2,8 prosent, sier Anne Finborud.
Innsikt: Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Ønsker ikke lokale forhandlinger
KS har foreslått å avsette lønnsmidler til lokale forhandlinger.
– Det er vi sterkt imot. Vi hadde møte på Teams med våre hovedtillitsvalgte onsdag. De sier at lokale lønnsforhandlinger vil være ekstra krevende i år, i en tid da vi skal bygge opp skolene igjen etter pandemien. Lokale forhandlinger er egna til å skape splid mellom partene på den enkelte skole – og det vil kreve mye tid for ansatte som fra før er veldig belasta med arbeidsoppgaver. Dessuten er det ikke streikerett på lønn som gis i lokale forhandlinger, sier Anne Finborud.
Hun understreker også at både LO og SL prinsipielt er for sentral lønnsdannelse og kollektive avtaler.
Debatt: «Ansatte i skolen må prioriteres i vaksinekøen»
– Stor streikevilje
Over helga møtes parterne igjen mandag, og da er det først og fremst ramma som er tema.
– Vi håper å komme til enighet, men i år er streikeviljen blant våre medlemmer stor, sier forbundsleder Anne Finborud i SL.
Hun forteller at SL nå jobber med å forberede en eventuell streik.
Mye lest: Mette Johnsen Walker (57) er valgt til ny forbundsleder i Skolenes landsforbund