Klimameldingen utsatt igjen
Først neste år vil regjeringen gi sitt svar på hvordan Norge skal klare å kutte 20 prosent av klimautslippene innen 2020.
Den såkalte klimameldingen skulle egentlig legges fram for Stortinget i høst, ett år senere enn forutsatt. Nå ryker også denne tidsplanen.
– Angrepet på regjeringskvartalet har skapt forsinkelser. Mange i departementene sitter med PC-en på fanget og jobber, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til NTB.
Uenighet innad i regjeringen og mellom de ulike departementene gjør ikke jobben enklere. Solheim medgir at det hadde vært lettere å nå klimamålet om stortingsmeldingen hadde kommet i 2010 som planlagt.
– Det er ikke fnugg av tvil om at det. Jo færre år å dele en kostnad på, jo høyere blir den. Men at meldingen blir en eller to måneder forsinket som følge av den verste krisen i Norge siden andre verdenskrig er ikke avgjørende, sier han.
Reagerer
Men Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer kraftig.
– Regjeringen holder både folket og Stortinget for narr med den måten den stadig vekk utsetter både klimameldingen og andre klimapolitiske tiltak på. Solheim har verken troverdighet eller handlekraft i klimapolitikken, sier hun.
Høyres energi- og klimapolitiske talsmann Nikolai Astrup mener en ny utsettelse av klimameldingen er uakseptabel.
– Vi har allerede ventet forgjeves i snart fire år på konkrete tiltak for å redusere utslippene i Norge. For hver dag som går uten at det skjer noe, blir det vanskeligere og dyrere å nå klimamålene hjemme, sier Astrup til NTB.
Han frykter det vil bli nær umulig å oppfylle klimaforliket med regjeringens tempo.
– Regjeringen burde i det minste legge fram tiltakene de er enige om, slik at vi kan starte arbeidet, sier Astrup og får støtte fra KrFs Line Henriette Hjemdal.
– Tiltakene det er enighet om må legges fram for Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet i høst. Vi har ikke en dag å miste, sier hun.
– Fornyet usikkerhet
Bellona-leder Frederic Hauge mener forsinkelsen er «tragisk» og «patetisk».
– Denne utsettelsen bidrar til fornyet usikkerhet for næringslivet som virkelig trenger å få avklart spillereglene i klimaarbeidet, sier Hauge.
Natur og Ungdom mener tiden er i ferd med å løpe fra politikerne.
– Norges klimaansvar kan ikke utsettes enda lenger, og alle sektorer må bidra for å oppnå tilstrekkelige kutt, sier sentralstyremedlem Ingrid Rønning Strand i Natur og Ungdom.
– Målet står ved lag
Miljøvernminister Erik Solheim (SV) understreker at målsettingen i klimaforliket står ved lag.
– I regjeringsapparatet har vi konsentrert oss om én ting de siste ukene, nemlig å være til stede for de pårørende. Vi har deltatt i mange begravelser og minnemarkeringer. At meldingen blir et par måneder forsinket er udramatisk, slik jeg ser det. Vi jobber på høytrykk med å bli ferdige, sier han.
Han har tidligere varslet at satsing på kollektivtransport, mer miljøvennlig kjøreteknologi og et eget klimafond etter modell av NOx-fondet kan være blant tiltakene som kommer i klimameldingen.
– Et slikt fond er blant virkemidlene som peker seg ut. Vi er nødt til å få ned utslippene i industrien uten at det medfører fare for nedleggelser, sier Solheim.
Tautrekking
Meldingen skal beskrive i detalj i hvilke sektorer kuttene kommer og hvordan og når det skal kuttes.
– Det blir veldig mye tautrekking departementene imellom. Alle er enige i målet om 20 prosent kutt, men samtidig kommer hvert enkelt departement til å arbeide for å få en minst mulig andel av klimagasskuttene innenfor sin sektor, sier Solheim i et intervju med Adresseavisen mandag.
Fremskrittspartiet står utenfor klimaforliket, og mener Solheim nå bør erkjenne at målsettingene var urealistiske.
– Framfor å fremme en ny klimamelding med en snever nasjonal tilnærming, bør de løfte blikket å ta et globalt perspektiv, sier Frps energi- og klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen. (ANB-NTB)
Klimaforliket mellom regjeringspartiene og Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble vedtatt i Stortinget tirsdag 4. mars 2008.
Forliket slår blant annet fast at Norge skal være karbonnøytralt i 2030 og at to tredeler av utslippsreduksjonene fram mot 2020 skal tas i Norge (ANB-NTB)
Klimaforliket mellom regjeringspartiene og Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble vedtatt i Stortinget tirsdag 4. mars 2008.
Forliket slår blant annet fast at Norge skal være karbonnøytralt i 2030 og at to tredeler av utslippsreduksjonene fram mot 2020 skal tas i Norge (ANB-NTB)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh