JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimasyndenes forlatelse

Regjeringen ønsker fortsatt å være et klimaforbilde. Det er som kjent vanskelig å få i både pose og sekk.

morten.hansen@lomedia.no

Så langt har Regjeringens innsats for miljøet ikke vært imponerende. Nedtellingen til månelandingen som Stoltenberg lanserte 1. januar 2007 – fangst og lagring av CO2 – har blitt stoppet flere ganger. Det delvis statseide Statoil er aktivt inne i den sterkt forurensende oljesandproduksjonen i Canada. Utbygging av vindmølleparker er mer eller mindre fraværende. Utslippene av CO2 i Norge fortsetter å øke.

Ut fra Trontalen ser det heller ikke ut til at regjeringens kritikere i miljøbevegelsen får mye å juble for det kommende året. For selv om Regjeringen vil være ambisiøs, kan det tyde på at det stort sett er på papiret de er det.

I Trontalen som Kongen leste opp for Stortinget i går står det:

”Norge vil medvirke aktivt til at klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika blir et viktig steg fram mot en ambisiøs global klimaavtale med bredest mulig deltakelse.”

Og:

”Norge skal være en miljøvennlig og ledende energinasjon. Den fornybare energiproduksjonen skal økes og overføringsnettet for strøm skal styrkes.”

Å være en ledende energinasjon klarer Norge. Spørsmålet er hvor denne energien kommer fra. Trontalen sier ingenting om vindmølleparker, solenergi og vannkraft. Det kommer formodentlig i statsbudsjettet på torsdag.

Det som imidlertid synes klart, er at det er utenfor landets grenser Norge skal være mest miljøvennlig. På det punktet handler Regjeringen i god gammel romerkirkelig tradisjon. "Når pengene i kisten klinger, straks sjelen ut av skjærsilden springer".

Avlat, eller kjøp av klimakvoter, skal fortsatt gi Regjeringen klimasyndenes forlatelse.

”Regjeringen vil legge fram for Stortinget et forslag om innlemmelse av EUs reviderte kvotedirektiv i EØS-avtalen, og et lovforslag om videreføring av klimakvotesystemet for perioden 2013-2020.”

Et velfungerende kvotesystem trengs om Norge skal klare sine forpliktelser. For her hjemme vil mye bli som før. Målsetningen om at Norge skal være et foregangsland på fangst og lagring av CO2 er der fortsatt – slik den har vært i noen år nå.

Men økningen av CO2-utslipp i Norge vil ikke stoppe opp hvis regjeringen får det som den vil. Sannsynligheten er større for at den vil akselerere:

”Regjeringen vil opprettholde leteaktiviteten etter olje og gass, og legge til rette for at oljeindustrien får tilgang til interessante letearealer. Det er et mål å øke utvinningsgraden i eksisterende felt. ”

Så det Kongen sa, på vegne av Regjeringen, var: Norge betaler – noen andre får ta seg av CO2-kuttene.

Annonse

Flere saker

Annonse