VIL EFFEKTIVISERE: Moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil fornye staten ? ved hjelp av mer samarbeid, mindre byråkrati og økt satsing på digitalisering.
Ole Palmstrøm
Sanner møter LO på Kartellkonferansen
Den nye sjefen til de statsansatte vil ha mindre byråkrati – ikke færre byråkrater. Tirsdag 19. november er han på plass på Gol for å møte om lag 200 tillitsvalgte for offentlig ansatte fra hele landet.
morten.hansen@lomedia.no
I regjeringsplattformen til Høyre og Fremskrittspartiet står det at de vil «gjennomgå strukturen i departementene og direktoratene, med sikte på å forenkle og avbyråkratisere».
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) forklarer at regjeringen vil at staten skal bli en mer moderne arbeidsgiver.
– Vi er opptatt av å forenkle, fornye og forbedre. Staten skal være en moderne arbeidsgiver, og ha attraktive arbeidsplasser. Samtidig skal brukerne av offentlig sektor få bedre og raskere hjelp, sier Sanner.
Han understreker at dette ikke handler om at de ansatte skal løpe raskere.
– Modernisering handler om å fjerne tidstyvene som arbeidstakerne møter i hverdagen. Det er for mye kontroll, rapportering og for mange møter. Man får for lite tid til å bruke sin kompetanse på kjerneoppgavene, fastslår Sanner.
Effektivt byråkrati
Han har brukt den første tiden til å lytte til det han selv karakteriserer som meget kompetente medarbeidere. Den nye kommunal- og moderniseringsministeren ønsker å være lyttende, og bruke kompetansen som finnes i og utenfor departementet.
– Jeg skal lytte først, så foreta de politiske beslutningene etterpå. Til syvende og sist er det kvaliteten på tjenestene som er avgjørende – ikke ideologi, sier Sanner.
Han understreker at det er pragmatisme som er avgjørende for hvem som skal utføre de offentlige tjenestene.
– Det er ikke ideologi eller økonomi som er avgjørende. Vi vil sikre best mulig tjenester. Det er ikke privatisering å slippe private til. Det handler om å sikre mangfold, påpeker Sanner.
Han vil bruke både offentlig og privat sektor, samt frivillige organisasjoner, for å gi brukerne bedre tjenester.
For å klare det, mener Sanner det trengs det mindre byråkrati. Det betyr ikke færre byråkrater.
– Når vi snakker om å avbyråkratisere, så handler ikke det nødvendigvis om at det skal bli færre byråkrater. Det handler om å få et bedre byråkrati, sier Sanner.
Viderefører FAD
Han mener regjeringen allerede er i gang med å få det til. Fra nyttår blir Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD), Kommunal- og regionaldepartementet (KRD), samt Miljødepartementets planavdeling slått sammen.
Sanner er minister for et enormt departement som har ansvaret for både stat og kommune.
– Det er et historisk grep, og innebærer at vi får muligheten til å se fornyelse av stat og kommune i en helt annen sammenheng. Sammenslåingen er en illustrasjon på hva vi vil: Mer og bedre samordning – og økt gjennomføringskraft, fastslår Sanner.
Regjeringen har fått kritikk for dette grepet. LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, har uttalt at hun tviler på at et superdepartement er den beste løsningen, siden staten står foran omfattende endringer de kommende årene.
Sanner er uenig med dem som mener at det å legge ned FAD, som ble opprettet av en borgerlig regjering i 2004, er feil vei å gå.
– Det handler ikke om å legge ned. Det handler om å gi økt kraft til oppgavene. Nå får vi mulighet til å se stat og kommune i en sammenheng. Tiden endrer seg. Det er ti år siden Morten Andreas Meyer ble moderniseringsminister. Jeg har ikke tenkt å se ti år tilbake, jeg vil se ti år framover. Jeg ser allerede nå at det er store muligheter ved sammenslåingen, konstaterer Sanner.
Behandler LO som de andre
Det som Sanner ser på som muligheter, vil bety endringer for de som jobber i de aktuelle departementene. Deres nye politiske sjef både håper og tror de vil få mer spennende arbeidsdager.
– Jeg har respekt for at endringer er krevende, men jeg er opptatt at vi nå må se på mulighetene. Mitt inntrykk er at det som skjer, så langt, er godt mottatt både i departementene og utenfor.
Han er opptatt av å ha et godt forhold til sine ansatte – og til deres organisasjoner. Den forrige regjeringen hadde et nært forhold til LO, med et formalisert fagligpolitisk samarbeid. Det har ikke den sittende regjeringen.
– Jeg er opptatt av å behandle alle likt. Det skal være et godt samarbeid med alle. Vi kommer ikke til å være enige om alt, men det er mye vi er – eller nesten er – enige om, sier statsråden.
Han poengterer at trepartssamarbeidet ligger fast – også under denne regjeringen, og understreker at videreføringen fagforeningsfradraget er en erkjennelse av at et velorganisert arbeidsliv er et gode.
– Jeg vil si at jeg har et godt forhold til LO, og oppfatter at de er opptatt av å finne løsninger. Vi må ikke gjøre alt til problemer og diskusjoner. La oss samarbeide der vi kan samarbeide, understreker Sanner.
Kartellkonferansen:
LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.
Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.
Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet.
Kartellkonferansen:
LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.
Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.
Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen