Yrkesfaglærer Einar Aanensen Sørensen frykter at nedvurderingen av høyere yrkesfaglig utdanning ikke bare er utbredt i offentlige organer, men også i hans egen fagorganisasjon.
Privat/Oslo Met
Høyere yrkesfaglig utdanning:
Einar møtte motbør i egen fagforening da han krevde lønnsopprykk
Einar Aanensen Sørensen tok mastergrad i yrkespedagogikk ved OsloMet, men møtte motbør både av fylkeskommunen og egen fagorganisasjon da han ville ha uttelling for utdannelsen.
sidsel@lomedia.no
Først da OsloMet tok opp saken med Utdanningsforbundet, fikk yrkesfaglæreren opprykk til stillingskode som lektor.
• Les også: Einar tok mastergrad, men fikk ikke mer i lønn: – Jeg ble selvsagt veldig skuffet
Sørensen understreker at han først og fremst er opptatt av det prinsipielle i sin sak og at den illustrerer at det fortsatt er langt fram til at høyere yrkesfaglig utdanning sidestilles med akademisk høyere utdanning.
Det han frykter, er at nedvurderingen av høyere yrkesfaglig utdanning ikke bare er utbredt i offentlige organer som fylkeskommunene, men også i hans egen fagorganisasjon.
Utdanningsforbundet uenig i at Sørensen ikke fikk deres støtte
Sørensen viser til en kommentar fra Utdanningsforbundets leder Steffen Handal, som til FriFagbevegelse har gitt uttrykk for at han er glad for at Sørensens sak ble løst slik at han omsider fikk stillingsopprykk, men som også uttaler at forbundet ikke kjenner seg igjen i måten saken er framstilt på.
– Utdanningsforbundet har støttet medlemmet i denne saken. På grunn av ulike opptaksregler til masterstudier og et komplisert regelverk, tok det dessverre for lang tid før fylkeskommunen trakk en endelig og positiv konklusjon for vårt medlem, skriver Handal.
Det mener Sørensen er feil. Han sier han ble motarbeidet av sitt eget forbund da han krevde opprykk til stillingskode som lektor etter en mastergrad i yrkespedagogikk ved OsloMet.
− Det Utdanningsforbundet uttaler om saken min, viser at de kanskje ikke kjenner til hva som faktisk skjedde her i Rogaland, sier Sørensen.
Her forklarer Einar hva som skjedde i Rogaland:
Det var i september i fjor at Rogaland fylkeskommune avslo Sørensens krav om stillingsopprykk til lektor etter å ha tatt en mastergrad i yrkespedagogikk ved OsloMet − med begrunnelse i fylkeskommunens fortolkning av teksten i hovedtariffavtalens vedlegg 6.
Sørensen viser til at fylkeslaget til Utdanningsforbundet i Rogaland ikke fant å kunne støtte hans krav og at de viste til at forhandlingsutvalget i Utdanningsforbundet sentralt gikk imot det med følgende begrunnelse:
«Forhandlingsavdelingen mener at siden fagskole ikke regnes som høyere utdanning, kan de ikke støtte at han får lektorkode. For å få lektorkode kreves det 5 års høyere utdanning der mastergrad er en del av dette.»
Takker Grete Haaland ved OsloMet for støtten
− Det var ene og alene takket være professor og studieleder Grete Haaland ved OsloMet at min sak ble løst, sier han.
At Utdanningsforbundet i Rogaland snudde i saken og støttet hans krav, skjedde ifølge Sørensen på bakgrunn av at Grete Haaland tok opp saken med forbundet sentralt og at forhandlingsutvalget etter det skiftet standpunkt.
Det var etter henvendelse fra Grete Haaland at Rogaland fylkeskommune gjorde helomvending i saken. I et rundskriv til alle rektorer i Rogaland fylke datert 5. desember 2019 om yrkesfaglærere med mastergrad viser fylkeskommunen til henvendelsen fra OsloMet og til hans sak.
Dette mener Skolenes landsforbund (SL)
Geir Allan Stava er representant for SL Rogaland i landsstyret og forbundssekretær i forbundet. Dette sier han om saken til Einar Aanensen Sørensen:
«Lærerstigene er ikke tilpasset yrkesfag. De er utviklet av folk som kun tenker studiepoeng fra høyskole eller universitet. Kompetanse man får gjennom for eksempel flere fagbrev og fagskoleutdanning gir ikke rettferdig uttelling i stillingskode og lønn. Det er på tide at også yrkesfaglærere får en karrierestige på lik linje med andre lærere.
Også lærerutdanningen må bli mer imøtekommende for dem som ønsker å bli yrkesfaglærere. Fagskoleutdanning, kombinert med fag- eller svennebrev bør kvalifisere til opptak til PPU. En bør i tillegg se om det er andre muligheter for kvalifisering til PPU for kommende yrkesfaglærere enn i dag. I dag er opptaksforskriften for PPU innrettet slik at det kun er YFL-veien gjennom universitets- og høyskolesektoren som gir adgang til PPU.»
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Benjamin A. Ward
Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer
Arbeidet med særaldersgrense pågår, og til sommeren skal regelverket avklares.
Tri Nguyen Dinh