JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kokebok for verneombud

Verneombudene i Posten har fått en "oppskriftsbok" for hva som er god praksis for verneombud. Den ble grundig presentert på konsernets verneombudskonferanse denne uka.

may.berg@lomedia.no

– Dette er en kokebok med oppskrifter som verneombudene kan følge når de er usikre på ting. Den skal hjelpe oss til å bli mer systematiske og bevisste i rollen som verneombud, sier Postens hovedverneombud Jan Flenstad.

Han står bak utviklingen av veilederen, sammen med divisjonshovedverneombudene Sigrunn Nilsen i Post, Julia Rasmussen i Distribusjonsnett og Anne Breimo i Logistikk. Alle Postens verneombud har hatt anledning til å komme med innspill i prosessen.

– Vi har kjørt en test i noen regioner første halvår i år. Nå skal veilederen tas i bruk av alle verneombud, sier Flenstad, som legger til at han ikke forlanger at de skal ta inn over seg alt som står her fra dag én.

– Vi tar en ting av gangen, sier Flenstad.

Under Mejdells vinger.

– Jeg vet at det er gjort en kjempejobb med å lage praksisveilederen. Ta den med hjem og prøvd å etterleve den, sa konsernsjef Dag Mejdell.

En av de første oppgavene Mejdell tok fatt på som nyansatt konsernsjef i 2006, var å oppgradere HMS-arbeidet i bedriften. Manglende fokus på arbeidsskader og høyt sykefravær var blant svakhetene han påpekte.

Sjefen som "elsker nesten-ulykker" sverger på at han alltid har en blokk i baklomma som brukes til å notere nesten-ulykker, for siden å innrapportere dem. Alle verneombudene på konferansen fikk utdelt hver sin blokk.

– Vi skal komme tilbake til hvordan den som skriver ut blokka først skal premieres, sa Mejdell.

Oppmerksomheten rundt nesten-ulykker har vært med på å redusere antallet arbeidsskader i Posten. Hittil i år er det registrert 300 skader. Det er 20 prosent færre enn på samme tid i fjor. Posten har en H-verdi (antall skader per tusen ansatte) på 12 prosent. Det er fortsatt altfor høyt, påpekte Mejdell.

Men sykefraværet går rett vei. Mejdell hadde tatt med seg tall som viste at sykefraværet har sunket fra 11 til sju prosent i løpet av hans år i Posten. Det betyr at sykefraværet i Posten ligger under landsgjennomsnittet.

– Det er en stor milepæl for oss, sa Mejdell.

Annonse
Annonse