JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for private penger i videregående skoler

Skolene kan få nytt utstyr og utdanne flere til jobb i samarbeid med næringslivet, mener Frp.
Frp-politiker vil tilrettelegge for privat kapital i videregående skoler. Blant annet for å oppdatere utstyret.

Frp-politiker vil tilrettelegge for privat kapital i videregående skoler. Blant annet for å oppdatere utstyret.

Thomas Brun, NTB scanpix/ANB

– Både elever, lærere og næringsliv påpeker ofte at utstyret i videregående skoler er for dårlig. For å fornye dette utstyret kan et av virkemidlene være å kopiere modellen fra kulturlivet og invitere næringslivet, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

God inspirasjon

Steffensen skisserer en løsning identisk med gaveforsterkningsordningen i kulturlivet. Det er en ordning som ble innført i 2014 og som i 2018 beløper seg til 70 millioner kroner. Ordningen innebærer at staten yter et tillegg på 25 prosent av gavebeløpet som gis fra private til kulturinstitusjonene.

Foruten gaver til museene er også musikk, litteratur, scenekunst, visuell kunst og kulturbygg omfattet av denne ordningen.

– Detaljene for hvordan dette kan innrettes på videregående skoler har jeg ikke tenkt på, men modellen for kultur er i hvert fall god inspirasjon, mener Frp-politikeren.

Frp ønsker LO-samarbeid, sier Siv Jensen

Fra Toyota til Tesla

Steffensen, som er leder av utdanningskomiteen på Stortinget, sier at ordningen med gaveforsterkninger vil gi en bredere finansiering av skolene.

– Måten det gjøres på er gjennom et offentlig-privat samarbeid. Gaveforsterkning i videregående skoler, som betyr at private givere åpner for at man kan søke fra en nasjonal pott, kan være en ny måte å tenke på, mener Frp-politikeren.

Han synes det er trist at yrkesfagelever får opplæring i gamle eller utdaterte maskiner.

– Overgangen blir voldsom hvis man bruker skolegangen til å være mekaniker på en 20 år gammel Toyota til å håndtere en splitter ny Tesla på jobb, sier Steffensen.

Gave fra entreprenører

Som et eksempel bruker han et entreprenørfirma som gir nytt utstyr til en skole. Slik ordningen fungerer vil da skolen også kunne få penger fra en statlig pott.

– Skolene får flere finansieringskilder, og det er positivt. Ordningen vil belønne virksomheter som er aktive og flinke til å tiltrekke seg private givere og som samarbeider godt med det lokale næringslivet. Det er ikke noe negativt. Det er tvert imot selve intensjonen, mener Steffensen.

– Bedre samarbeid mellom næringsliv og skole er nøkkelen for at flere utdannes til jobb og ikke arbeidsledighet, sier Steffensen, som ikke møter motbør hos regjeringspartner Høyre. Kent Gudmundsen stiller seg ikke avvisende og betegner utspillet som interessant.

Ansvarsfraskrivelse

Martin Henriksen, Aps utdanningspolitiske talsperson, kaller derimot utspillet fra Steffensen for en «håpløs ansvarsfraskrivelse» fra regjeringen overfor landets videregående skoler.

– Vi har i fem-seks år foreslått et utstyrsløft til videregående skoler på 100 millioner kroner i året over en periode på ti år uten å få med oss regjeringen. I stedet for å være avhengig av privat næringsliv, har jeg en enkel løsning. Det er at regjeringen må bevilge penger til utstyr. Det er en fallitterklæring å be næringslivet om å løse en utfordring regjeringen selv burde ha fikset, sier han til ANB.

Ifølge Henriksen er utstyret ved mange skoler så gammelt at det først og fremst er av historisk interesse.

– Når regjeringen prioriterer skattekutt framfor skole, får det slike konsekvenser. Vi har ingenting imot at videregående skoler inngår et samarbeid med bedrifter, men det er et offentlig ansvar at alle elever jobber med et utstyr som er moderne og ikke utdatert. Regjeringen må slutte med slike fikse ideer og heller begynne å bevilge penger, understreker Henriksen. (ANB)

Bompengeparti satser nasjonalt – kan stjele velgere fra Frp

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse