TAPER PÅ PENSJONISTER: Landsstyret vedtok å øke betalingen for forsikringer for pensjonister for å gi forbundet økt økonomisk handlingsrom. I dag betaler ikke pensjonistene de forsikringene deres faktisk koster .
Sidsel Valum
Landsstyret i Skolenes landsforbund (SL) har vedtatt økte satser for pensjonister
Det blir dyrere for pensjonister: – Vi rekrutterer flest over 50 år
Medlemstallet i Skolenes landsforbund (SL) står på stedet hvil og er omtrent det samme som for ett år siden – cirka 7.600. Nestleder og hovedkasserer Bodil Gullseth frykter for økonomien til forbundet hvis pensjonistene fortsatt skal subsidieres med forsikringer som er billigere enn hva de koster SL.
sidsel@lomedia.no
FRYKTER PENSJONISTSMELL: – Hvis vi ikke regulerer blir handlingsrommet vårt mindre, sa andre nestleder og hovedkasserer Bodil Gullseth og viste til at forbundet har et underskudd på over to millioner kroner fordi pensjonistene ikke betaler det forsikringene deres faktisk koster. Hun frykter at underskuddet vil kunne øke faretruende med et økende antall pensjonister.
Sidsel Valum
Medlemstallet i SL har stagnert og viste også i en periode i 2021 en tilbakegang på 191 medlemmer og er dermed langt fra å oppfylle målsettinga om en medlemsvekst på 500 i inneværende år – som landsstyret stipulerte og la til grunn da det vedtok årsbudsjettet for 2022 i september. Det skjer i samme periode som SL – med økonomisk støtte fra LO – deltar i det treårige prosjektet LO for alle som nå er inne i sitt avslutningsår. Pandemien har gjort at prosjektet – som har som mål å rekruttere flere medlemmer med høyere utdanning – i en periode stoppet helt opp i forbundet inntil ny prosjektsekretær, Asgeir Kabuba Kjeldstad, tiltrådte høsten 2021. Han – med erfaring både som lærer og fra radiovirksomhet – har bidratt til at forbundet på mange måter jobber mer tidsriktig med kommunikasjon gjennom for eksempel webinarer og podkaster i forbundets regi i tillegg til vervetiltak. Men den store tilstrømningen av yngre medlemmer lar vente på seg.
– Vi rekrutterer flest over 50 år, det vil si at vi får en økning i antall pensjonister framover, sa første nestleder Jon Oddvar Holthe da han innledet til debatt om verving under landsstyremøtet på Sørmarka konferansesenter i det som nå er Viken fylke 23.–25. mars.
– Hvordan skal vi sørge for at ikke halvparten av medlemmene våre er pensjonister om ti år? var et spørsmål han reiste.
Holthe viste til at forbundet blant annet jobber med ny profil for hjemmesida til SL som landsstyret har avsatt penger til et forprosjekt til i 2022 og som etter planen skal lanseres i 2023.
Forbundssekretær Jeanine Norstad viste til at forbundet i tillegg også har begynt å jobbe på nye måter for å nå yngre medlemmer. Hun viste til at SL det siste året har arrangert flere webinarer med blant annet råd og tips til nye tillitsvalgte og om jobbsøking og jobbintervju for lærerstudenter.
– Vi må ha noe å tilby en ny generasjon som er opptatt av å få noe igjen, sa hun og la til at hun er glad for at SL nå også skal få et nytt datasystem for registrering av medlemmer som ventes å bli et bedre verktøy for forbundskontoret og tillitsvalgte.
Betaler dyrt for pensjonistene
TAPER PÅ PENSJONISTER: Landsstyret vedtok å øke betalingen for forsikringer for pensjonister for å gi forbundet økt økonomisk handlingsrom. I dag betaler ikke pensjonistene de forsikringene deres faktisk koster .
Sidsel Valum
Av de 7632 medlemmene i Skolenes landsforbund (per 23. mars 2022) er over 2000 pensjonister. Ifølge vedtektene (§ 12) er alderspensjonister og uførepensjonister fritatt fra å betale kontingent. Det skjer ikke automatisk, medlemmene må selv melde fra til forbundskontoret om at de blir pensjonister. De betaler deretter et årlig beløp som delvis dekker informasjon, kollektive forsikringer og saksbehandling for pensjonister. Det er landsstyret som ifølge vedtektene fastsetter det årlige beløpet.
– Forsikringspremiene har økt de siste årene uten at forsikringspremiene for alders- og uførepensjonister har blitt endret. Det gir et underskudd på over to millioner kroner, slo andre nestleder og hovedkasserer Bodil Gullseth fast da hun la fram regnskap for 2021 og revidert budsjett for 2022.
I årene som kommer frykter hovedkassereren at utgiftene for pensjonister vil fortsette å øke på grunn av alderssammensetningen blant medlemmene.
– Gjennomsnittsalderen i forbund et stiger. 1965-årgangen var en stund den største aldersgruppa, sa hun og advarte mot at underskuddet som skyldes pensjonister vil øke faretruende om ikke forsikringssummen for pensjonister økes.
– Hvis vi ikke regulerer blir handlingsrommet vårt mindre. Per nå er det greit, men det er mange ønsker fra fylkeslagene vi ikke kan innfri, sa hun.
Nye søknadsfrister
SL deler hvert år ut studiestipender som er ment å være bidrag til å gjennomføre et studie og ikke en finansieringsordning. Det er avsatt 100.000 kroner til stipender i vårhalvåret og 100.000 kroner til høsthalvåret. Forbundet vil etter vedtak i landsstyret forenkle prosedyrene for å søke om studiestipend. I vår blir søknadsfristen som tidligere 1. mai. Høsten 2022 blir søknadsfristen 15. oktober og våren 2023 15. mai. Tidligere har søknadsfristene gjort det vanskelig å få utbetalt studiestøtten i riktig økonomiår.
Jubileumsfeiring
Landsstyret har vedtatt å gi forbundsstyret fullmakt til å avsette midler til feiring av at SL i år er 40 år. Det var enighet om at penger som avsettes til feiring skal fordeles til lokale lag og foreninger som ønsker å gjøre litt ekstra stas på sine medlemmer i jubileumsåret.
– Jeg oppfordrer medlemmene til å flagge på den dagen. Mange foreninger i SL er eldre enn forbundet. Det er mye
historie rundt omkring i landet, sa forbundets første forbundsleder, Sverre Worum som mente det kan gi grunnlag for mye interessant historiefortelling i forbindelse med feiringen.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin