Kjemper mot masseoppsigelser
Marine Harvest sier opp 1200 i Chile, på grunn av laksesykdommen ILA. Oppsigelsene trer i kraft i juni. Chilenske laksearbeidere protesterer.
Saken oppsummert
Det er trolig bedriften Chinquihue utenfor Puerto Montt som blir hardest rammet, men flere andre anlegg og oppdrettsanlegg blir også stengt. Da oppsigelsene ble varslet, bestemte de fire fagforeningene i bedriften seg for å reise til Santiago for å forsøke å hindre at fabrikken blir stengt.
Full støtte fra CUT
For et par dager siden møtte de representanter for regjeringen og den norske ambassaden i Santiago.
– Vi håper å få snudd denne avgjørelsen, spesielt på grunn av de sosiale konsekvenser som de massive oppsigelser kommer til å forårsake, sa Jaime Coronado Cumian, sekretær for fagforeningen EICOSAL 2.
Fem tusen rammes
– Det er et veldig enkelt regnestykke. Hvis disse tusen arbeiderne ganges med fem i en familie, da er det ikke tusen, men fem tusen som rammes. Både barn, kvinner og eldre. De sosiale konsekvensene vil bli enorme, fastslo Jaime Coronado.
Fagforeningene holdt en pressekonferanse i kontoret til det chilenske LO (CUT) og fikk støtte både fra sentralt LO-hold og fra medlemmer av parlamentet.
Leverte klage
Men en annen tillitsvalgt, Elias Traimún, som leder fagforeningen el Teniente i samme bedrift, har gitt opp håpet. Han sier at stengingen av bedriften er urokkelig nå, og at denne avgjørelsen ble tatt tusenvis av kilometer fra Puerto Montt, nemlig i Norge. I februar leverte fagforeningen inn en klage til retten i Puerto Montt, mot annonseringen av masseoppsigelser.
Regjeringen må bidra
Traimún mente at regjeringen bør være med som deltager i denne konflikten fordi staten betaler laksindustrien om lag 200 dollar for hver arbeider for å holde på arbeidsplassene.
– Det betyr at vi har en månedslønn på 2970 kroner. Og det bedriften betaler, er 1870 kroner fordi resten blir betalt av regjeringen. Staten bør være part i saken, ettersom den gir årlige vannkonsesjoner for 770 kroner pr. hektar, sa han.


Nå: 0 stillingsannonser