Høring om ny opplæringslov:
Ny opplæringslov utfordrer Ap og Sp på tillitsreformen, mener KS
Forslaget til ny opplæringslov kan bli den første prøvesteinen for Ap og Sp på tillitsreformen, mener KS. Skolenes landsforbund ber regjeringa lese hver paragraf med «tillitsreformbriller» på.
Støre-regjeringa må lese forslaget til ny opplæringslov med «tillitsreformbriller» på, ber SL
Colourbox.com
sidsel@lomedia.no
Kunnskapsdepartementets forslag til ny opplæringslov er så detaljert at den kan bryte med regjeringens løfte om å gi offentlige ansatte mer tid og tillit, advarer KS om ifølge Kommunal rapport.
«Demokratiet er avhengig av tillit. Det gjelder både tillit til kommuner og fylkeskommuner som lokaldemokrati og tjenesteansvarlige, og til ansatte som utførere av tjenestene», skriver KS i innledningen til sin høringsuttalelse til lovforslaget som Solberg-regjeringa sendte på høring i august 2021.
«Loven kan bli det det første eksemplet på hvor dragkampen vil ende mellom regjeringens ønske om å sette konkrete mål og krav til Kommune-Norge og det å gi sektoren tillit», skriver KS.
Ber regjeringen ta tillitsreformbrillene på
I innledningen til sitt høringssvar skriver Skolenes landsforbund (SL) at Støre-regjeringa bør lese hver paragraf i lovforslaget med «tillitsreformbriller» på.
Forbundssekretær Geir Allan Stava har representert Skolenes landsforbund (SL) i referansegruppa til Opplæringslovutvalget og har ført høringsuttalelsen til SL i pennen.
Runar Nørstad/Skolenes landsforbund
«Den nye opplæringsloven bør være gjennomsyret av tankegangen om en tillitsreform, og likeledes forskriftene som skal utarbeides i kjølvannet av den nye loven. Loven må utformes slik at den legger til rette for en tillitsreform, og ikke slik at den blir en hindring», skriver Skolenes landsforbund (SL) innledningsvis i sitt høringssvar.
Ny lov tidligst 2023–2024
Solberg-regjeringa sendte forslag til ny opplæringslov på høring i august 2021 med høringsfrist 20. desember.
Støre-regjeringa tar sikte på å legge fram et lovforslag om ny opplæringslov og endringer i friskoleloven for Stortinget våren 2023.
Ny lov vil tidligst tre i kraft skoleåret 2023–2024.